11 Ağustos 2006 Cuma

KİRPİLERİN ZARARLARINI NASIL ENGELLEYEBİLİRİZ.

Arılık çevresinde iri bir fare pisliği görünümünde dışkılar gördüğünüzde kirpi varlığından şüphelenebilirsiniz. Hatta bazı kovanların önünde gövdeleri yenilmiş ve kanat ile abdomen bölümü bırakılmış arı yığını olması da bu arılıkta kirpi varlığının bir göstergesidir. Genellikle arılıkta akşam ezanına yakın bir zamanda gelen ve sabaha kadar da karnını doyurmak üzere kovanların giriş deliğinden çıkan arıları temizleyerek kolonilere zarar verirler. Kovan önüne tıklandığında çıkan arıların temizlenmesi bitince diğer kovana geçer ve böylece uzun bir süre kolonilerde düzensiz birey oluşumuna neden olduğundan dolayı kolonide bir huzursuzluk oluşmasına neden olur. Arılıkta kovan önünde bol miktarda arı ölüsü görüldüğünde bunun bir ilaçtan mı yoksa kirpiden mi kaynaklandığını ancak yakından yaptığınız inceleme ile yani gövde kısmındaki tahrip edilmiş kısmından anlayabilirsiniz.
Kirpiler yakalandığında uzak bir yere götürülse dahi tekrar eski yerlerine gelebilme becerisi gösterirler. Bu canlılarla mücadelede kirpilerin öldürülmesi şeklinde yapılmamalıdır. Nedeni kirpiler kertenkele, yılan ve solucan gibi canlıları yiyerek yapmış oldukları zararlar kadar da faydalı olurlar bundan dolayı öldürülmeleri kısmen de doğa dengesinin bozulmasına ve biraz da olsa faydalarının azalmasına neden olur.
Kirpi zararlarından kurtulmanın en basit yolu kovanların yüksek sehpalara konulması olmalıdır. Bu şekilde kirpiler kovan deliği ile direkt temas kuramayacak bu durumda ölü arıların temizlenmesinde kısmen de olsa yardımcı olacaklardır.

Hiç yorum yok: