15 Nisan 2006 Cumartesi

KOLONİ DÜZENLEMELERİNDE ZAYIF ARILARA KAPALI YUMURTALI ÇERÇEVE VERME YÖNTEMİ

Arılıkta her seviyede arı olması normal bir durumdur. Standart tip kovanlarla çalışanlar koloniler arasında çerçeve alış verişi yaparak koloniler arasında bir dengeleme yoluna gidebilirler. Burada yapılan kuvvetli arının oğul arzusunu söndürürken, zayıf arınında güçlenmesine yardımcı olmaktır.
Fakat yapılan en büyük yanlışlık rastgele çerçevelerin verilmesidir. Oysa dikkat edilecek bir kaç nokta vardır. Zayıf koloniler genelde verilen çerçevelerdeki yumurtalı alanın geniş olmasından dolayı yumurtaları kaplayamamakta ve verilen yumurtaların soğumasına hatta koloninin hastalanmasına neden olmaktadır.
Koloninin kaplayacağı miktarda yumurta verilmesinin zor olduğu durumlarda ise yapılacak en mükemmel iş kuvvetli koloninin hemen çıkacak olan kapalı yumurtalı çerçevelerin zayıflara verilmesidir ki; bunun en güzel yanı hemen çıkan yavrular hem koloniyi güçlendirecek hemde bu çerçevelerin bakıma ihtiyacı olmadığından koloniyi zorlamaz ve kısa bir sürede koloni kendini toparlayarak daha fazla yumurta atmasına yardımcı olur. Fakat üşümeyi engellemek için yinede arıların bir bölme tahtası ile sınırlandırılması iyi olur. Aslında havaların gece16-20 dereceye kadar çıktığı döneme kadar arıların sıcağa daha çok ihtiyacı vardır.

Hiç yorum yok: