16 Temmuz 2008 Çarşamba

14 Temmuz 2008 Pazartesi

TEKİRDAĞ- KARACAKILAVUZ KÖYÜNDE AYÇİÇEK BALI ÜRETME İŞLETMEMİZ.

Mesut bey ve eşi bu yıl en büyük şansım oldu. Aile atmosferi halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıl oğul vermiş ve yardımcımızı arıcılığa başlatmıştık. Bu yıl yüz üzerinde arı kovanı ile çalışmalarına devam eden yardımcımın ardından Mesut bey ve Gülhanım ablamızla etkin arıcılık çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu yıl arıların satışına başlama sebebimiz arılarımızın sayısının haddinden fazla olması ve işlere yetişemiyor olmamızdı. Yeni yardımcılarımla tekrar arıcılığın keyfine varmış ve kendimiz yeni alanlarda geliştirmeye fırsat bulabilmiş oldum.
Trakyanın önemli bir sorunu eğerki yakınlarınızda su yok ise suluk oluşturma mecburiyeti. yakında bir gölet ve baraj olmasına rağmen arılıkta hazırlanmış suluğu kullanan arıların varlığı hem bizi sevindiriyor hemde işimizi artırıyor. Bildik su ile hastalıksız sağlıklı su vermiş oluyoruz. Bu iş içinde her gün yüzlerce arıya suluktaki su temini ayrıca bir iş olarak karşımıza çıkıyor.

Trakyada özel olarak ayçiçeği balı üreteceğim diye arı hazılama işini ilk defa bu yıl gerçekleştirdim. Geçmişte kestaneden gelir kışlayacağım arılıkların etrafındaki ayçiçek tarlalarında Allah ne verdi ise almaya çalışırdım. Birde bölmelerin yaptıkları balı alırdım. İki yıl önceki bereketli ayçiçek sezonunu unutamıyorum çok bal olmuş ve sağa sağa bitirememiştik. Değer kıymetinin fazla olmadığı bu sanayi balı olarak nitelendirilen Çok ve sağlıklı koloni çok bal demektir. Sürümden kazanma az gayretle olacaktır. Az miktarda pahalı bal üretmek müşteripotansiyeliniz çok ise elbette çok daha iyi. Barakanın telli camından bu görüntü yağmur gibi akan arıları çekmeye çalıştım başarılı olamadım. Malum trakyanınn rüzgarı bol oluyor.
Burada Ar-Ge çalışmalarında yardımcı olduğumuz MAYE marka kovanları görüyoruz. Arıcılığı zevk haline getiren yapısı ile bu kovanlar bir çok kişinin kendi doğal balını üretmesine imkan verecek.Arılar hem daha sağlıklı olacak hemde verimlilik artacak. Geçmişte her yerinden arı kaçıran kovanlarda nakliyeden önce hazılık çalışmalarım bir kaç gün sürerdi. Deliklerin çamurlanması. Çuvalların bantlanması. Üst tahtaların çivilenmesi önlerinin tıkanması kapak ve katların çivilenmesi taşıma sırasında gözden kaçan deliklerden çıkan arılar her seferinde gelen arkadaşaların arılarca taciz edilmeleri gerçi bizede bu geniş bilgi birikimini sağlayan çalışmalar oldu. Okuyan değil gezen bilir derler. Gezerken işin içinde yer almak hem alaylı hemde mektepli olmanın faydasını gördüğüm arıcılık çalışmalarında elimden geldiğinde herkese faydalı olmaya çalıştım. Hala çalışıyorum. Hizmet bizden taktir sizden.
Yeni aldığımız baraka. Mesut abi arıların başında inanın onu kıskanır oldum. Arıların keyfini o sürüyor. Bir arkadaşım bir anektod söylemişti. Şehrin en zengin adamının dünyada eşi benzeri olmayan arabası varmış ama arabayı şöförü kullanır ve keyfini sürermiş. Dünyada eşi benzeri olmayan bir çiftliği varmış Keyfini kahyası sürermiş. Çiftliği koruyan eşi benzeri olmayan köpeğinin keyfini bakıcısı sürermiş. Yzlığının olduğu villasındaki havuzun keyfini villada yaşayanlar sürermiş. Zengin amcamda elindeki varlığı ile gururlanmaktan başka bir iş yapamazmış. Mesut abiyi bu anlamda bende arıların başında hem tatil yapıyor hemde keyif sürüyor diye kıskanmıyor değilim anlayacağınız. Ben ıslah çalışmaları ile meşgulüm bu yıl. Ana yetiştirme işlemleri ile ilgileniyorum. Üç ayrı arılıkta yaptığımız eliminelerin kayıtları incelemeleri, ilerde belki özel bir arının oluşması noktasında çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız.

Tekirdağ ili merkeze bağlı köylerden Karacakılavuz köyü bu yıl ayçiçek balı üretmek için gittiğimiz yerdi. Bu istasyondada verimli kızların kolonilerini işaretlemeden kendimizi alıkoyamıyoruz.. Bir kısmıda üretim etkinliğinde aktif olamayacağı düşüncesi ile önümüzdeki yaklaşık 40 günlük süre içerisinde ayçiçeğine hazırlandı. Bu durum Muhsin oğaroğlu hocamızın koloni destek sistemine benzer bir çalışma idi.
Ayçiçeği balı kestane balından çok daha bol miktarda üretilebiliyor. Kültür bitkilerinin balının çok olması hem arıcıları hemde tarla bitkilerindeki verimliliği artırıyor.
Bazı kovanlarda ikinci ballıkları atma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Yeni tip besleme kapları arılıklarda bulunan çuval ihtiyacını ortadan kaldırdı. Görsel kirliliğe artık son vermiş olduk.Kovanların nefes almasıda diğer bir avantajı tüm kovanlara bu besleme kaplarından bir tane ekledik.
Standart kovan kullanmanın verimliliği artırmadaki etkisi tartışılmaz. Kovan ekipmanlarındaki standart, arı yaşamına yardımcı oluşu, arıcılık faaliyetlerindeki hızlı ve seri çalışma becerisine elvermesi bereketli bir arıcılığın olmasında çok büyük etkenlerden.

11 Temmuz 2008 Cuma

TV KANALLARI ARI HABERİ YARIŞINDA

Hemen hemen tüm kanallarda bu aralar arılarla ilgili haberleri görmek mümkün. 16.07.2008 çarşamba günü haber özelprogramında akşam21 sularında arılarla ilgili show tv de yine bir haber var. ilgilenenlere duyurulur.