10 Mayıs 2006 Çarşamba

ARI OĞUL VERDİ NE YAPMALIYIM?

Arımız biz yokken oğul verdi yapılacak hangi uygulamalar olabilir diye düşündüğümüzde bal mevsiminin önünde yada bal mevsiminin içindemi diye kendimize sormalıyız evvela.
Bal mevsiminin önünde oğul veren bir kovanda mevcuda dikkat etmeliyiz. Bal sezonunda alınan oğulun bal yapıp yapmayacağı düşünülmelidir. Bal yapacak ise uygulamayı geride kalan oğulu veren koloni üzerinde yapmalıyız. Burada arı sayımızı artırmak istiyor isek kovanda bulunan ana memeleri ile bölmeler yapabileceğimiz gibi ana memelerinin temizlenip bir tane bırakılması ile bu kolonininde bal yapması sağlanabilir.
Bal mevsiminin başlangıcında yada içinde oğul veren bir koloninin ise bal yapıcı bireylerinin bölüneceği düşüncesi ile bu koloniler ana memelerinin dikkatlice temizlenmesinden sonra tekrar birleştirilebilir. Birleştirme sırasında koloninin anasının yumurtlamaya devam edebilmesi için kabarmamış çerçeve verilmesi sağlanmalı ve bir iki çerçeve kapalı yumurtalı çerçevenin kovandan çıkarılması ve bu çerçevelerin, gücü ölçüsünde daha zayıf kolonilere verilmesi sağlanmalıdır.
Yörenize ve bal mevsiminin süresine göre yapılacak teknik ve yöntemler çok farklı olabilir.

Hiç yorum yok: