9 Mart 2008 Pazar

KEK KULLANIMI

Bu ara kek kullanmanın zamanı üzerinde sorular alıyorum sizlerle kek kullanım zamanları üzerinde bir fikir cimlastiği yapalım.

Sezonu sonbahar olarak düşündüğümüze göre bal sağımının ardından hemen elleri kolları sıvayan arıcıların ilk hedefi kışa sağlıklı ve genç bireylerle dolu arı kovanları oluşturmaktır. Bir çok arıcı bal sezonunda haddinden fazla aldğı balın yerine yenisini de koyma telaşesine kapılır. Bu iş yapılırkende hem arı mevcudunu artırmayı, hem eksik olan balın tamamlanmasını hemde stres halinde olan arının stresini ortadan kaldırmak için kek verirler.

Kek arılara ihtiyacı olan polen yerine geçen ikame maddeler ile verilerek polensiz dönemlerde ve yörelerd polen yerine geçen bir besleme terkibi ile yumurtanın atılması noktasında yardımcı olsada verilen tüm unsurlar ve uygulamalar arılara bir çok zaman zarar vermekte ve arılarımızı ellerimizle öldürmekteyiz.

Bir çok kişi kışa girişte arıların soğuk dönemlerde ve hatta kışın ortasında kekle besleme yolunu tercih etmektedir. Ülkemizde ılıman bir ıklım hakim olduğundan dolayı ve yanlış uygulamalar ile sıkı sıkıya sarmalanan arılar kovan içi çalışmalarını yapmasalar dahi kovan içinde tepesine konan keki temizlerken hararetlenmekte ve hareket halindeki arıdakovan içi ısısını düzenlemek ve kekin tüketilmesi için su temini yoluna gitmektedir ki su ile soğuk günlere karşı karşıya kalan arılar felç olarak ölmektedirler. Biliyoruz ki arılar her ne kadar soğuk olursa olsun ocak ayı içinde yumurta atıyorlar. Bu koloni gücüne göre az yada çok olmaktadır. Fakat kovan içinde bulunan bal ile bu sağlanmaktadır. Bazen kovan içinde bulunan bal az bırakıldığından dolayı çabuk bitmiş ise önereceğim yol havanın müsade ettiği ilk gün ballı bir çerçeveyi koloninin tam ortasına koymak olacaktır. Bir yada iki adet konulan ballı çerçeve yumurta henüz atılmamış yada çok az atılmış ise yumurta ortaya konularak bu işlem yapılmalıdır. Sonuçta ballı çerçeve bulunamıyor ise kek ile arılar belli bir süre beslenerek ihtiyaçları tamamlanmaktadır. Fakat bu durum erken ilkbaharda olabilmektedir. Kış döneminde bu durum çok sakınca arz eder.

Eğerki çok erken dönemde arıların gelişmesini teşfik etmek istiyor ise bu durumda arılara çok fazla miktarda kek vermek yerine arıların 3-4 gün gibi kıs sürede bitirebilecekleri kadar kek verilmelidir. Bu süre hava tahminlerine dayanarak havanın ılık olabildiği günlerde verilirse arılara en az zarar verilmiş ve arılarında uyandırılmasına yardımcı olunmuş olur. Erken ilkbaharda atılan her bir yumurta ileride koloninin gelişmesinde ivme kazandıracak bireylerin oluşumunun destekçisidir.

Belki bir çok arıcının uygulamadığı bir yöntem kek kullanımında baldan sonraki dönemde kek verme uygulamasıdır. Arıların ballarının alındığı dönemin ardından ortaya çıkan yağmacılık eğiliminin olduğu dönemde şerbetleme ile arıların ihtiyaçları olan balların yerine konulması hem daha çok zman alır. Hmde yağmacılığın körüklenmesine neden olur. Bu dönemde biraz daha fazla kek verilerek arıların sürekli rahatsız edilmesi engellenebilir ve balsız arıların ballanması sağlanırken, arılar beslenmeden kaynaklanan nedenle yumurta atmaya teşfik edilirler. Neticede arılarımızın kış sigortası da yapılmış olur.

Tüm bu beslemelerin ana nedeni kıymetli olan balı almak ve yerine fiyatı düşük olan şekeri vererek arıların hem hayatını tehlikeye atmamak, hemde arılardan daha fazla ürün almaktır. Arı beslemeye haddinden fazla zaman ve para harcar isek sonuçta elde edilen bal ile kazancımız birbirini dengeler ki buda boşa kürek sallamaya neden olur.

Ekonomik olması anlamında arıların beslenmesine onların biyolojik yapısı dikkat edilerek yaklaşıldığında zengin bitki çeşitliliğine sahip ülkemizde kek kullanım amaçlarının hedefleri doğrultusunda doğru uygulamalar ile bize kazanç getireceği göz önünde fakat yanlış uygulamalar ile onlara zarar vermete söz konusu.

Sağlıklı arılar sağlıklı nesiller için gerekli, sağlıklı nesillerde arı ürünlerini oluşturan sağlıklı arılar ile oluşacaktır.

Arılarımıza iyi bakalım. Onlar bizim geleceğimiz.

Hoşçakalın. Herkese başarılı bir arıcılık sezonu diliyorum.

3 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Hocam verdiğiniz teorik bilgiler için teşekkürler,
saygılar iyi çalışmalar

Adsız dedi ki...

Yani sonuç ne? Kullanmamalı mı kullanmalı mı?Bence ifadeler net değil?Biraz daha anlaşılır olmasını temenni ediyorum.

Yalçın Sezer dedi ki...

Kıymetli isimsiz izleyici arkadaşımız.

Yazının son kısmında anafikir toplanmış fakat siz uzun olan yazıdan dolayı sıkıldınız sanıyorum. Size şunu söylemeliyim.

Arıcılıkta her doğru her mevsimde yapılamaz. Zamanını kaçırırsanız fayda yerine zarar verir demek istedim bu yazıda. Kek vermek bazen gerekli ve zaruri olabildiği gibi, hiç vermesenizde sorun olmayabilir. Fakat zamanında verilen kek ile veriminiz çok yükseldiği gibi, zamanından önce veya sonra vermek size ve arılarınıza büyük zarar da verebilir.

Bu anlamda en ideal zamanı sizin bulunduğunuz bölgede siz ve tecrubeli arıcı arkadaşlarınız verebilir. Verilme dönemleri ile ilgili bilgi ise yazının içinde belirtilmiş.

Umarım faydalı olabilmişimdir.

Kalın sağlıcakla.