27 Ağustos 2007 Pazartesi

MEVSİMSEL YUMURTA MİKTARI

Kastamonu Abana ilçesinden Ali Oğuz soruyor. Bölgemizde farklı arılıklardaki kolonilerde farklı miktarlarda yumurta görülüyor bunun nedeni nedir?

Peki kıymetli Ali bey; Ülkemizde çeşitli bölgelerde çeşitli bitki örtüsü bulunması farklı bölgelerde farklı miktarda yumurta oluşumunun esas nedenini oluşturmaktadır.
Bunun yanında aynı bölgede birbirine yakın yerlerde farklı miktarlarda yumurta görülmesinin bir kaç nedeni vardır.
Bir kovanda bir çereçeve yada yarısı kadar yumurta var iken bir diğerinde 7-8 çıta civarında yumurta olması bize bu arı kolonilerinin kesinlikle farklı ırklardan oluştuğunu gösterir. Aynı bölgenin ırkı ile çalışan arılıklardaki farklı miktardaki yumurta miktarı ise koloni içerinde bulunan işçi arı miktarındaki yoğunlukla ilişkilidir. İşçi arı miktarı ne kadar çok ise yumurta o oranda fazla olacaktır. Lakin miktarla birlikte gelen nektarın yada arıcının koloniye verdiği besinde bu yumurta miktarındaki fazlalığın nedenini oluşturacaktır.

Kalın sağlıcakla.

3 Ağustos 2007 Cuma

ÖZÜR

SEVGİLİ ARICI ARKADAŞLAR

Uzun bir süredir sizlerden ayrıyız. Bu geçen süre içerisinde her bölgeden arıcı arkadaşlar sağ olsunlar bizleri telefonla ve maille yanlız bırakmadılar. İşlerimizin yoğunluğu bizleri sizlerden bir ay gibi bir süre ayrı koydu.

Şu anda Kastamonu ili Abana ilçesinde sistem elektriğin sahibi Yalçın Erdoğanın ofisinde bulunmaktayız. Kendisi sitem edince bende çekil bir kaç satır yazayım dedim. Aldım pc yi elime ve yazmaya başladım. Fakat resimler İstanbula geri döndüğümde olacak.

Burada ki arıcılar pek de kestane balından memnun değiller. İstadikleri oranda bal olmadığından şikayetçiler. Memleketimizin bir çok yöresinde en önemli sorunlardan bir tanesi bal üretiminin az olması ve bununda asıl nedeni ana arının öneminin hala kavranamamış olmasıdır.

Ana arılarınızı baharda yetiştirip kendi bölgenize uygun anları her yıl değiştirdiğinizde sorunlar ortadan kalkacaktır.

Şimdilik hoşçakalın