26 Ekim 2006 Perşembe

ANA ARILAR KIŞA GİRERKEN NASIL FİZİKSEL DEĞİŞİME UĞRARLAR

Ana arılardaki küçülme bir çok arıcının kışa girişte dikkatini çeker. Bir problem olup olmadığını amatörler düşünmekten kendilerini alamazlar. Nasıl oluyor da ana arı kışa girişte fiziksel bir değişim ile ufalıyor ve hatta bazen kış döneminde işçi arı görünümü kadar ufalıyor?

Biliyoruz ki tüm ana arılar hayatları boyunca arı sütü ile beslenirler. Tüm hayatı boyunca kolonideki tüm arıların anası durumunda olan ana arının kondisyonunu azaltmadan görevini yerine getirmesi ancak bu mükemmel besleyici cevher ile gerçekleşir. Bu besleyici materyal ana arının görevini teşvik eden bir maddedir. Yumurtalıklarının gelişmesine neden olur. Yumurtalıkları gelişen ana arıların görünümü de değişir. Ana arı büyür. Gelişimi ile birlikte bünyesin de bulunan organlarının işlevi artar daha fazla miktarda madde salgılar. Bu salgılar ananın ve koloninin devamlılığını sağlayıcı feromon adını verdiğimiz insanlardaki hormonlara eş gelen kimyasallardır. Bu kimyasallar yumurta miktarını yapılacak işlerin düzenini hangi tip yumurta atılması gerektiğini hangi işçilerin ne tür görevler yapacağını belirleyen kimyasallardır. Sonuçta ana varlığı ve ilkbaharın ilerleyen dönemlerine doğru gerekli olan faaliyetlerin fazlalığı ananın daha fazla çalışmasına neden olacağından daha çok beslenmesine gerek duyulur. Beslenmeden dolayı şişmanlık değil de beslenmeden dolayı ana vücudunda bulunan gerekli bir takım organların büyümesinden kaynaklanan nedenlerden dolayı ilkbahardan oğul mevsimine yaklaşılan döneme kadarki süre içerisinde sürekli bir vücut kitlesi büyümesi göze çarpacaktır. Kışa girerken de ana arının bu tür yapılara ihtiyacı olmadığından ayrıca bunu sağlayabilecek bireylerin az olmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı ve gerekte olmadığından ana beslenmesi çok düşük olarak gerçekleştirilmekte ve cüssesinde gözle görülebilecek bir ufalmanın olması söz konusu olmaktadır.

2 yorum:

OKTAY dedi ki...

Hocam, bu kücülme neticesinde anaarının tekrar uçma özelliğinde gelişme oluyor sanırım. Yanlış mı düşünüyorum.
Böylece oğula hazırlık gibimi oluyor?

Yalçın Sezer dedi ki...

Oktay bey baharda oğul verme hazırlığı olarak ana arıların beslenmesine ara verildiğinde de yine anada küçülme olur ve dediğiniz gibi uçabilme kabiliyeti kazanılmış olur. Böylece ana arı daha rahat bir şekilde yer değiştirebilir. Fakat buradaki oğul hazırlığı olarak algılanılmamalıdır. Oğulu ortaya koyan bir çok faktör var. Buradaki benzerlik beslenmeye ara verildiğinde ana arı vücudundaki organlarda ortaya çıkan körelmeden kaynaklanmaktadır.