15 Şubat 2006 Çarşamba

TÜKETİCİ PROBLEMLERİ

Kavanozların farklı bölgelerinde donan ballar.
Merhaba arıcı arkadaşlar
Bin bir zorlukla dağda tepede arı ürünlerini ürtiyoruz ve sonuçta görüyoruz ki tüketiciler memnun değiller. Acaba neden diye hayıflandığımızda bu problemin nedenlerini anlayabiliriz. Aslında bu içinde bulunduğumuz durum bir seri basamakla açıklanabilir.
1- Arıcılar ürettikleri arı ürünlerini kendileri satamamaktadırlar. Bu durum toptancılara yada imalatçı diye isimlendirilen kavanozcu firmalara ürünlerini ucuza verme durumunu ortaya çıkarmaktadır.
2- İmalatçı firmalar almış oldukları balı karışım haline getirerek , katkı maddeleri ve ürünler üzerinde yapmış oldukları işlemlerle ürünü kalitesizleştirmekte adeta faydalı bir ürünü zarar verir hale getirmektedirler.
Örneğin eskiden doktorlar şifa için bal önerirken artık kesinlikle yasaklıyorlar çünkü ticari şeker oranı yüksek ballar tüketiciye zarar vermektedir. Araştırma programlarında görüyoruzki en mükemmel bildiğimiz firmaların dahi balları kalitesiz ve katkılı çıkıyor.
3- Üreticilere ve tüketicilere zarar veren aracı kurumlar sektörün sorunları ile ilgilenmek bir köşeye sektörün daha berbat bir hale gelmesini sağlayan çalışmalar yapmışlardır. Yurt dışına ihraç edilen balların geri gelmesine neden olarak Türk ballarının kötü olduğunun reklamını yapıp , bilinçsiz üretildiği şeklinde görüşün yayılmasına sebeb olarak kota konulmasına neden olmuşlardır.
4- Balların donmasının bir kimyasal olay olduğunun tüketiciye bildirilmemesi bile adeta bilinçli yapılmaktadır. Katkı maddeleri ile çoğaltılan ballar market raflarında ticari glikoz sayesinde donmamakta donsa bile bu ballar yüksek ısılarda tatlı bir madde olmaktan öte bir işe yaramamaktadır. Ne yazıktır ki içinde bulunan eşsiz hazine yok edilmektedir..................................
Tüketiciler ne yapmalıdır. Tüketiciler gerçek üreticilerden arı ürünlerini almalıdırlar. Ürünlerin yüksek ısı ile muamele edilmediklerinden emin olunmalıdır. Donmuş balların 40C de ılık su içinde çözülmesini kendileri sağlamaldılar.Kesinlile kaynatmamalı. Üretici ruhsatı almış ve bu işi meslek edinmiş kişilerin sıhhi ballarını kullanmalıdırlar.
Cebimizdeki paramızın, sağlığımızın, ailemizin huzurunu çalma peşinde olan sahte bal üreticilerine prim vermemeliyiz.
yalcinsezer@msn.com
<<>

Hiç yorum yok: