23 Ocak 2010 Cumartesi

NELER OLDU, NELER OLUYOR, NELER OLACAK?

Türkiye de Dünyada sektörümüzde o denli hızlı ve o denli hereketli günler yaşanıyor ki hızına ulaşmak mümkün değil.

Tüm üreticiler yenilikleri takip etmeye çalışıyorlar. Verimlerini artıracak tecrubelerden yararlanmaya çalışıyorlar. Girişimciler sektördeki eksiklikleri anlamaya çalışıp gerekli çalışmaları yapıyorlar.
Kovan üreticileri eski geleneksel kovanlardan farkı olmayan her tarafı tahta olan kovanların yerine arı biyolojisine ve arıcıya yardımcı olan kovanlar dizayn ediyorlar. El aleti üreticileri kullanışlı el demirlerinden tutunda, çerçevedeki mumları bozmayan daha mükemmel sır tarağı gibi ürünleri üretiyorlar. Nakillerdeki büyük zorlukları ortadan kaldıran kilit sistemlerinde her geçen gün yeni bir gelişme karşımıza çıkıyor.
Arıcılar polenleri toplarken arılarına en az zararı vereni tercih ederken polen üretiminde ortaya çıkan sorunların ürüne zarar vermemesi için yeni teknikler geliştiriyorlar.
Islah çalışmaları yapan, bilimsel çalışmalar ışığında yeni dayanıklı genlerin sürüdürülebilir hal almasına yardımcı olmaya çalışan akademisyenlerimizin varlığı Türkiye için gurur vesilesi.
Fransada ilgi odağı haline gelmiş Apimaye firmasının ürünlerinin arıcılıktaki bir çok sorunu tespit edip ortadan kaldırması ve arıcılığımızın gelişmesine yardımcı oluşu takdire şayan çalışmalar. Bulgaristanda inovasyon ödülü ile ödüllendirilmesi bir Türk olarak beni son derece mutlu etti. Ürüne olan ilgi ve bu yerlimi diye sorulan soru mutluluğumu bir kat daha artırıyor. Nedeni kaliteli bir ürünün Türkler tarafındanda yapılıyor olabilmesi. Bu ürünlerde danışmanlığımın az da olsa katkısının olması. Bir çok arıcının katkıları ile ortaya çıkan bu ürünler, pahalılığı dışında süper. Devletin hibe programları çerçevesinde verim artırıcı ürünlerin alınması temennisi ile.
Projelerimizin artık arıcılıkta da kabul ediliyor olması ayrı bir mutluluk. Gelişmeleri görmezlikten gelmek, uyku halinde beklemek, arıcılık çalışmalarımızın yavaş ilerlemesine neden olacaktır. Her gelişmeden menfaatlenmek arıcılarımızın en doğal hakkıdır. İster pahalı ister ucuz, ister kaliteli ister kalitesiz ama bizim için gerekli olduğunu düşündüğümüz ürünlerin arıcılık çalışmalarımızda başarımıza başarı katacağına inanıyor isek mutlaka bir kaç tane alarak denemenizi temenni ederim. Bizler ellemeden denemeden ve sonucunu görmeden hiç ürüne tam not vermeyiz.
Kış günlerinde bir kaç arıcının birleşerek firmamızdan kampanyalar ışığında aldıkları malzemeler ileride alamayanlara yada fırsatı kaçıranlara birer referans olacaktır. SEZER ARICILIK olarak firmamız arıcıların her zaman teminatı olacaktır. Arıcımızın cebindekine göz diken değil, başarısını daha üst seviyelere çıkarmak üzere gayret eden bir vizyonumuz bulunmaktadır.
Yıllardır birleşerek yapmaya çalıştığımız, gayretlerimizin hep sorunlar ile karşı karşıya kalması üzüntü verici. Ülkemizde özel sektörün ufak işletmelerindeki hızlı hareket edebilme kabiliyeti hepimizce malum. Birliklerin, büyük şirketlerin aile tipi olan arıcılık faaliyetlerinde başarılı olması son derece sıkıntılı. Birliklerin çalışmaları bu sektörün dallı budaklı faaliyetleri içinde hantal kalıyor. İşletmelere güven son derece az. Arıcının balına dondu diye şekerli damgası vuran tüketici, diğer yandan donmayan balı almayan ama tenekesine nerde ise bir kilo parası veren toptancı. Birleşemeyen ve güçlenemeyen örgütler.
Özelleşmenin bir benzeri aslında arıcılıktaki her nokta. balı ürettin satamazsın marka alsan malı karşılayamazsın, karşılasan donma sorunu hadi hallettik dağıtım ağı, alternetif üretimler ve ekipmanlar ve bu malzemelerin tedariki vsvsvsvs.
Yıllardır yapmaya çalıştığımız işler.
Kurslar arıcılık sevdalısı amatörler, 40 yıllı ama kapalı gözlü yumurtaları bal sanan arıcılar. 3-5 arısı olan hatta hiç olmayan ama uzmanlara taş çıkarırcasına bilgisi olan meraklı araştırmacılar. Her eve arılı kovan verme düşüncesinde olan ve her kese kendi balını kendisinin üretmesini savunan ben.
Alternetifleri artırmak anlatmak sıralamak mümkün. Bu yazıyı uzatmakta.
Yıllardır Türkiyede internet aracılığı ile sizlere aklımın erdiğince bilimin ışığında bilgi vermeye çalıştım. Nedeni ben bir bilim adamıyım. aklımın erdiğince diyorum çünkü bilimsel çalışmaların sonu hiç bir zaman bitmez. Siz ne anlatırsanız anlatın karşınızdaki kişi kendi bildiği kadarı ile alabilir. Yada kendini kendi bilgileri kadar geliştirebilir. Seviyelisi, seviyesizi, kültürlüsü kültürsüzü hepsi bizim insanımız hepsi bizim arıcımız. Yapılan yanlış haretketleri doğru olmayan davranışları görmezlikten gelmekte ancak bizim asaletimiz olarak addeilebilir. Umarım Türkiyedeki kovan sayısının çokluğu kadar Dünyada ki arıcılık sektöründe söz sahibi olabiliriz.
Tüm arıcılar kendi üzerlerine düşeni yapar ve arıcılık sektörünün her alanında etkin söz sahibi oluruz.
Yalçın SEZER olarak ben üzerime düşeni yaptığıma inanıyorum.
Yıllardır hilesiz bal üreterek tüketiciye sağlıklı balı sunarken, bir çok kişiye arıcılık bilgilerimi aktararak arıcılık mesleğini yapmalarına vesile oldum. Hatta balık tutmayı öğrettiğim elemanlarım şu anda kendi geçimlerini bu iş ile karşılıyorlar. Organik sertfika almışlar devam ediyorlar. Bir çok kişiye internetten yardımcı olmaya çalıştım. hayır duaları için hepsinden Allah binlerce razı olsun. Dualarınızla nasıl yol aldım ki rabbim sizlere yardımcı olabilmem için bana yeni fırsatlar açtı ve Esenler Otogarının Alt Çarşısında SEZER ARICILIK Firmasının temellerini atmama vesile oldu.
Bir yıllık süreç çok hızlı geçti. Gözlemlerim şu yönde eksikliği tamamlamış olduk. Yıllardır 350 TL ye satılan süzme makinelerinin belkide 250 TL ye düşmesinde etkin rolümüzün olduğu bir çok müşterimizce artık biliniyor. Malzemeleri toptan fiyatlardan artık bir araya gelmedende temin edebiliyorsunuz. Bunuda yapması gereken biri vardı yoksa krizi bahana edenlerin makineleri 400-450 ye satması kaçınılmaz olacaktı. Firmamız arıcılarımızın teminatıdır. Türkiyedeki fiyatların belirlenmesinde rol alışımız tartışmasız. bunu biri yapacaktı. Bu bizim firmamıza nasip oldu. Hepimiz adına sevinirken, sizlere ait olan firmamızın mutlak suretle ürün fiyatlarına bakmadan alış veriş yapmayın. Arıcılarımızın petek ihtiyaçlarını geçen yıl 22 tl ye kadar çıkan petek fiyatlarına karşın 16 tl den yukarı çıkarmayan firmamız bu yılda piyasa bedelinden aşağıda petek vermeye devam edecektir. Firmanıza sahip çıkın fiyatları dengeleyin aksi taktirde zaten ezilen arıcılar olmaya devam edeceğiz.
Varlığımız arıcıların teminatıdır.
Yalçın SEZER
Uzman Biyolog
SEZER ARICILIK
0 212 658 38 80

FARENİN HİKAYESİ

Duvardaki catlaktan bakan


fare, çiftlik sahibi ile karisinin

bir paket actiklarini gordu

.

"Icinde yiyecek mi var?'"

derken - - -

Bir baktı ki

fare kapanı!!.





Hemen bahceye kosup,

alarmi verdi :



Evde kapan var!
Evde kapan var!'


Tavuk gidaklayip ,

kafayi kaldirdi ve,

'Bay fare", bu sizin icin ciddi

bir sorun olsa da sahsen, beni ilgilendiren

bir tarafi yok ne yazik ki! .



Fare donup bu sefer koyuna,

"Evde kapan var,

evde kapan var"!

dedi.



Koyun konuyla ilgilendi ama,

kendi hesabina

'Uzgunum bay fare, vah, vah

emin ol senin icin dua edecegim"

dedi.



Fare bu kez öküze yoneldi:

"Evde kapan var!"

"Evde kapan var!"

diye bagirdi nefes nefese.



Öküz: 'Wow, Bay Fare,

Senin icin uzuldum,

ama burnumu sokacagim bir sey degil.'

dedi.

E farenin de basini egip,

gitmekten baska caresi kalmamisti...

yalnizlik ve terkedilmislik hisleri icinde,

fare kapani ile artik....tek basina basa

cikmaya calisacakti!.

***

O aksam evde, alisilmamis bir ses duyuldu.

Sanki bir kapan,

avinin uzerine kapanmisti.



Sese kosan cifcinin karisi, karanlikta kapana,

zehirli bir yilanın kuyrugu kaptirdigini gormemis.

Yilan da kadını isirmisti..



Çiftçi karisini hemen hastaneye götürdü,

Karisi eve ateşli ve hasta olarak döndü.



Eeeeeeee atesli insana ne verilir??

sicacik bir tavuk corbasi!!!.

Tavuk hemen kesilmiş ve acilen pisirilmis!



Ama kadin hala iyilesmiyormus,

Eee eş dost ahbap, gelince hasta ziyaretine,

çiftçi de sofraya koyunu cikarmak

zorunda kalmis!!!.





Ama ciftcinin karisi iyilesmemis;

ölmüs!!!!!.



Aman ne kalabalik gelmis cenazeye,

ne kalabalik!!!



Bu sefer de konuklari,

doyurmak icin kesilen öküz olmus....

Fareye de olan biteni

deliginin ardindan izlemek kalmis!....

***

Onun icin bir daha,

seni ilgilendirmeyen bir sorun

karsina cikarsa... bir dusun!!! ----

Birimiz tehdit altindaysak,

hepimiz risk altindayiz.


Bu hayat denen yolculukta

Birlikte yol almaktayiz..

Birbirimizi kollayip,

guc ve guven paylasmaliyiz.




sana onem veren,

senin icin onemli olanlara,

gonder ve uyar!




UNUTMA. . . . . .


HEPIMIZ, BIRBIRIMIZIN HALI TEZGAHINDA

HAYATI ONEMI OLAN IPLIKLERİZ!!!!

VE SOYLE YA DA BOYLE,

HAYATLARIMIZ BIRLIKTE DOKUNUYOR