26 Mayıs 2008 Pazartesi

UYKU HASTALIĞI YAYAN SİNEKLERDE KAPIDAYMIŞ

ÇEÇE SİNEKLERİ», 1 santimden biraz iri sineklerdir. Koyu renk tonları, grimsi esmer ile koyu sarımsı - esmer arasında oynar. Yatay ve zayıf hortumlarından ve sırtlarından makas gibi caprazlanmış kanatlarından derhal tanınırlar. Kafaları geniş, torakstan az daha dardır. Bir çift iri petek gözleri vardır. Erkekler, dişilerden ancak cinsiyet organlarından ayırt edilirler.Çeçe sinekleri yalnız Afrika'da bulunurlar. Orta Afrika'nın geniş bir alanında insanlarla evcil ve yabani hayvanların ölümüne sebep olduklarından, «Glossinidae» ailesi bütün kitaplarda yer alır.Çeçe sinekleri'nin çok garip bir üreme usulleri vardır. Döllenen dişi, rahminin içinde gelişen ve özel bir salgıyle beslenen bir tek yumuşak, hacimli ve beyazımsı larva doğurur. Anne bunu doğurmak için, kumlu bir alanda bir bitki dibi veya devrilmiş bir ağaç altı arar. Larva doğduktan sonra beslenmeyerek derhal toprağın içine girer ve birkaç saatin içinde küçük bir fıçı biçiminde, siyahımsı bir pupa olur. Çeçe sineği altı hafta sonra pupanın içinden çıkar. Her iki eşey de kan emicidir. Çeçe sinekleri'nin birçoğu, insanların ölümüne sebep olan Afrika uyku hastalığının amilleri tripanozoma'ların ileticisidir.






Ufak, fakat tehlikeli bir aile:
«Glossinidae» ailesi çok ufaktır. Yirmi bir türün hepsi «Glossina» grubundandır. Bu türler üç gruptur:Adını «Glossina fusca» türünden alan «fusca» grubundan on tür vardır. Bunların, Afrika uyku hastalığını bulaştırıcı rolleri yoktur.Adını «Glossina palpalis» ten alan «palpalis» grubunda beş tür bulunur. Bu grubun üyeleri, Gambiya uyku hastalığının âmili «Trypanosoma gambiense» yi insanlara, suma hastalığına sebep olan «Trypanosoma uniforme» yi koyunlarla keçilere, «Trypanosoma vivax» ı ise sığırlarla atlara bulaştırırlar.Adını ««Glossina morsitans» tan alan «morsitans» grubunda altı tür vardır. Bu çeçe sinekleri, Rodezya uyku hastalığı'mn âmili «Trypanosoma rhodesiense'yi insanlara, öldürücü nagana hastalığının âmili «Trypanosoma brucei» yi sığırlarla atlara, suma hastalığına sebep olan «Trypanosoma caprae» yi sığırlara ve otlayan yabani hayvanlara, «Trypanosoma suis» i ise domuzlara bulaştırırlar.
Kaynak:
http://www.hayvanansiklopedisi.com/Oldurucu-Cece-Sinegi.html
Ismail Daracikli wrote:
Yeni bela "uyku hastalığı" kapıda25.05.2008Uzmanlar, Afrika'dan yurda giriş yapan ürünlerle birlikte gelen ve kara sinekten daha iri olan çöl sineğinin öldürücü etkiye sahip "uyku hastalığı" bulaştırdığını belirterek, yetkilileri uyarıyor.Sedef ŞENKAL DEMİR/ GAZETEPORT İSTANBUL- Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, kenelerin yanı sıra yine ölümle sonuçlanan bazı salgın hastalıkların da yine kapıda olduğunu belirterek, özellikle Afrika'dan yurda girişi yapılan ürünlerde ilaçlamanın büyük önem taşıdığını söyledi. Ulaşoğlu çeçe sineği de denilen "Tsetse Fly", yani çöl sineğinin gümrüklerden yurda giriş yaptığına dikkat çekerek, Kanamalı Kırım Kongo hastalığına neden olan keneler gibi bu sineklerin de öldürücü olacağını söylüyor. GÜMRÜKTEN GEÇEN ÖLÜMCÜL SİNEKLERTürkiye'ye Afrika'dan bol miktarda ürün girişi olduğunu belirten Ulaşoğlu, gümrüklerde fumigasyon, yani zehirli gaz ile böcekten arındırma yönteminin iyi uygulanmadığına dikkat çekerek şu uyarılarda bulunuyor: "Şu anda yalnız Afrikada görülen 'Tsetse Fly' (Çeçe Sineği, Çöl Sineği) veya ' Glossina spp.' , 'Trypanosoma' parazitinin bazı türlerini insanlara taşıyarak "Uyku Hastalığı" ( Sleeping sickness)'na, at, sığır gibi hayvanlara taşıyarak da "Nagana Hastalığı"na neden olmaktadır. Bu durumun iş kaybına neden olmanın yanında öldürücü etkisi de vardır." HER YIL 250-300 BİN KİŞİ UYKU HASTALIĞINA YAKALANIYORWHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) kayıtlarına göre heryıl 250-300 bin kişi uyku hastalığının pençesine düşüyor. Tedavisi çok pahalı olan bu hastalık karasinek gibi görünen ancak 'Tsetse' sineklerinden bulaşıyor. Tsetse sineklerinin karasinekten biraz iri olup, 8-17 mm uzunluğunda olduğu belirtiliyor. Bu sineklerin Türkiye'ye Afrika'dan giriş yapan ürünler içerisinde geldiği belirtilirken, Afrika'dan ülkemize tonlarca ürün girişi olması nedeniyle uzmanlar vatandaşları uyku hastalığı bulaştıran bu sinekler için ciddi bir şekilde uyarıyor.FUMİGASYON'UN ÖNEMİ"Ülkemizde böcek populasyonun artışı ve yeni türlerin ortaya çıkmasında 'Küresel ısınma' tek başına sorumlu tutulamaz.Ülkeye giriş yapan her türlü ürün içerisinde canlı hayvan girişi de önemli bir konudur. Gelişmiş ülkeler ,ülkeye giriş yapan her türlü üründe (mermer dahil) fumigasyon şartı (zehirli gaz ile böcekten arındırma yöntemi) aramaktadır. Ülkemizde bu sorun ne yazık ki az gelişmiş ülkeler boyutundadır.Her türlü yönetmeliğe rağmen ülkeye içerisinde canlı hayvan olan ürün girişine (gıda dahil) iltimas gösterilmektedir.Bu olay kimi kime şikayet edeceksin boyutundadır.Olaylar görmezlikten gelinmektedir.Gazeteport.com

Hiç yorum yok: