6 Ocak 2007 Cumartesi

OCAK AYINDA ARILAR KOVAN AÇILARAK İNCELENEBİLİRMİ?

Ocak ayında hava sıcaklığı artmaya başlar. Gün uzunluğu artar. Dışarıdaki bitkiler çiçeklenmeye başlarlar. Farklı bölgelerde çiçeklenme söz konusu olmayabilir. Çünkü özellikle doğu bölgelerimizde ve yüksek bölgelerde kış devam etmekte olduğundan sanki arılar yaşam için gerekli olan nesil devamını gerçekleştirmiyorlar sanılır. Oysa koloni bireylerinin biyolojik yaşam moduna bakıldığında arılar yaşlanmadan doğan mevcut kaybını ciddi boyutlarda yaşamaması için ocak aylarında kovan içinde yumurta görmek mümkündür.

Arılar kış salkımı oluşturduğu dönemde, birbiri ile sıkı temas halinde olmaları ile birlikte salkımın ortası oldukça yüksek sıcaklığa sahiptir. Bu sıcaklık hem ana arının beslenmesini, bu şekilde yumurta atılmasını, yumurtaların beslenebilmesi için balın kullanılabilir bir sıcaklıkta olmasını sağlar ve artık kış varlığı bu durumu engelleyen bir durum değildir. Mevsim içerisinde bu dönem bazen öne veya arkaya tarih olarak kayabilir fakat yumurta başlama tarihi hiç de tahmin etmediğimiz soğuk günlerde gerçekleşir.

Ilıman iklimlerde arılar hiç kış salkımı yapmazlar. Bu durum hava sıcaklığının çok fazla düşmemesindendir. Düşmeyen sıcaklık bitkilerinde gelişmesine çiçeklenmesine neden olur. Çiçeklenme polen miktarını artırır. Bundan dolayı da kolonide yumurta hiç eksik olmaz. Sürekli bir yumurta varlığı vardır.

Kış şartları ağır giden bölgelerde ise yumurta mutlaka ocak ayı ortalarına doğru atılmaktadır. Bu durum neslin devamını yaşlanan arıların ölümlerini müteakip devam ettirmeye yönelik bir davranıştır.

Ocak ayı gibi kış mevsiminde arılarda yumurta var olup olmadığının incelenmesi zorunluluğu olmamakla birlikte. Hava sıcaklığının izin verdiği yüksekçe sıcak olan bir gün de bu kontroller yapılmalıdır. Arıların kış döneminde salkım halinde iken sıcaklık ile pek ilgileri olmamakla birlikte, yumurta atılımı ile birlikte sıcağa çok ihtiyaçları vardır. Bu sıcak alan arıların yumurtalarını daha rahat bir şekilde beslemelerine ve bakmalarına yardımcı olacaktır.

Meraklı ve araştırmacı arıcıların kovan içerisindeki düzeni bozmamaları gerekir. Eskiler her kovan incelemenin koloniyi bir hafta geri bırakacağını söylerler. Kısmen de doğruluğu var. Her incelemede kolonide bir düzen bozukluğu oluşur. Sıcaklık en ideal durumunu yitirir. Dolayısı ile arı düzenini sağlamak için bal tüketirler, yaşlanmaları hızlanır, yavrular üşür, gelişme durur. Bu inceleme işlemleri genellikle havaların kararlı bir şekilde sıcaklığı 14 derece dolaylarında olduğu zamanlarda rahatlıkla incelemeler teferruatlı bir şekilde gerçekleştirilecektir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

xxyyyzzz

Adsız dedi ki...

bal gibi açilir çünkü havalar iyi idi