29 Mayıs 2006 Pazartesi

OĞUL ÖNLEME ÇALIŞMASINDA KARŞILAŞILAN ÖNEMLİ BİR DURUM


Genellikle bal mevsimi öncesinde arılarımızın güçlü olması durumunda oğul meydana gelecek bir durum hasıl olur. Havalar ısınınca kovan sıcaklığı artar gelişen koloni bunu daha çok artırır. Genç birey sayısı çok fazla olduğu için mum üretecek olan birey sayısı artmış ve kovan içerisinde bu mumu harcayacak, kullanacak alan çok azalmıştır. Hal böyle olunca koloni oğul eğilimi yüksek bir ırktan da geliyor ise bal dönemi öncesi en çok üç kere meme temizliği yapma bir oğul önleme çalışması olarak karşımıza çıkar.
Fakat arılar bir kere kafalarına oğul vermeyi koyarlarsa bu fikirden onları caydırmak çok zor olur ve arıcı her hafta bir öncekinden daha çok meme temizliği yapma durumunda kalır. Arıcı meme temizliği sırasında bunların her birini görmeyebilir. Buradan çıkacak genç ananın çıkmasına yakın bir zamanda yada meme ucu kapanır kapanmaz koloni oğul verecektir. Arıcı oğulu göremeyebilir. Kuvvetli koloni artık dölsüz bir anaya sahiptir ve döllenme uçuşundan geri gelemediği düşünülecek olursa koloni anasız kalmıştır. Arıcı memeden çıkmış olup olmadığını anlayamadığı koloninin durumundaki huzursuzluğu görecek fakat bir anlam veremeyecektir. Yada benzer bir durum inceleme sırasında çok sayıda meme görecek ve kolonideki ananın bir önceki temizlik sırasında öldürüldüğü düşünülmeden bir daha ana yapması imkansız hale getirilecektir. Her iki durumda da arılarımız anasız kalmıştır. Arıcı oğul eğilimi durdu sandığı yada öldüğünü anlayamadığı koloninin anasız kaldığının farkına varamadığı zaman incelemeleri azaltacaktır.
Bu süre içerisinde koloni gittikçe zayıflar, yumurta devamı gelmediği için koloni bireyleri ölecek ve genç birey sayısı azaldığında kolonide ki bireyler kendilerine işçi arılardan ana seçerek beslemeye alırlar ve yumurtlamalarını sağlarlar. İşçi arıların yumurtaları dölsüz olacağı için erkek bireyler ortaya çıkar ve erkekleşme yada sahte anaya kaçtı terimleri ile ifade edilen durum ortaya çıkar ki bu şekilde koloninin sonu gelmiş demektir.
Bu gibi durumlarda koloniye verilen kabarmamış mumların kabarmaması ve arılar tarafından işlenmemesi, yumurta ile doldurulmaması gibi durumlar oluşur. Durum anlaşıldığında yapılacak iş koloniye günlük yumurta içeren bir çerçeve vermektir. Eğer ki kolonide döllenmemiş bir ana var ise koloni bu çerçeveye ana memeleri yapmayacaktır. Dolayısı ile döllenmemiş ana varlığında yapılacak bir şey yoktur. Eğer ana memesi yapılıyorsa bu durumda meme yapılan çerçeve koloniden alınır. Döllü bir ana elimizde var ise verilir. Yoksa kapalı bir meme içeren çerçeve bu da yok ise iyi bir cinse ait günlük yumurta içeren çerçeve verilerek ana yapılması sağlanmalıdır. Döllü ana kullanılması hızlı bir çalışma yaratacaktır.

Hiç yorum yok: