24 Mayıs 2008 Cumartesi

KENE MÜCADELESİNDE ARICILARIN DURUMU NEDİR?

Biliyoruz ki biz arıcıların en büyük sorunlarındandır ilaçlamadan etkilenen arıların ölümleri.


Bazen fındık ilaçlaması karadeniz bölgemizde, bazen buğday tarlalarında süne zararlısına karşı yapılan ilaçlamalar, bazen piknikçilerin sineklerden etkilenmesini önlemek için yapılan ilaçlamalar,bazen meyve ve sebze bahçelerinde uygulanan ilaçlamalar vs vs vs şimdi birde kene mücadelesi için yapılan ilaçlamalar arıcıları korkutuyor.

Dün İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünde çalışan Fahri Ormancı adlı arıcı abimiz İstanbul'un çeşitli bölgelerinde kene mücadelesi kapsamında ilaçlamaların başladığını ve bu ilaçlamalar neticesinde arıların ölebileceği noktasında arıcıların sıkıntı duyabileceğini ve gerekli müdahalenin biran evvel yapılması gerektiği noktasında bize bilgi verdi ve gerekli tedbirleri almamız noktasında uyardı. Bilinçli bir vatandaş ve arı sevdalası olan Fahri beyin mantıklı bir o kadarda önemli olan bu istemi doğrultusunda hemen gerekli birimler tarafımdan arandı. İstanbul Büyük şehir Haşerelerle mücadele Müdürlüğünden yetkililerle bir seri görüşme neticesinde ilaçlamaların çeşitli mesire yerlerinde yapıldığı doğrulandı. Bu bölgelerde yapılan ziraai ilaçlamada kullanılan ilaçların arı biyolojisine zarar vermeyen türden olduğu ve arıcıların bu ilaçlamalardan tedirginlik duymamaları gerektiğini bildirdiler.

Arıcılar tabiatta her türlü tehlikeye açık bir şekilde çalışmak zorundalar. Bitkiler üzerinde bulunan keneler ilede temas etmeleri kuvvetle muhtemel. Sadece kene değil, sıtma sinekleri, akrep, yılan çıyan gibi bir çok zehirli canlı ilede karşılaşılabilecek bir durum ortadadır. Arıcıların özellikle gezgincilik yapan arıcıların şehir merkezlerinden uzakta olmaları durumunda karşılaşılabilecek olumsuzluklardan hızlı bir şekilde uzaklaşabilmeleri için önceden tedbir almaları gerekmektedir. Bu nedenden ötürü planlı ve programlı çalışmaların yürütülmesinde fayda vardır.


Tüm canlılar sevimli bir o kadarda özeldir. Her birinin tabiatta önemli bir takım görevleri de vardır. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Ekolojik dengenin bozulduğu yerlerde sorunların karşımıza çıkması kaçınılmazdır. Ekolojik dengenin kurulmasında hiç de azımsanmayacak şekilde yardımcı olan arıcıların ülkemiz genelinde yerleşimlerinin düzenlenmesi ve yat kulüplerinin limanlardaki ihtiyaçlarını gidermek için alınan tedbirlerin benzerleride arıcılar için alınabilmelidir.
Tekrar görüşek ümidi ile.





1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Yalçın bey gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı teşekkür ederim,uzmanlara bende sordum kullanılan ilacı üzerinde muhteviyatı çevreye ve canlılara karşı ne gibi tesirleri olup olmadığı yazar denildi.Zararsız olmasını öğrenmemiz güzel oldu,başarı ve kolaylıklar diliyorum.