21 Şubat 2006 Salı

KOVANLARIN ARAZİDE YERLEŞTİRİLMESİ

Kovanlar arazide arıların yerlerini şaşırmamalarını sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir. Yanyana çok sık aralıklarla yerleştirilmiş kovanlar arıların yerlerini şaşırmalarına ve sürüklenme adını vermiş olduğumuz kenardaki kovanlara girme eğilimine neden olmaktadır. Özellikle ana arıların döllenmeden döndükten sonra yerlerini şaşırmamaları için ana döllendirme kutuları, kovancıkları yada ruşetlerin giriş delikleri farklı yerlere bakması sağlanmalıdır. Bu mümkün olamadığı zamanlarda giriş deliğinin bulunduğu yüze arıların yerlerini şaşırmalarını engelleyici farklı renklerin bulunduğu boyalarla işaretlenmeleri sağlanmalıdır.














Kovanlar arzide yakın bile olsalar farklı boyalarla boyandıklarında şaşırma eğilimleri az olmaktadır.





Farklı boyalarla boyanmış kovanlar uzun sıralar boyunca yerleştirilse de kenardaki kovanlara sürüklenme olayı olmamaktadır.

Kovanlar yanyana dizilseler de arazide bulunan ağaçlar, engebeli yapı giriş deliklerinin farklı yönlere bakması ve doğal coğrafik işaretler arıların yerlerini şaşırmayı engelleyici unsurlardır.
Kovanların araziye yerleştirilmelerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir durumda araziye dağılımının dengeli olmasıdır. Nektar kaynağına uzaklık ve yakınlık bal verimini etkileyen bir unsurdur.

Yerleşim ve arıların yerlerini şaşırma eğilimlerinin yanı sıra önemli bir diğer olay arıların yerlerini yakın ve uzak mesafelerde değiştirme meselesidir. Yaklaşık 15-20 günlük tarlacı yaşamı içerisinde arılar yaklaşık 5 km çaplı bir alanda dolaşabildiğine göre bu alan içinde yapılacak kısa mesafeli bir yer değişikliği arıların eski yerlerine gitmelerine neden olacaktır.

Kuvvetli ve zayıf mevcutlu arıların yerlerini değişerek bal akımının olabildiği dönemlerde, oğul eğiliminin arttığı dönemlerde bu durumu avantaj haline getirebiliriz.Fakat asıl sorun yer değişikliğinin ne zaman ve nasıl yapılacağıdır.

Kovanların yerleri arılık içerisinde faaliyete başlamadıkları kış döneminde, çok erken ilk baharda istediğiniz yere olabilmekteyken faaliyet döneminde eski yerine gitmeyi engelleme düşüncesi ile günde yarım metre kadar götürülecek yere doğru hareket edilmesi şeklinde olacaktır. Başka bir yöntemde tarlacılığın 20 gün kadar sürmesi esasına dayanarak kovanın 20 gün kadar 5 km uzak bir mesafede tutulup daha sonra istenen yere konulması şeklinde olur.

Tavsiyem yer değişikliklerini kış döneminde yapmanızdır.Zaman ve işgücü kazanıldığı gibi çokta kolaydır.

Hiç yorum yok: