27 Mayıs 2006 Cumartesi

GEZGİNCİLERİN DİKKAT EDECEĞİ UNSURLAR

Gezginci arıcıların dikkat edeceği ve planlama altına alacakları bir çok unsur vardır. Bunlardan bir kaçını açıklamalıyız. Öncelikle gidilecek yerin İlçe Tarım Müdürlüğünden izin istenmelidir. Özel mülkiyet ise sahibinden orman arazisi ise orman İşletme Müdürlüğünden bu izin alınmalıdır.
Arıların yerleştirileceği yerin önceden bakılması zorunludur. Arazideki otların biçilmesi ve arıların rahatça yerleştirileceği sehpaların yada kalasların koyulacağı yerler belirlenmeli ve olabilecek problemler önceden giderilmelidir.
Arılar nakliye edildikten sonra indirilmeli belli bir süre dinlenmeleri sağlanmalı sonra duman ile ağızları açılmalıdır.
Nakliye gece yapılmalı serinlikten yaralanmalı ve arıların huzursuzluk yaşamaları ortadan kaldırılmalıdır.
Seri ve planlı çalışılmalı yükleme işi gerçekleşirken özellikle işi bilen arıdan çekinmeyen kişilerle çalışılmalıdır. İşi bilen az sayıda kişi işi bilmeyen çok sayıda kişiden daha çabuk yükleme işini gerçekleştirecektir. Kamyona bir taraftan kovanlar istiflenirken diğer taraftan önden başlanarak arı kovanları iple sarılmalıdır. Son sıra sarıldığında ip gerilip hemen yola çıkılmalıdır. İp germe işi ile ayrıca uzun bir zaman harcama mantıksızlıktır. Seri çalışma prensibi çok önemlidir. Özellikle çok uzak yolculuk yapacaklar için bu çok önemlidir.
Kovanlar içerisine bir bezle yada kabarmış çerçeve içerine su koyarak verme içerideki hararetin azalmasına neden olacaktır. Seyahat esnasında su püskürtülmesi kovanlar üzerine bazı otoriteler tarafından desteklenirken bazıları tarafından da desteklenmemektedir.
Yol kağıtlarınızı taşıma işinden bir kaç gün önce halletmelisiniz. Aynı gün hem arılarla uğraşmak hemde yol kağıdı ile uğraşmak işlerinize sekte verebilir.
Çadır, tüp, yiyecek gibi eşyalarınızı geceden hazırlamalı ve ayrı bir düşünce ve zaman ayırıcı olmaması için çabuk ulaşabileceğiniz bir yere koymalısınız.
Olası bir problem için yanınızda bir ip,küçük çıtalar,çekiç, körük,yangın söndürücü,serum hortumu, alerji hapları,cam mağcunu, muhtelif boylarda çivi bulundurulmalı ve elimizin hemen altında bir yerde olmaldır.
Arıların kovanlarının kapakları mutlaka havalandırma deliği içermeli bu kapaklar altına yekpare olarak sinek teli gerilmelidir. Bu şekilde havalandırma alanı genişlemiş olacak ve arılar havalandırma deliğine yığılmayacaktır. Havalanma daha geniş bir bölge ile sağlanacaktır.
Koloniler için kovan içerisinde havalandırma boşluğu yaratarak fazla arıların bu boşlukta toplanmasına imkan sağlanmaldır. Hava kolidoru oluşan kovanlarda arılar daha sakin ve rahat nakil edilir.
Kovanlar içerisinde kesinlikle bal taşınmamalıdır. Özellikle yeni kabarmış ve bal içeren çerçeveler çıkarılmalıdır.
Gittiğimiz yerde arıların açılmasından belli bir süre sonra örtü bezleri yada tahtaları yerleştirilmelidir.

Hiç yorum yok: