5 Mayıs 2006 Cuma

BÖLME KOVANLARDA İLK YUMURTLAMA ZAMANI

Kovanlarımızdaki nüfus yoğunluğunun artması ile birlikte yapmış olduğumuz bölmeler bir taraftan arılı kovan sayımızı artıracak diğer taraftan oğul önleme çalışması gibi iş görürken bal döneminde tarlacı olacak bireylerin yoğunluğunu artırarak kovan içindeki tüketici bireylerin azalmasına ve balın daha fazla elde edilmesine yardımcı olacaktır.
Fakat elde ettiğimiz bölme arılarımızın analandırılması için kovanlar içerisine günlük yumurtalı çerçeve bırakıldığında bu çerçeveler üzerindeki uygun yumurtalardan ana arı elde edilmesi yaklaşık 15-16 gün almakta 1 hafta kadar olgunlaşması ve bir hafta kadarda döllenme uçuşuna gidip dönmesi ve yumurtlaması düşünüldüğünde yaklaşık bölmemizin bir ay kadar günlük yumurtadan uzak olduğu anlaşılacaktır.
Bu dez avantajı ortadan kaldırmak kapalı memeli bir çerçevenin bölmeye verilmesi ile ortadan kalkar. Ana daha çabuk çıkacak ve diğer işleri tamamlayıp yumurtlamaya başlayacaktır. Ana eldesi için 15 günlük kayıp ortadan kalkınca 15 günlük bir zaman kazancı elde edilebilir.
Döllenmiş ve yumurtlama yeteneği iyi olan bir ananın bölmeye uygun usüllerle verilmesi ve koloni ile irtibatı sağlandıktan sonra hemen yumurtlamasına yardımcı olmak en mükemmel ve zaman kaybı ortadan kalkan bir yöntemdir ki arıların kısa bir süre içinde gelişmelerini sağlar.
Bölmelerin çabuk gelişimini sağlamak ve koloni sayımızı kısa sürede ve zahmetsiz artırmak istiyorsak yapacağımız iş bölmelerimize döllenmiş anaların verilmesi olacaktır.
Bu döllenmiş anaları ya ana arı yetiştirciliği yapan işletmelerden almalı, yada kendimiz ruşetlerde yetiştirip kullanmalıyız.

Hiç yorum yok: