18 Şubat 2006 Cumartesi

İLKEL KOVANLAR

Sepet kovanın alttan görülüşü ve doğal petek hali
















Trakyada kullanılan sepet ve doğu karadenizde kullanılan ilkel kütük kovanlar.

Ülkemiz insanları arıların ağaç oyuklarına yada duvar çatlaklarına girişinden esinlenerek arılara barınak olarak elindeki ve yöresindeki imkanlara göre ilkel kovanlar yapmıştır.
Fakat ilkel kovanlarda modern kovanlara göre bal eldesi çok cüzi miktarda olmakta ve kullanışsız bir hal bulunmaktadır.
Arılara bal yaptırabilmek bir sanattır. Bu sanatı uygulayacağımız materyal de arı kolonisidir. Dolayısı ile arılar üzerindeki incelemelerimizi rahat yapmak, koloni mevcudunu bala göre azaltmak yada artırmak, hastalıklara anında müdahale etmek, ana arı varlığının takibi,yumurtalı alan kontrolü,besin kontrolü, ana değişimi gibi tüm incelemeler ve uygulamalar modern kovanlarda ilkel kovanlara göre çok daha rahat ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Sonuç olarak ilkel kovanlar nostaljik görünümleri ile arılıklarımızda yer almakta,verimsiz bir arıcılık durumuna neden olmaktadır. Modern kovanlardan üstün bir verim alınmaktadır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Yalçın Bey, ilk önce sitenizin hayırlı olması temennilerimi sunuyorum. Umarım sitenin girişinde söylediğiniz amaçlarınıza ulaşırsınız.

Benim sormak istediğim şey şu: Bütün arıcılık yayınlarında Fenni Kovanlar tavsiye ediliyor, karakovanlar ile verimli arıcılık yapılamayacağı söyleniyor. Peki niye piyasada karakovan balı fenni kovan balından daha pahalıya satılıyor. Her iki kovan arasında üretilen balda farklılık var mı?

Yalçın Sezer dedi ki...

Sayın BALLICA

Temennileriniz için teşekkür ederim.

Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için arılığımıza bir fenni bir de karakovan yerleştirelim. Her ikisinede güçlü bir oğul koyalım. Sonuçta görülecektir ki öncelikli ürünümüz bal daha bol miktarda fenni kovanda elde edilecektir. Aynı ortamda elde edilen iki farklı kovan arasındaki ballar arasındada bir fark olmayacaktır.

Farkı oluşturan en önemli kriter mum üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Karakovan içinde, koloninin kendine ait olan yuvanın mumlarını kendisinin örmesidir.Bu yuvada bulunan mumun yaklaşık olarak 100 gr ı için arılar yaklaşık 1kg kadar bal tüketmektedirler.

Fenni kovanlarda ise bu durum, çerçevelerin içine plaka halinde mum takılması ile kısmen ortadan kalkmış ve daha fazla ürünün elde edilmesine neden olmuştur.Tabi uygulamalardaki diğer unsurların birçoğunu burada dikkate almıyoruz.

Karakovan ballarının fiyatını artıran bir diğer etken mum üretici firmaların fazla kazanç elde etmek amacı ile mum dışındaki kimyasal tabiatlı maddeleri arıcılarımıza mum içine katarak satmalarıdır.Bu durum; mumu tüketen insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden, arı tarafından katkısız olarak tamamen doğal yapılan mumlar içindeki ballara rağbeti artırmış ve fiyatını yükseltmiştir.

Günümüzde organik tarıma ve organik bala olan ilginin artması tamamen bundan dolayıdır.
Hemen eklemekte çok büyük fayda buluyorum. Fenni kovanlarda üretilen ballar için kullanılan plaka halindeki mumların organik yada katkı içermediğini onaylayan testlerle ispatlanmış mumları kullanan arıcılarımız vardır. Kesinlikle mumları doğal halinde arıcılara sunan mum üreticileri bulunmaktadır. Sektörün bu sorununuda yine arıcılar ekipman ihtiyacı konusuna azami dikkat ederek garantili mumların temin edilmesine çalışarak ve bunları kullanarak giderebilirler.
Umarım yardımcı olmuşumdur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.