29 Haziran 2008 Pazar

ARILAR YOK OLUYOR

http://www.showtvnet.com/haber/anahaber/haftalikarsiv/cumartesi.shtml

Buradan show tv deki arılar yok oluyor adlı akşam haberini izleyebilirsiniz.

17 Haziran 2008 Salı

ALİ YAŞAR MERİÇİN YAZISI

Değerli meslektaşlarımNedenmi arıyoruz ! Nedeni ben size söyleyeyim futursuzca yaşam alanını diğer canlıların aleyhine genişleten, ormanları keserek yok eden, çevreyi kirleten, Manyetik alan kirliliği yaratan, Yer küremizin bile ısınması sürecini başlatmayı beceren,Ozon tabakasını delen, Ozon tabakasının delinmesine neden olan zararlı gazların kullanımını kendi sağlığı için bir tehlike olmasına rağmen yasaklamayan,üreten ve kullanan, Suları kirleten hatta içilecek durumdan çıkarıp birer zehirli sıvı haline getiren, Düşüne bildiğini ve muhakeme yeteneğine sahip tek canlı olduğunu iddia eden fakat yaptıklarının sonuçlarına bakıldığında aslında hiç düşünemediğini ve muhakeme yeteneğine sahip olmadığını ispatlayan, Bu şekilde aymazlıkla devam edildiğinde Dünyamızın sonunu getireceğini azda olsa görebildiği için kirletmek ve yaşanamaz hale getirmek için başka gezegenler arayan ! Dünyamızdaki en zararlı canlı olan İNSAN bu işlerin tek ve yegane sorumlusudur.Bu kesin ve bilimseldir. Başka bir neden yoktur.Arılar olacakları bizlerden önce hissettikleri için kendilerine daha rahat yaşayabilecekleri alanlar aramaktadırlar bu nedenledir kaçışları eğer gezegenler arası uçabilselerdi bu dünyada daha fazla kalmazlardı ! Sebebide İNSANLAR ve Yaptıklarıdır.Saygı ve sevgilerimle.
Ali Yaşar MERİÇVeteriner HekimGÖRELE

16 Haziran 2008 Pazartesi

ARI DESTEKLEMELERİNDE YENİ DÜZENLEME

Ayvalıktan Erdal ÇOKENGİNİN araştırıp bizlerle paylaştığı destekleme ile ilgili bu yazıyı dikkatli okumakta fayda var.


13 Haziran 2008 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26905Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDAUYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ(TEBLİĞ NO: 2008/31)
Aktif koloni (arılı kovan) desteklemesiMADDE 8 – (1) Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, en az otuz adet arılı kovana sahip işletme tanımlama numarası almış birlik üyesi arıcılara, aşağıda belirtilen kriterler çerçevesinde koloni başına destekleme ödemesi yapılır. Arıcılara yapılacak destekleme aşağıdaki esaslara göre belirlenir.a) Destekleme ödemesinden yararlanacak arıcılar, arılığın bulunduğu ilin il/ilçe müdürlüğüne doğrudan veya birlik aracılığı ile başvuruda bulunur;1) Dilekçe (Ek-15),2) Arılık ve Koloni Bildirim Formu (Ek-16),3) Arıcı kayıtlı olduğu il/ilçe dışında müracaat ediyor ise Arı Konaklama Belgesi ve Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporunu ibraz eder.b) Destekleme için başvurular 2 Haziran – 31 Temmuz, işletme tespitleri ise 2 Haziran – 31 Ekim tarihleri arasında yapılır.c) İl/ilçe müdürlükleri birlik yetkilisi ile destekleme talebinde bulunan üreticilerin işletmelerini arılıkta inceleyerek "Arılık ve Aktif Koloni Tespit Tutanağı"nı (Ek-17) düzenler. Üreticinin gezginci arıcı olması halinde düzenlenen, dilekçe, Arılık ve Koloni Bildirim Formu, Arılık ve Aktif Koloni Tespit Tutanağı, Arı Konaklama Belgesi ve Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporunun asılları veya onaylı suretleri üreticinin bağlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne gönderir.ç) Arıcının kayıtlı olduğu ilçe müdürlükleri desteklemeye konu belgeleri, icmal ekinde en geç 31 Ekim tarihine kadar il müdürlüğüne gönderir. İl müdürlükleri tarafından alınan belgeler kontrol edilip onaylandıktan sonra destekleme ödemesi için "Aktif Arılı Kovan Hak Ediş Belgesi" ni (Ek-18) birliklere göre ayrı ayrı düzenler. Hakediş belgeleri 03 Kasım tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde toplu olarak ilgili banka şubelerine gönderilir.d) 1 Kasım tarihinden itibaren hakediş belgesi düzenlenmez. İl müdürlükleri, hakediş belgelerindeki desteklemeye konu arıcıların icmalini (Ek-19) en geç Kasım ayı sonuna kadar istatistikî bilgi amacıyla TÜGEM’e gönderir.e) Aktif arı koloni desteklemesine konu olacak kovan sayısı, işletme başına en fazla bin adettir.

Arkadaşlar tüm arıcıların yeni kurulmuş olan Arıcılık kayıt Sistemine kovanlarını kayıt ettirmek zorundadır.Bundan sonra kovanları bir yerden bir yere naklederken bu sisteme kayıtlı olup olmadığına bakılacak eğer kayıt yaptırılmamışsa sağlık ve nakil sertifikası verilmeyecek.Bu sene sistem yeni başladı biraz esnek olabilir ama tüm arkadaşların kayıt yaptırmasında fayda var.

6 Haziran 2008 Cuma

ARICILIĞA BAŞLARKEN HANGİ MALZEMELERE ACİL İHTİYACIMIZ VARDIR?

Arıcılığa başlamak isteyen arkadaşlardan gelen e maillerin bir kısmı bu soruyu içeriyor.

Arıcılık alet ve edevatlarının bir kısmı uzun yıllar kullanılabilecek bir kısmı ise daha kısa sürelerde değiştirilebilecek türdendir. Fakat kovan içerisinde kullanılanların hemen hepsi geri dönüşümlü ürünlerdir.

Bir amatör arıcının öncelikle bir arılı kovana ihitiyacı vardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kovanın TSE standartlarına uygunluğu olmalıdır. TSE ölçüleri dünya üzerinde kabul görmüş standartları içermektedir. Ordu, Muğla, falanca firma, feşfekanca bölge gibi ölçülere rağbet etmemelidir. Bunun bir çok nedenleri var ayrıca bir yazı olarak yazılabilir.

Amatörler için alınacak olan arının gücünden çok sağlıklı olmasına önem vermek gerekmektedir. Çok güçlü katlı diye ifade edilen iki kat arı ile dolu olan bir arı ailesi ile uğraşmak yeni başlayan bir kişiyi telaşlandırır. Zorlar. Yanlış uygulamalar yapmasına neden olabilir. Hangi mevsim alıyor iseniz alın 3-5 çerçeve arasında alacağınız bir koloni size her türlü arıcılık bilgisini öğrenebilmeniz için tatbikat yapabileceğiniz bir çalışma materyali olacaktır. Kış aylarına girerken hem mevcudun kalabalık olmasına hemde fiyatın düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Baharda alınacak olan 3-5 çerçeve bir arı ile bilgi ve tecrubenizi düşünemeyeceğiniz kadar artırabilirsiniz.

Arı kovanı içerisinde hareketli olan çerçeveler en çok üzerinde çalışılan ve incelenen ekipmanlardır her kovan için yaklaşık 15 adet yeni kullanılmamış çerçeve mutlaka olmalıdır. Çerçeve üzzerinde delik delmeye yarayan biz, delme aleti, matkap gibi aletlerden biri bu işi görebilir. Bunun için harcanacak zamanı aza indirmek için bazı firmalar çerçeveleri delerek vermektedirler.

Paslanmaz nikel teller çerçevelerin tellenmesinde kullanılır.

Petek güvenilir petek firamlarından katışıksız bir şekilde alınmalıdır.

Peteğin çerçeveye monte edilmesinde kullanılan mahmuzlar hem üst çıtaya hemde tellere mumu yapıştırmaya yarayan alettir. Bunun için son zamanlarda adaptörler yada aküler kullanılmaktadır böylece peteklerin tellere çok daha mükemmel bir şekilde montesi söz konusu olmaktadır.

Çerçevelerin kovan içerisindeki hareketini sağlayan ve propolis dediğimiz yapıştırıcı maddelerin gevşemesine yardımcı olan ve daha kolay kovandan çerçeveyi çıkarmayı sağlayan alete el demiri denilmektedir. Bir çok modeli olmakla birlikte farklı işlerdede kullanılmaya yarayan türleride vardır. Üzerinde çivi çekmeye yarayan delik kısım yada çivi çakmayı sağlayan çekiç görünümlü kısmı olmakla birlikte kazıyıcı görevi gören ve spatula gibi kullanılan bir yüzü bulunanıda mevcuttur.

Arıları beslemek için kovan içinden, önünden yada üzerinden besleme kapları bullunur. Bunlardanher kovan için bir tane bulunmalıdır.

Arılarla uğraşırken onların daha sakin olması en çok istenilen durumdur. ıslah ile sakin arı ırkları elde edilmesi söz konusu olsada elimizdeki materyalle çalışırken mutlaka alevli dumanı değil alevsiz fakat bol duman veren körükler kullanılmalıdır.

Körükte kullansanız mutlaka maske kullanılmalıdır. Maske ile birlikte koruyucu olarak maske içinden giyilen eldiven kullanılmalıdır.

Kovanımızı ve arı ailesini kovan uçuş deliği doğu, güney yada güneydoğu yönüne bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Kovanı yerden mutlaka yükseğe bir sehpaha üzerine koymalıdır. Kovanı ve arıları koruma maksatlı kovan üzerine bir kuruluk konulması faydalı olacaktır.

Kolay gelsin.

Arıların sayısı arttıkça, gezgincilik yapmak isterseniz, gezgincilik istasyonlarınız birden fazla olursa alet ve ekipmanlarınızın sayısı ve işlevleride artacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

BİZİM ÇULLUK RAHATSIZLANMIŞ.

Hepimizin çulluk diye tanıdığı arkadaş canlısı, kimsenin kalbini kırmayan yaşının gençliğine rağmen büyüklerde olması gereken tevazu ve anlayışı üzerinde gösteren Murat Doner arkadaşımız arıları ile ilgilenirken geçirdiği ani bir rahatsızlık ile hastahaneye sevk edilmiş.

Kendisine acil şifalar diliyor, tez vakitte iyileşmesi için dualarınızı bekliyoruz.

BİR SORU VE CEVAP

SORU: İki katlı arımda günlük yumurta yok .kapalı meme var.anasız kalmış. birden fazla meme bıraksam oğula gidermi ne yapmalıyım .tşk.

CEVAP: İki katlı olupta hiç yumurta olmaması bu arının en az 21 gün önce ana kaybettiğinin bir göstergesidir.
Burada muhtemelen kapa meme olduğuna göre kapalı yumurta var. Bu durumda kapalı memenin olması için en az 6 gün önce bu meme kapanabilir.Böyle olunca halen larva görülebilmelidir.

Böyle kovanlarda memenin çerçeve üzerindeki yerine dikkat etmek daha elverişli oluyor. Eğer çerçeve ortasında ise ve birden çoksa ana kaybından dolayı olmuş olduğunun göstergesi fakat erkenden ana yapma düşüncesi ile arılar 3-5 günlük larvalardan ana yapmaya çalışıyorlar.BU durumda arıcı ilk kapanan memenin erken çıkacağını düşünerek vasıfsız ana elde etmeyi adeta körüklüyor.

Birden fazla kalan memelerden bazen vasıflı birden çok ana çıkarsa oğul da diyebileceğimiz şekilde bir miktar arı anayı takip ederek kovanı terk edebiliyor. En doğrusu kaliteli üretilen ana arıların teminine gidilip, ana kazandırma yöntemleri ile kovana intibakının sağlanması olmalıdır. Bu hem erken gelişmeyi hemde olası riskleri ortadan kaldırmayı sağlar.

Biraz kapsamlı cevap vermeye çalıştım.Kolay gelsin.

1 Haziran 2008 Pazar

AYÇİÇEKLERİ BU HALDE YAKLAŞIK 35-40 GÜN VAR AÇMALARINA

AYÇİÇEĞİNE GİDECEKLERE ÖNERİ YERİNİZİ AYARLAYIN.
BAZI TARLALAR BOYLANDI. BAZILARIDA DAHA KÜÇÜK.
BU ALMAÇLI DURUM AYÇİÇEĞİ BALI ÜRETİCİLERİNİN BOL BAL ELDE ETMESİNE YARDIMCI OLUYOR.

İÇİMİZDEN BİRİ İSTANBUL BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ ANADOLU YAKASI TEMSİLCİMİZ ZİRAAT MÜHENDİSİ KERİM YENER.

İÇİMİZDEN BİRİ İSTANBUL ARICILARI İÇİN BULUNMAZ NİMET. BİRLİĞMİZ ÜYELERİNDEN KERİM YENER. ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİDİR. ARILARIMIZIN ÖZELLİKLE VAROVA İLAÇLAMASININ ÖNEMİNİ HER FIRSATTA ARICILARIMIZA AYRINTILARI İLE ANLATAN VE İLAÇLAMALARIN İİNCELİKLERİNİN OLDUĞUNU BİLDİREN ÇOK POZİTİF BİR O KADARDA BAŞARILI HOCAMIZ.
ALEMDAĞINDA BULUNAN ARILIĞINI ZİYARETİMİZDE HER ARILIKTA OLANLARIN YANINDA İLMİNİ ORTAYA KOYAN NOKTALARI YAKALAMAK MÜMKÜN.
ANA ARI YETİŞTİRME KOVANCIKLARININ ARILANDIRILMASI VE BU KUTULARDA DÖLLENMİŞ ANA OLMASI HER AN ANA ARININ EL ALTINDA BULUNDURULMASI BUNUN BİR PARÇASI.

TABİ KENDİSİ RİZELİ. RİZELİ OLURDA OĞUL SEVDALISI OLUNMAZMI?. DALA KOVAN ÇEKİLMEZMİ?.
KATA ÇIKMIŞ OLANLAR, KATA ÇIKMAYA HAZIR OLANLAR,
KÜTÜK KOVANLAR, KOT KOVANLAR,

KÜTÜK İÇİNDEKİ OĞULUN YENİ PETEK ÖRME DURMUNUN GÖSTERİLMESİ
HOCAMIZIN YÜZÜNDEKİ SAMİMİ GÜLÜCÜĞÜ VE KÜTÜKTEKİ YENİ OĞULUN ONA VERDİĞİ MUTLULUĞU GÖRMEMEK MÜMKÜN DEĞİL.

KERİM HOCAMIZ ARTVİNDE ANA ARI YETİŞTİRME ÇALIŞMALARINDA BULUNMUŞ VE GÜRCİSTANDAKİ ANA ÜRETİMİNİ İNCELEME FIRSATI YAKALAMIŞ BİR ARICIMIZ.SEKTÖRÜMÜZÜN TÜM ZORLUKLARINIDA GAYET İYİ BİLEN, BU ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN ÇALIŞMALARIN SAMİMİ YAKLAŞIMLAR İLE YAPILABİLECEĞİNİ SAVUNAN BİR HOCAMIZ.

SEHPAHADA KÜTÜK KOVAN.
DALDA KOT KOVAN.



ZERZAVATÇI KÖYÜNDE YABAN TV DEN ÇEKİME GELEN EKİP.

TÜRKİYEDE ARICILIĞIN GELİŞMESİ NOKTASINDA BİR İLKİ DAHA GERÇEKLEŞTİRMİŞ BULUNMAKTAYIZ. yABAN TV DE ARICILIK EĞİTİMİ DİZİSİ BAŞLADI.
KAMERAMAN MUTLU BEY VE YÖNETMEN YELİZ HANIM İLE BİRLİKTE SON DERECE MÜKEMMEL BİR ARICILIK EĞİTİMİ FİLM ÇEKİMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK.
ARICILARIN ÇİLEKŞELİĞİNDEN BALIN ÜRETİM SERÜVENİNİ ANLATAN BU BİR SERİ FİLMİN İLKİNİN YABAN TV DE YAYINLANMASININ ARDINDAN TÜM TÜRKİYEDEN OLUMLU TEBRİK TELEFON VE MAİLLERİNİ ALDIK. DESTEKLERİNİ BİZDEN ESİRGEMEYEN TÜM ARICI DOSTLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYOR. TÜRKİYEDEKİ ARICILIĞIN GELİŞMESİNDE BİR NEBZEDE KATKIDA BULUNABİLİYORSAK EN BÜYÜK MUTLULUĞUN BUNDAN İBARET OLDUĞUNU SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
YABAN TV YETKİLİLERİNE, İSTANBUL KÖYLERİ MUHTARLARINA, ZERZAVATÇI KÖYÜ MUHTARINA VE TÜM ARICI ARKADAŞLARIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLER.