21 Eylül 2007 Cuma

ANA ARI DESTEKLEMELERİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR.

Her yerde ana arı desteklemeleri ile ilgili bilgileri aktarıyoruz. Aman ana arıyı değişin genç ana arı kışın sigortasıdır. Sizin bal veriminizi artıracaktır vs. Devlette bunu anlamış olmalı ki arıcıya yılda 250 adet ana arı aldığı taktirde ana arı başına 15 ytl yi destekleme anlamında birliklere üye olurlarsa veriyor. Bu birlikler Bal üretici birlikleri yada yetiştiriciler birlikleri olabiliyor. Birliğe üye olmayanlar 7,5 ytl alıyorlar.Bilinen bunlardan ibaret.

Fakat gerçekler böyle değil. Bankalardaki mevzuatı bilmeyen kredi ile ilgili memurlar gibi. Desteklemeden bihaber ve nasıl bu işlerin yapılacağını bilmeyen memur sayısı da son derece fazla.

Buradaki sıkıntı tabi ki yine üreticiye yansıyor. Sonunda lanet okuyan üretici hem hakkını alamıyor hem de mağdur oluyor. Bu işi yapıyoruz madem kayıtlı arıcılara ulaşılsa yada bununla ilgili kurulmuş birlikler kanalı ile arıcılara destekleme alma noktasında neler yapılacağını yumurta kapıya gelmeden önce duyursak günah mı olur be kardeşim.

Arıcı aldığı ana arılarını ilçe tarım müdürlüğüne, birliğe onaylattıktan sonra kovanlara verecek, aynı zamanda gelen ana arılara ait sağlık belgesinin de olması gerekiyor. İlçe tarımlar tespit tutanağı yapıyor. Birlik yetkilisi de bu tür bir kağıt veriyor. Aynı zamanda birliğe kayıt olduğunuzu belirtir birde yazı alıyorsunuz. Bu belgelere kurs bitirme belgesi ekleniyor. İşletme tescil belgesi ve fatura ile birlikte size bir hak ediş belgesi hazırlanıyor ve neticede siz paranızı almak üzere bu belgeyi ya elden ziraat bankasına yada tarım müdürlüğü bankaya gönderiyor.

Paranızı birliğin hesabından alıyorsunuz. Tabi ki birlik bir kesinti yapıyor.

Gelelim bu işlemlerin olup olmadığına. Yorumu kolay ama çok yapılmadığından dolayı memurlar ne olduğunu bilmiyor. Adam geçimini bu yolla yaptığı halde, bu fatura sahte olabilir. Senin arın var mı bakalım. Bu arılara ait olduğunu ben nerden bileyim. Arıların üzerindeki renkleri ben görmem gerekiyor. Yok bu belgeler eksik. Asıl evrakı bana vereceksin gibi sudan bahanelerle olmadık tartışmalara şahit olduğumuz bu problemli işin sonunda alınacak paranın yarısı yollarda harcanıyor. Birde ticari gaye ile üretilmiş olan ana arıların vasıfsızlığı ortaya çıkınca zarar çok daha fazla oluyor.

Aman siz siz olun güvenilir yerlerden aldığınız vasıflı damızlıklarla kendi ana arınızı kendiniz yetiştirin. Bu tür sıkıntılardan uzak ve kafanız dinç olmuş olur.

Hiç yorum yok: