30 Kasım 2008 Pazar

2008 MUĞLA KONGRESİ

Türkiye de Arıcılık Alanında Yapılmış Olan Gelmiş Geçmiş En Mükemmel Organizasyon.“1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi”

Muhterem okuyucularım,

25-27 Kasım 2008 tarihleri arasında yapılmış olan bu mükemmel etkinlik Türkiyede ve Dünyada arıcılık camiasında büyük yankılar uyandırdı. Katılımcıların karşılıklı bilgi alışverişlerinin sağlandığı, yeni tanışmaların gerçekleştiği, eksik bilgilerin tamamlandığı, yeniliklerin görüldüğü, arıcıların ve sanayicilerin görüş pencerelerini açmaları gerektiğini vurgulayan, sektörün her kesimine hitap eden mükemmel bir organizasyon olarak bu kongre arıcılık tarihimize altın harfler ile kazınacaktır.



Ülkemiz arıcıları için çok önemli bir şahsiyetin, Prof Dr Muhsin Doğaroğlu hocamızın ulusal ve uluslararası ilişkilerinin ürünü olarak bir çok yerli ve yabancı hocanın davet edildiği bu muhteşem etkinlikte biz katılımcıların göremediği fakat organizasyonun her kesiminde iş gören ve kusursuz gerçekleşmesini sağlayan diğer hocalarımıza, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve ekibine, Arıcılık Yüksek Okulu hocalarına ve öğrencilerine de ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliyoruz.

22 Kasım 2008 Cumartesi

POLEN

Polen nedir? Arıların 200 ila 3000 arası çiçekten toplayarak, bacaklarında kovana getirdikleri bitkinin erkek üreme hücresi olan doğa harikası bir bitki özüdür. Arılar bal yapmak için çiçeklerden besin toplarken, çiçekten çiçeğe konarlar. Böylece hem çiçeklerin döllenmesini sağlarlar hem de yavrularını beslemek için kovana polen götürürler. Polenin çok yüksek besin değerli olduğu keşfedildikten sonra kovanların girişlerine polen tuzakları yerleştirilmiş ve bu sayede arıyı rahatsız etmeden kovandaki polen stokları toplanmaya başlanmıştır. Arıların kovana girişlerinde kanatlarından tuzaklara düşen polen; naturel kurutma sistemiyle kurutulur ve çok kıymetli bir besin haline gelir. Polenler renk, şekil ve içerikleri bakımından büyük farklılıklar gösterirler. Polenlerin %80'i sarıdır. Bunun dışında siyah, kırmızı, mor, pembe, eflatun vb. renklerde polene rastlamak da mümkündür. Polene bu renkleri veren renk maddeleridir. Bu renk maddelerden karotenoidler başlıcı a-karoten, b-karoten, lycopin, xanthophyl ve zeaksonthinden ibarettir. Klorofil varlığına polende rastlanılmamıştır. Polende ortalama %25 protein vardır. Protein miktarı polenin türüne, yöresine, toplama sistemine göre farklılıklar göstermektedir. Polen bilim dalı Patinoloji'dir. İyi cins polen; naturel kurutma sistemiyle vitaminleri ölmeden kurutulmuş, taze ve bol nektarlı çiçeklerden toplanan 1.sınıf olmalıdır. Polende bulunan vitaminler ve mineraller Polen bilim dalı Palinoloji'dir. Polende tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, coenzim, pigment, karbonhidrat ve ferment vardır. Polende bulunan başlıca asitler pantothenic, linoleik, ascorbik ve araohidonik'dir. Demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum ise varlığı polende tespit edilen elementlerden bazılarıdır. Polende bulunan iz elementler alüminyum, nikel, titaniyum ve çinkodur. Dünyaca tanınmış bir araştırma örgütü CNRS Araştırma Örgütü'nün; Araştırma Uzmanlarından Armond PONS; kitabında polenin bütün vitaminleri taşığıdığını açıklamıştır. Polende bulunan vitaminler A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, P, PP'dir. Polende yüksek oranda rutin vardır (rutin kılcal damarları etkiler, aynı zamanda kalp kasının çalışmasını güçlendirir). Chauvin ve Lenormand'ın araştırmalarıyla polenin antibiotikler içerdiği kanıtlanmıştır. Grecean ve Enciu'nin bu konuda yaptığı çalışmalar sonunda polenin Staphylococcus, Salmonella, Ecoli ve Bacillus anthracis'e karşı etkili olduğu ve bunların üremelerini engellediği tespit edilmiştir. Polende insan yaşamının ihtiyacı için her şey mevcuttur. Bulundurduğu (oglio-elementler) madenler, aminoasitler ve en son olarak zengin çeşitli vitaminler yanında; protein, yağ, şeker, madeni gıda, hormon, büyütücü faktör, pigment; beyin ve vücutça yorgun insanların tüm ihtiyacını karşılar. Anemi (kansızlık) hastalarında, bir ay süre ile her gün bir kahve kaşığı polen yedirilen bünyelerdeki alyuvarların; milimetre küpte 500.000 arttığını göstermiştir 1 Gram Polendeki 8 mg B1 vitaminini şu besinler sağlar: 70 gram Bira mayası, 3 kg. Karaciğer, 8 tam kepekli ekmek, 20 kg. elma veya domates 1 Gram Polendeki 5 mg B2 vitaminini şu besinler sağlar: 50 gram Bira mayası, 6 kg. portakal, 12 kg. domates, 16 kg. elma 74 adet beyaz ekmek 1 Gram Polendeki 27 mg B5 vitaminini şu besinler sağlar: 35 gram Bira mayası, 13 kg. sığır eti, 25 kg. kabuklu buğday, 95 lt süt Dünya bilimadamlarına göre polen ve faydaları "Geleneksel tıbbi tedaviler gören MİDE ÜLSER'li hastaların %29'u iyileşebilirken, Polen yedirilerek tedavi edilmiş MİDE ÜLSER'lilerin %59.2'sin de Mide yaralarının iyileştiği denenerek kanıtlanmıştır." Rusya Irkomtsk Tedavi Kliniği "Günde 2 gram Polen yiyen hastalardaki YARA VE YANIKLAR'ın iyileşmesinde %30 hızlanış ve artış olmuştur." ABD Wagne Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Prof.Dr.N.S.Gimbal "Bizler bilim adamları henüz polenin nasıl olup da hastalıkları iyi ettiğini bilmiyoruz. (1969'da polenin bileşimi henüz tam bilinemiyordu). Fakat, çeşitli antibiyotik ilaçlarla tedavi edildiği halde iyi olmayan pek çok hastam, gözlerimin önünde iyi olmuşlardır. Bir çok SOLUNUM HASTALIKLARI'ının da polenle tedavi edildiğini ve hastaların gerçekten hastalığı ve nekahat süresini süratle atlattıklarını müşahade ettik. Söylenecek tek şey yok. İnsanlık demek ki burnunun dibinde [i]bulunan bu "Harika İlacı" şimdiye kadar hiç farketmeden yaşamış." İsveç Upsala Üniversitesi - Eric Ask Umparc "Polen YÜKSEK TANSİYON'a, DAMAR TIKANIKLIĞI'na, KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ'ne, KRONER TROMBAZ ve FELÇ'lere karşı koruyucu ve iyileştirici etki yapıyor." Dr. Nemarov - Dr. Egerov - Dr. Mistchenko - Dr. Kodiser Rus Bilimler Akademisi "Arıların binlerce yıl önce bulduğu bu harika besin, onların lavrasını en hızlı büyüten, kendi vücutlarını en sağlıklı kılan, en çok yaşatan, en güzel balı sağlayan bir besin. Poleni deneyerek buldu arılar. Oysa insanlar ancak 20.yüzyıl sonlarına doğru analizlerini yapınca polenin değerini anlayabildiler. En önemli besinlerinden binlerce kat fazla vitaminler taşıdığını görünce 1 gram polenin insana gün boyu yeterli olduğunu hesapladılar. Bir arının günde 4000 çiçeğe konarak 35 günlük ömründe yapabildiği 10 gramcık balı, insanların kovandan çalarak yediklerini görüyordu arılar. Oysa, günün birinde 2-200 mikronluk biricik besinlerini insanların da "Harika Besin" yapacaklarını, bir santimlik boylarını ve küçücük beyinleriyle düşünemezlerdi arılar. Bitki hayatının sırrını taşıyan çiçek tozlarını "Doğanın En Üstün Besini" seçerek ömür boyu yiyen ve gerçek balı yapan arılar onun "Tam Besin" olduğunu biliyorlardı. Öyle bir besin ki, yapısında 70'e yakın cevher taşımaktadır. Bütün vitaminleri, 22 çeşit aminoasiti, sindirim fermentlerini, hormonları, yağları, doğal şekerleri, mineralleri yapısında bulundurmaktadır. Polen besinler dünyasının son harikasıdır." Kaynak : Gayelord Hauser (Güzel ol, Dinç yaşa)

MAYE PRATİK ÇERÇEVE

3 yıllık denemelerimizde pratik çerçevenin özelliklerini test etme imkanını bulduk. Pratik çerçeve kullanım kolaylığı açısından arıcıya zaman kolaylığı kazandırıyor. Ahşap kovanlar ile pratik çerçeve karşılaştırıldığında en büyük avantajının uygulama kolaylığı olmasında.

Şöyle bir düşünelim ahşap bir çerçeveyi yaptırma için harcayacağımız zamanı hiç düşünmeyelim. Satın aldığımızı farzedelim. Hatta çerçeveyi çakma için harcayacağımız zamanıda düşünmeyelim çakıldığını düşünelim.

Elimizdeki hazır çakılı bir çerçeveye tel deliği açma, bu deliklere tek geçirme, telin gerilmesi ve gergin halde çerçevede durmasını sağlama, bu tele ve çerçeveye mumun sabitlenmesi ayrıca mahmuzlanması ve arı kovanı içerisine verilmesi en pratik ve hızlı bir biçimde yapılsa yaklaık 15 dakikanızı alır. Bu saatte 4 adet çerçeve demektir. Pratik çerçeveler ise soketlerinden çıkarılan çerçeve iki parçası arasına mum konur ve kapatılır. Soketler yerine geçirilir. BU süre en fazla 10 saniyenizi alır. Diyelimki 1 dakikanızı alsın saatte 60 çerçeve hazırlamışsınız demektir.

4 çerçeve nerde 60 çerçeve nerde.yaklaşık 15 katı. Yani bir saatte 4 arı için gerekli çerçeve için harcayacağınız zamanı 60 kovan için hazırlamış oluyorsunuz. 60 kovan için 15 saat çerçeve yapmak gerekirken, 15 saatte 900 kadar pratik çerçeve hazırlamak mümkün olabilir. Buda 900 arı kovanına verilebilecek olan çerçeve hazırlanmış demektir.













Çerçevenin ortasında petek tutturucuları bulunduğu için mumun mahmuzlanmasına gerek olmamaktadır.
Çerçeveler arılıkta anında hazırlanıp kovanlara hemen verilebilmektedir.


Pratik çerçevelerde de ahşap çerçevelerdede arıcılara önemli uyarı mutlaka arı çerçeveye ihtiyaç duyduğunda yeni mumlanmuş çerçeveler verilmelidir. Zamanından önce verilen mum nektar akışı olmadığında arılarca tahrib ediliyor. Bu durum piyasada aldığımız mumların içeriğinde katkı maddelerinin yoğunluğundanda kaynaklanabiliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak içinde özel mum kazanları kaynatılmasını talep ediniz. Bir kaç arıcı bir araya gelerek yaklaşık 300 kg gibi mum özel olarak kazanda ürettirilebilir.


Arıcının çok arılı kovanı var ise çerçeve imalatı için harcayacağı zamanı arılarının diğer hizmetleri için harcarsa çok daha fazla arı kovanı ile ilgilenebilecek zamana sahip olabilir. Netice itibari ile çok daha fazla bal elde edebilir.
Güçlü koloniler sağlayabilmek için kovan düzenlemelerini çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilme fırsatını bu şekilde yakalamış olur.




Plaka mumu çerçeve arasına yerleştirin işlem tamam. Arıya vermesi kalıyor.















Yanlardaki soketleri çıkartın daha sonra mumu yerleştrin soketler yerine işlem tamam.











Türkiyede malumumuz her kurum ve her arıcı kendine uygun bir standart geliştirip ayrı bir çerçeve ölçüsü ortaya koymuş. Bu durumda sıkıntı ortaya çıktığı malum. Dadant ve langsthrot çerçevelerin ölçüleri dünya ölçüsüne göre bellidir ve her yerde aynıdır. Bunun yanında yüksekliği değişen her çerçevenin ölçüsüne uygun olabilmesi için ayarlanabilir pratik çerçevede bulunmakta. Apimaye olarak üretilen bu ürünün dünyada ilk olması bizim ülkemiz için bir gurur vesilesi. Üretimde emeği geçenleri tebrik ediyor ve Türkiye ve Dünya arıcılığında bir devrim olarak kabul ediyorum.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

21 Kasım 2008 Cuma

LİNKİ MUTLAKA TIKLAYIN.

Hepimiz mutlaka ya araba kullanıyoruz yada araba ile seyahat ediyoruz. Hayatım boyunca trafik kazalarından nefret etmişimdir ve çok gezen biri olarak bu risklerle zaman zaman bizlerde karşı karşıya kalmaktayız. Linki mutlaka tıklayın ve arkadaşlarınıza yollayın.

Paylaşımı için Gültekin Bilgin beye çok teşekkür ediyorum.

http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

www.teknikaricilik.com

16 Kasım 2008 Pazar

STANDART KOVAN GEREKLİLİĞİ

Kovanlarda standardın önemini saymakla bitmiyor.
Lakin bir önemli noktayı vurgulamak istiyorum. Ülkemizde çeşitli firmalardan yada kovan imalatçılarından alınan kovan ölçüleri niçin acaba hep farklı ölçülerde oluyor. Bu farklı ölçülerle standart dışı yapılan kovanların imalat amacı ney? Acaba biz arıcıların sürekli müşteri gözü ile görülmesi ve müşterinin dükkandan ayağının kesilmemesi olabilirmi?
Ölüçülerindeki doğruluğun dışında, mükemmel bir standart kovanda nelerin olması gerekliliği ile ilgili ek bilgileri içeren yazımı sizlere sunuyorum.

Aşağıdaki linkta standart SEZER kovanlar ve arıcılığın kolaylaşması için kovanda neler gerekiyor bu püf noktaları görebilirsiniz.

http://www.bereketbal.com/default.asp?part=makale&gorev=oku&id=127&cat=68

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

www.bereketbal.com

14 Kasım 2008 Cuma

ÇOCUK MASKESİ



Geleceğin arıcıları yetimeye başlıyor.

Biden sonra gelen yeni kuşak arıcılık anlamında çok şanslılar birikimlerinden faydalanabilecekleri bir çok bilgileri karşılıksız bir şekilde paylaşabilen internet siteleri mevcut.


















Beşik kertmesi diyorlar ya bu da arı kertmesi herhalde. İleriki çalışmaların anlaşmasını yapmışlar gibi görünüyorlar.



















Çocuk maskesi bir çok arıcının arılıklardaki minik arıcılar için kullanabilecekleri bir koruyucu. Miniklerin keyiflerine keyif katacak bir hatıra ve yaşam kesiti ortaya koymak için birebir.


MUĞLADA ARICILIK VE ÇAM BALI KONGRESİ YAPILACAK

İlgili arkadaşların bir çoğu biliyordur, fakat ben yinede hatırlatmak istedim. Tüm arıcıların herzaman yakalayamayacakları bu güzel fırsatı değerlendirebilmelerini isterim.

Bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

http://www.bereketbal.com/default.asp?part=haber&gorev=oku&id=3537

Yalçın SEZER
Uzman Bİyolog

www.bereketbal.com

ARILAR VE EROİN

http://www.samanyoluhaber.com/haber-125307.html

HAberin devamı için tıklayın lütfen

Yalçın SEZER
Uzman Bİyolog

www.bereketbal.com

13 Kasım 2008 Perşembe

YARI İLKEL YARI MODERN ARILIK


Kütük kovanlarda örülmüş petekler.

Kütük kovan her nedense arıcılar tarafından hep gizemli bulunuyor.


Kütük kot ve modern kovan.








Harabelikte eski çerçeveler.





Harabelikte eski kovanlar.








Kapalı arılıklar.











Büyük emekler harcanarak yapılmış 10 adet üzeri kapalı sabit arılık.




Bunlar kot yada çakma tabir edilen ve çocuk beşiği gibi sarılmış ilkel kovanlar.












Bunlarda ilkel görünsede yapılan paket aarıcılık kalıntıları.











Paket arıcılık Türkiyede yapılmıyor diye kim demiş.








İlkel kovanlar ile modern kovanları yanyana görüyoruz.





























Bu tür bir arılık mutlaka arıların daha mükemmel çalışmasına yardımcı olacaktır.




Haberin devamı


www.bereketbal.com
adresinde

11 Kasım 2008 Salı

MAYE KOVANLARDA ANA ARI YETİŞTİRMEK BİR BAŞKA AYRICALIK.


Maye ana arı yetiştirme kovanları da maye bal kovanları kadar harika.
Haberin devamı için
www.bereketbal.com adresine bakabilirsiniz.

9 Kasım 2008 Pazar

BENİM FAKİRHANE

Yardımcılarım ayçiçekten sonra bir memlekete gidiş geliş izni aldılar. Bu süre içerisinde arılığı ben bekledim. Gelen giden eksik olmadı, arıcılar çalışırken gelen misafirleri pek sevmezler ama ne yapacaksınız gelene gelme denmiyor. Bende bir türlü elimdeki kovanı inceleme işini bitiremedim. Ya telefon çalıyor, ya biri sesleniyor idi.
Baraka işi de önemli. Hafif olması taşıma için önemli, sıcak soğuk geçirmemesi gerekiyor. İçinde rahat edebilmek için. Yağmurdan mümkün olduğu kadar zarar görmemesi gerekiyor. Ufak bir soba için soba bacası unutulmamalı.


Sabah sporu için gereken hazırlıklar yapıldı. Yoksa millet uyanıp hemen soluğu arılıkta alıyor işler yarım kalıyor. Bu gün erkenden işlere giriştim ki işler yarım kalmasın diye. Gerçi hergün işler yarım kalıyor. Tam olarak bittiğine son zamanlarda hiç rast gelmiyorum.



Arılığın baş tacı baraka ama hepsinden önemliside bir araç. Bu bazen binek oluyor, bazen büyük bir araç bazense kamyonet yada kamyon. Ama gezginci arıcılık yapanların olmazsa olmazlarından biride araçtır.

Bu yıl püren bol yağmur aldı. Geç açtı ama gür açtı. Güneşli günlerde bol bal ve polen geldi. Yumurta en zayıf arıda 3 çıta oldu. Çam balına gitmek vardıda. Bu yıldan geçti. Önümüzdeki yıl kısmet olursa çam ardından narenciyeye gidilecek.

ARI YEMİ


Arıcılar ve arılar için üretilen arı yemini duymayan kalmadı sanırım. Arı yemi ile ilgili bir kaç bilgi aktarmak istiyorum. Olumlu yada olumsuz yanları bulunuyormu?

Arı yemi Konya Çumra şeker Fabrikası tarafından üretilen ve Tarım Bakanlığının ruhsatlı tek arı yemi ünvanını üzerinde bulunduran arı beslemesinde kullanılan bir çok olumlu özelliği üzerinde bulunduran arıcılık için büyük bir nimet.

Öncelikle steril olması son derece önemli. Biliyoruz önce şerbet yaparken suyu kaynatır ve aynı hacimde şeker koyarız içine ve şekerde olası bir mikrop varsa sıcak su içinde mikroplar ölsün diye düşünürüz. Arı yeminde fabrikasyon bir şekilde steril durum gerçekleştiriliyor. Arı yemi içinde mikrop olması mümkün değil.

Arı yemi içerisinde bulunan glikoz , fruktoz, sakkaroz oranı balda bulunan miktarlar ile aynı miktarda. Kısacası arı yemi ile beslenen arı, sanki bal ile besleniyormuş gibi gelişimini sürdürüyor. Şeker şerbetleri ile yapılan beslemede bu oranın tutturulması mümkün değildir. Arı beslemesinde kullanılan arı yeminin içerisindeki şekerler bakımından baldan pek bir farkı yok, polen içeriği , mineral maddeler vitaminsel değerler ile iz elementlerin olmaması baldan farklı kılıyor birde içerisindeki gıda boyası.

Arı yemi piyasada satılan diğer şerbet benzeri sıvı ürünlerden arı biyolojisi için daha uygun. Bunun nedeni HMF oranıdır.

HMF= Hidroksi Metil Furfurol Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyulaştırılan gıdalarda çok önemli bir kalite faktörüdür. Bu değer ballarda belli bir ölçü birimi ve balın daha önce ısıtılıp ısıtılmadığını, ısıtıldı ise sağlığa zararlı olup olmadığını ortaya koyan bir değer. HMF oranı olarakta arıların biyolojisine zarar vermeyecek değer bu üründe mevcut. Aksi taktirde arılarımızın sağlığı bozulur , ömrü kısalır ve verimsiz arıcılığın oluşmasına zamin hazırlarız.

Arılıklarda artık bu manzaraları görmeye başladık.
Arıların beslenmesinde geleneksel yöntem olarak genellikle şeker şerbeti kullanırız. Artık arı yemi kullanılmaya başlanıyor.




Petekler güveden zarar görmesin diye istifleniyor. İstif için özel çerçeve sehpahalarını resimde görüyoruz. Dizilen çerçeveler güveden zarar görmesin diye özel odalarda ilaçlanabiliyor.

Arı yemleri ile besleme yapma için harcayacağımız uzun zaman süreci ortadan kalkıyor. Şerbet yapma için gereken su ısıtma tertibatı, su, karıştırma işlemleri ve yapılan şerbetin taşınması ve kaptan kaba aktarılması bunların tamamı ayrı bir iş ayrı bir zaman hırsızı. İster az arınız olsun ister çok arınız olsun büyük bir kolaylık.

Arılıklarda yapılan besleme işlemleri daha çok erken ilkbahar ve geç sonbaharda yapılmaktadır. Bu süreçte yağmacılık eğilimide son derece yoğun olmaktadır. Her türlü besleme ürünleri bu dönemlerde arılıkta yağmacılığı körükler. Nedeni besleme ürünlerinin kokusundan etkilenen arılardır. Eğerki arılıkta şerbet benzeri besleme ürünleri dökülürse yerlere damlarsa , üsturuplu olarak kaba şerbetler verilmez etrafa dökülürse yağmacılığı tetikleyen durum ortaya çıkmaktadır.
Lakin arı yemi kokusuz olduğu için bu tür bir yağmacılığın ortaya çıkması mümkün değildir.




Arı yemi ayrıca yoğunluk olarak bal ile aynı kıvamda geç sonbaharda arıya verilecek olan yam arıların verilen şerbetin suyunu uçurma telaşesinden arıcıyı kurtaracak ve arıların sağlıklı kışlaması sağlanmış olacaktır. Balda bulunan polen içeriğinin bağğırsaklarda kış boyunca kalacağını ve arıların bağırsaklarda bekleyen polen artıklarından dolayı rahatsızlanacaı ayrıca şeker şerbeti ile beslendiğinde bağırsaklarda atık kısımların daha az olacağını vurgulayan literatürlere uygun bir çalışmada sergilenmiş olacaktır.

Balı alınan koloniye arı yemi veirlerek son derece mükemmel bir kışlama sağlamak mümkün olacaktır.





Sonuçta verim yükselten, arılarımızın sağlığına zarar vermeyen, yağmacılığı ortaya çıkartmayan, steril arı yemi kullanmak yada kullanmamak size kalmış.

Hizmet ve bilgi bizden takdir sizden.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

http://www.bereketbal.com/
yalcinsezer@msn.com

8 Kasım 2008 Cumartesi

SİLİVRİDE YAPILAN KURSA DAVET EDİLDİK.

http://www.bereketbal.com/
http://www.teknikaricilik.com/
yalcinsezer@msn.com


Silivri İlçe Tarım Müdrlüğü tarafından açılan arıcılık kursu 5 gün sürmüş. Bizide davet ettiler ve katıldık. Ana arı yetiştirilmesi ve önemi adlı dersi anlatmamı istediler. Bilgilerimi elden geldiğince aktarmaya çalıştım.


İlçe Tarım yetkilileri, kursiyerler, İstanbul Bal birliği, Kurs merkezi yetkilileri bilgi alışverişinden son derece memnundular.

İlgili kursiyerlerin sürekli notlar tutmaları ve sorular sorarak yanıt almaları mükemmel bir kurs olduğunun göstergesi idi.

İmam, öğretmen, çitftçi, her alandan kursiyer mevcuttu.



Her türlü arıcılık ürünlerini üretmek için farklı üretim teknikleri yapılabilir ve farklı çalışmalar sergilenebilir.




Kursiyerlerden bazıları arıcılığa meraklı arısı olmayanlardı. Bazıları ise arıları olan bilgi ve kültürünü artırmaya gelenlerdi.





Her kursta mutlaka bir Rizeli yada Trabzonlu oluyor. Yörede 365 gün yağmur yağar derler. Bu yağmurda arı olurmu? olmaz elbette. Sanıyorum bundan dolayı arıcılık o bölgede aşırı merak uyandıran bir hobi.








Eğitmen Hakan bey Silivride bulunan arıcılar için gerçekten büyük bir nimet. Bilgi birikimlerini aktardığı arıcıların ondan memnun olduklarını bizde kursa katıldığımız son gün gözlemledik.







Ana arının önemi herkesçe malum. Her arılıkta el altında aa arı bulunması da önemli bir mesele. Ana arının öneminin nedenlerini, genetiksel özelliklerinin önemini, yetiştirilme teknikerlini kursiyerlere ben anlatmaya çalıştım.







Kurs yöneticisinin kurs ortamını hazırlaması ve uygun bir ortam yaratmasıda takdir edilecek bir özellik.








Bilgiler eksiksiz aktarıldı herkes anlayabildiği kadarını aldı.










Bu yıl elde edilecek bilgilerin ardından önümüzdeki yıllarda ana arı yetiştiriciliği kurslarıda açılabilir.
Eğitimlerin sürekliliği temennilerimiz ile.









5 Kasım 2008 Çarşamba

2008 KASIM CNR DA GIDA FUARINDAYIZ


Birliğimiz kuruluşu gereği eğitim, pazar arayışı, ulusal ve uluslararası normalara uygun bal üretimi ve tüketicinin bilinçlendirilmesi çalışmalarına yardımcı olmak üzere gayretlerini sürdürmekte.
Çalışamalarınızda başarılar.

3 Kasım 2008 Pazartesi

TEŞEKKÜRLER.

Sevgili okurlarım.

2006 Şubat ayından bu yana internetten sizlere arıcılık konusunda bloğumdan sesleniyorum. O günlerde bir site yapma fikri kafamda var iken; şimdiki beyazkovan sitesinin sahibi Murat Çakır beyin acele etme, önce sana bir blog kuralım, daha sonra kendini internette geliştirince bir site kurarsın demesi üzerine blog yaşantıma başladım. Böylece Türkiyedeki ilk arıcılık bloğu kurulmuş oldu , ardından diğer arıcı arkadaşlarda paylaşımlarını, yaptıkları bloglar ile bizlere sundular ve bloglar çığ gibi büyüdü , bu günkü halini aldı. Kalabalık bir grup olmaktan dolayı ben çok mutluyum çok sesliliğin her zamanda yanındayım. Saygı sınırları çerçevesinde olduğu müddetçe elbette. Ama kemiksiz et olmuyor , zaman zaman olumsuz yaklaşımlar içinde olan kişileride süre içinde gördük. Grup üyeleri bu tarz kişileri günümüz pop müziğinin çabuk esip gürleyen sonra yok olan şarkıcıları gibi imha ettiler. Verimsiz ana arıyı yok eden koloni bireyleri gibi adeta.

Sizlerden gelen mailler, telefonlar ve bilgi paylaşımları daima bana güç verdi kuvvet verdi. Vızıltı sesleri ise beni sizler için daha çok çalışmaya yönlendirdi.

Şimdilerde geçmişteki birikimlerimizi daha güzel ortaya koyabilmenin çabası içerisindeyim. 2008 Ağustos ayı içinde yapılan suni ana arı döllendirme ve ıslah kursunu Türkiyede alan 15 kişiden biri olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu ayrıcalıkla önümüzdeki yıl binlerce ana arı yetiştirmenin temellerini hazırlıyorum.

Bu yıl kanola ile başlayan bahar dönemi , kestane ile devam ederken ardından ayçiçeğine ve pürene gittik. Dört ayrı istasyonda dört ayrı balın tadına bakarken önümüzdeki yıl çam ve narenciye ballarını da tadmayı düşünüyorum.

Bu arada sizlerle işlerimizin yoğunluğundan dolayı uzun zaman aralıkları ile görüşme fırsatım oldu. Malumunuz 20-30 arının işi bitmezken biz yüzlerce arı kovanı ile ilgileniyoruz ve ayrıca ekstra işlerlede ilgilenmek durumunda kalıyoruz. Bu kadar işi bir arada yürütmek bir hayli bizi zorlarken sizlerden gelen http://www.bereketbal.com/ adlı sitemizi tebrik ve teşekkür mailleri ile telefonlarından dolayı müteşekkül olduğumu iletmek isterim.

http://www.bereketbal.com/ sitesinde önceki http://www.teknikaricilik.com/ adlı sitedeki bilgilerimi bölümlere ayırarak sizlere sunmaya çalıştım. İlave eklemelerde elbette yapılıyor ve sizlerin direktifleri sayesinde şekillenmeye devam edecek.

Daha önce sizlere günlük olarak verdiğimiz ve mevsimsel olarak güncel olayları paylaşmaya çalıştığım yazılarım ve resimlerimde söz konusu metin geçmişte arşivde kaldığı halde geriye dönerek konu ile ilgili bilginin bulunması son derece zor oluyor ve zaman alıyor idi. Şimdi ise örneğin ana arı yetiştirme ile ilgili bilgileri tek bir bir tıklama ile bulabiliyor ve konu ile ilgili sorular sorabilirken konuyu kendi resimlerinizle ve bilgilerinizlede süsleyebiliyorsunuz.

Bu siteden sizlere bazı ürünleri öncelikle arıcı olduğumuz için sizleri düşünerek uygun fiyattan ulaştırmayı planlıyorum. Böylece yıllardır sözünü ettiğimiz arıcının hakkını kazanmasına yardımcı olmaya çalışacağım.

Verimli çalışmalarınızın karşılığını fazlası ile almanızı canı gönülden diler, hepinize hoşçakalın derim.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

http://www.bereketbal.com/
yalcinsezer@msn.com

2 Kasım 2008 Pazar

SARICA ARILARA KULLANILAN SİLAHLAR

www.bereketbal.com adresini incelemeyi ve eklemeler yapmayı unutmayın. Siteye üye olun ayrıcalıklarından yararlanın.


Sonbaharda arılıklarda bir hayli fazla görülen sarıca arılar bazı kovanların sönmesine kadar gidiyor.




Şişeler içine konan pekmezde sarıca arıları buraya cezbediyor, içine giren sarıcalar çıkamıyor ama bal arıları buraya girmiyorlar.





















Hakan bey arılıkta sarıca arıları ortadan kaldırmak için ne gerekiyor ise onu uygulamış. Ciğer asılan kapanda sarıca arıları tutmak için kullanılıyor.






Hakan bey arılığındaki sarıca arıların yapmış olduğu zayiatı ortadan kaldırmak için ne gerekiyor ise onu gerçekleştiriyor. Farelerin yapıştığı bir yapıştırıcı var sarıca arılar da aynı fareler gibi bu yapıştırıcıya yapışıyorlar.





İlacın kullanılmasının ardından kontak etkili bir sonuç.






Hakan bey sarıca arıların yuvasını elinde bulunan ve zirai bilgisi dahilinde herkesin kullanamayacağı bir ilacı kullanıyor.









Bir sarıca arı yuvası daha.