14 Mayıs 2006 Pazar

OĞUL ÇALIŞMALARINDA DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ BİR NOKTA

Oğul döneminde oğullarımızın kaçmaması ve bal verimimizin yüksek olması için yapılan uygulamalardan bir taneside ana memesi temizliğidir. Yapılan meme temizliklerine arı tekrar meme hazırlığı yaparak cevap verir. Hatta bir öncekinden daha fazla meme yapar. Bir hafta sonra gidildiğinde temizlik işlemi tekrar eder sonuçta bu her hafta yapılacak rutin bir iş olarak arıcıyı bezdirir. Burada yapılan iş arıyı oğul isteğinden vazgeçirme çabası olmasına karşın kolonideki huzursuzluğun giderek artmasına neden olur. Hatta arıcı gözden kaçırdığı bir ana memesinin kapanması sonucu haftalık kontrole gittiğinde oğul vermiş koloni ile karşılaşır. Fakat arının oğul verdiğini anlayamayan arıcı sadece kolonide kapanmış bir meme görür. Meme temizleme işi ile uğraşan arıcı koloniye daha ana yapma şansını ortadan kaldırmış olur. Birdahaki sefere koloninin ana memesi temizliğine gittiğinde arıcı kolonide ne meme ne de günlük yumurta görecektir bu da koloninin gelişmesine ket vuran ve düzeninin bozulmasına neden olan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ana memesi temizliği yaparak oğul eğiliminin ortadan kaldırılmaya çalışılması son derece hashas bir uygulama ve her seferinde başarı getiren bir çalışma değildir. Bal mevsimine yakın kalmış dönemlerde uygulanan sonuçlar başarı getirmekte fakat çok erken kat atılmış kolonilerde benzer problemler ortaya çıkabilmektedir.

5 yorum:

HB dedi ki...

taneside (tanesi de) Birdahaki (Bir dahaki) hashas (hassas)

Adsız dedi ki...

Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»

Adsız dedi ki...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

Adsız dedi ki...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Adsız dedi ki...

iki katlı arımda günlük yumurta yok .kapalı meme var.anasız kalmış. birden fazla meme bıraksam oğula gidermi ne yapmalıyım .tşk.