8 Mayıs 2006 Pazartesi

ARI KUŞLARI , KARINCALAR

Bu mevsimde arıları rahatsız eden bu kuşlar çok ilginçtir, arıların havadan rahatsız oldukları zamanda yani içeride oldukları zamanlarda ortaya çıkarlar ve güneş açtığında arılar dışarı çıktıklarında giderler. Bu sanki ilk bakışta iyi gibi geliyor kişiye fakat çok görmüşümdür kovanın giriş deliğindeki arıları yerken çıkardıkları darbe sesleri ile dışarı çıkan arıları adeta leblebi gibi tüketirler. Kırlangıçlara benzeyen ve uçarken yalpa hareketleri ile sağından solundan geçen arıları tüketen ve beslenmelerini tamamen arılar ile sağlayan bu kuşlar arıcıların adeta baş düşmanları arasındadır ve ilkbaharla birlikte sayıları artarak çoğalır. Arılıktan arılığa geçtikçe vuruk guruk sesler çıkararak ilerlerler.
Bir arıcı herkes nasibini yer onunda rıskı bu öldürmeye gerek yok demişti. Bakış açısı size kalmış.
Karıncaların sayısı ise genelde arıları koyduğunuz mahaldeki yuvalarının olması ile doğru orantılıdır. Kovanlar üzerindeki örtü tahtalarına yada bezlerine tırmanırlar. Buralara yuva yaparlar. Aslında kovan içerisindeki arıların yaptığı hararetten ötürü oluşan sıcaktan yararlanıp burada yaşamlarını sürdürürler. Zaman zamanda kovan içerisine girerek ballara musallat olurlar. Şerbet verirken sağa sola dökmek karıncaları dahada artırmaktadır.
Arıcılar karıncaların kovanlara tırmanmasını engellemek için sehpaların ayaklarına yanmış motor yağı yada kireç koydukları bilinir. Yanmış yağın içine konduğu tenekeler içerisine sehpaların ayaklarının konması ise işi daha garanti altına alır.

Hiç yorum yok: