17 Mayıs 2006 Çarşamba

DOĞAL OĞUL KOVANA ALINDIĞINDIKTAN SONRA NE YAPILMALIDIR?

Doğal oğulu kovana aldıktan sonra yapılacak iş koloninin durumunun incelenmesi olmalıdır. Bu incelemede dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Öncelikli kontrol ana olmalıdır. Doğal oğulun anası eğer döllü ise birinci oğulu ifade edecek olan oğul muhakkak beslenmeli ve bir adet ballı çerçeve verilmelidir. Eğer ana dölsüz ise 2. yada daha sonraki oğullar olacağından bu oğulların dölsüz olan anasının döl uçuşun çıktığında diğer arılarında ardından gitme durumu olabileceğinden bir tane günlük yumurtalı çerçeve verilmesi hem koloninin geleceğini garanti altına alma ve hemde oğulun kovanı sahiplenip gitmesini engelleyecektir.
Diğer dikkat edilecek unsur besin olmalıdır. Arılar oğul veren kovandan kursaklarını balla doldurup ayrılırlar ve gittikleri yerde balı yeni yuvalarını inşaa etmek için kullanırlar.Fakat bu mevcuda göre az olabilmekte ve yeterli gelemeyebilmektedir. Takviye vermek oğulun çabuk toparlanmasını sağlamaktadır.
Oğulun içerisinde her yaştan birey olmasına rağmen oğullar son derece petek kabartma becerisine sahiptir. Yeni bir oğula mevcudu ölçüsünde kabarmamış petek vererek peteklerin kabartılmasına ve yuva çerçevelerinin düzenli olmasına özen gösterilmelidir.
Yeni alınan bir oğulda ana döllü dahi olsa varroa mücadelesinde bulunmak çok önemlidir. Mevsimin sonunu beklemeden yeni oğullara ilaçlama yapılmalıdır. Başka bir arılıktan yada yaban kaynaklı gelen oğulların varroa lı olma durumu göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca yeni inkişaf edecek olan oğulun bundan sonraki gelişim dönemlerinde sağlıklı bireyler oluşturabilmesine yardımcı olunmalıdır.

Hiç yorum yok: