25 Nisan 2006 Salı

DOĞAL OĞULLAR NİÇİN SUNNİ OĞULLARDAN DAHA İYİ GELİŞİRLER

Arıcılarımız doğal oğulların her zaman sunni oğullardan daha iyi geliştiğini fakat sunni oğul alarak hem bal elde etmek hemde olası oğul kayıplarından kurtulmak istediklerini belirtirler. Elde edilen sunni oğulların tarlacılarının eski kovanlarına geri dönmeleri ise yeni bölmenin gücünün azalmasına hatta bazı dönemlerde yumurtanın dahi terkine neden olur.
Burada düşünülmesi gereken doğal oğullardaki başarılı gelişimi ortaya koyan unsurun ne olduğudur. Cevap her yaştan arı olmasıdır. İnsan vücudunun organlardan oluştuğunu her canlının hücrelerden oluştuğunu düşünecek olursak arı kolonisinin varlığını ortaya koyan da arıların varlığıdır. Bu varlıkta her yaştan arı insan vücudundaki her organa eş yapılardır. Bazısı polen bazısı su taşırken kimisi iç işleri yapmaktadır. Hatta kovan içinde doktor arılar bile bulunur. Burdan yola çıkacak olursak arıların her işi yapabilecek kadrolarının olması sistemli çalışmalarına yardım etmiş olacaktır.
Diğer taraftan arıcılar bölmelerini yaptıklarında buna pek riayet etmezler. Bölmelerin yapımında kenardan iki çerçeve alınıp ayrıldığında üzerindeki arıların çoğu tarlacı olacak olduğundan arıların tümü eski yerine gidecektir. Orta kısımdan alındığında bu sefer tarlacılar eski yerine gittiği zaman geri kalan arıların tamamı genç arılardan oluşur ve dışarıdan gelmesi gerekli nektar polen bekçi gibi işlerde çalışacak bireyler olmaz. Neticede kolu bacağı olmayan bir çocuk durumuna düşer bölmemeiz. Kendini toparlayamaz.
Sağlıklı bir bölme en az 3 çerçeveden oluşur. Bir kapalı bir açık gözlü yumurta ve bir ballı çerçeve içeren bölme arıları ile birlikte 3 km uzağa götürülmeli döllenmiş ve yumurtlayabilen bir ana ile bölmemiz aynı doğal oğul gibi sağlıklı gelişimini sürdürebilecektir.

Hiç yorum yok: