14 Ocak 2007 Pazar

KARA KIŞ AYINDA BAHAR HAVASI OLURMU?


Bu yıl tüm arıcıların takip ettiği iklim verileri şaşırtıcı bir tablo yarattı. Belki de yıllardır bu denli yüksek sıcaklıklar kara kış aylarında görülmemiştir. Öyle ki arılarda kış salkımı oluşamadı. Kovanlardaki hareketlilik arıların bal tüketmesine ve hatta yumurta her yılkinden daha fazla yumurta atmasına ve netice olarak zamanından önce bir gelişme sergilenmesine neden oldu.
İstanbul da evlerin bahçelerinde bulunan erik ağaçlarının ocak ayının 14 ünde çiçek açması ve Gebze de kiraz ağaçlarının yapraklanması bu yüksek sıcaklığın bir göstergesi. Tüm tecrübeli büyüklerimiz, ilerleyen şubat ve mart aylarında sert bir iklimin olması ve don oluşumu ile arıların fazla atılan yumurtaları kaplayamayıp yavru üşütmesinden korkuyorlar.
Diğer yandan ben arıların önlerinde ki mevsimi algılayabildiklerinden yola çıkacak olursak bu yıl şubat ve mart aylarının çok daha yumuşak gideceğine inanıyorum. İlerleyen günler tahminlerimizi doğrular yada çürütür. Arılarınızın aç kalmaması ve olası normal soğukların birden bastırması durumunda ortaya çıkacak kötü durumların meydana gelmemesi için kekle beslemeyi eksik etmemeliyiz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Yalçın Bey,
Bence mevsim normal ve gelecek sene de aynı durum olacak. Ve denilecek ki sıcaklık mevsim normallerinin üstünde seyretti. Gözden kaçan nokta yüzlerce senedir aynı. Çünkü bulunduğunuz kesim karadeniz ve geçiş iklimdir. Ve burada yüzlerce senedir bu zamanlarda hava bu şekilde olup bu durumda genel bitki örtüsü ve özellikle fındık bitkisi bu havada püslerini açıp aşağı yukarı bir ay boyunca tozlanmayı, açmış karanfilleri döllemeyi sürdürür. Eğer hava bu şekilde olmasa o zaman anormal bir durumdur.

Adsız dedi ki...

Tekrar eklemek istiyorum. Şubat ayına dikkat. Özellikle yavrusu bol balı az kovanlara.

Yalçın Sezer dedi ki...

merhaba kendinizi tanıtmamaışınız ama size cevap vermek istedim. Söz konusu bölgeyi çok iyi biliyorum. Çünkü çok yakın olan şile bölgesinin flora ve vejatasyonunu 3 yıllık bir çalışma sonucunda ben çıkardım.
Bu bölgede değil tüm karadenizde fındıklar bu mevsimde tozlaşmaya başlar. Şöyleki bizim tespitimiz kirazların ve eriklerin ocak ayında yapraklanmaması idi. İlginize teşekkürler

Adsız dedi ki...

ARICILAR KENDİ İŞNE BAKSIN ALLAH DENDİ İŞNİ BİLİR.

Adsız dedi ki...

biyoloğun allahı var gece gündüz çalışıyor