10 Mart 2006 Cuma

KOVANLARDA HAVALANMA DELİKLERİNİN ÖNEMİ

Bu yazımızda kovanların havalandırılması için rutubetin bol olduğu yerlerde meydana gelen nem için alınacak önlemlerden bahsedeceğiz.
Kışa girerken nem emici bezlerle çerçeve üzeri örtülebileceği gibi kovanlar içine talaş yada kuru saman doldurulmuş yastıklar boş kısıma konulabilir. Nem bu unsurlarla emilebilir.
Ayrıca soğuk havanın arıya kış döneminde bal olduğu sürece bir şey yapmadığını bilen arıcılarımız kovanlarda biriken nemi yok edebilmek için resimlerde olduğu gibi alttan havalanmalı tabanlar kullanmaktadırlar. Arıların ilkbaharda sıcağa ihtiyacı olduğunu unutmamalı havalanma deliklerini bu zamanda kısıtlamalı arıların gelişmesine yardımcı olmayı sağlar.
Nem havadan ağır olduğu için altta bulunan deliklerden rahatlıkla dışarı çıkmakta ve arılarımızın nemsiz kuru bir yaşam sürmesini sağlar. Unutmamalıyız arılarımızın sağlığı kuru ve nemsiz bir ortamda mükemmel olmaktadır. Hastalıklı kolonilerle uğraşmamak için arılarımızın havalanma deliklerine özen göstermeli ve temiz bir hava solumalarına yardımcı olmalıyız.

Hiç yorum yok: