12 Nisan 2007 Perşembe

VARROA İLE İLGİLİ İLAÇLAR

SEVGİLİ ARKADAŞLAR
varroa konusu gerçekten çok sıkıntılı bir durum. Ülkemizdeki arıcılık sorunlarından en büyüğü malesef arıcılık eğitimindeki eksiklik.
Eski yıllarda naftalini mum güvesine karşı kullanmak için tavsiye eden kitaplar artık bunun yanlış olduğunu söylüyorlar. Bilim sürekli gelişiyor. Teknoloji hayatımıza giriyor. Bu gelişmeler ışığı altında eskiden iyi olan bir takım ilaçlar artık tavsiye edilmeyebiliyor. Bu durum bu gün böyle ve belki daha ileriki günlerde çok daha etkili bir başka ürün ortaya çıkacaktır. Çalışmalarımızı yapmak için arıcıların bilgilerini paylaşacakları bilim adamları ile bilgi alışverişi yapılması gerekmektedir.
Varroa üzerine çalışmalar yapan bir çok araştırıcının ortaya koyduğu bir görüş var.
Varroa ile ilgili ilaçların bağışıklık sistemi üzerinde yaptığı güçlenme ile ilgili. Bu nedenle varrova türlerinin geliştiğinden bahsediliyor. Sonuç olarak bir tek ilaç kullanan üretici bu ilaca dayanıklı varroa türlerinin oluşmasına neden olmuş oluyor.
Bilim adamları varroa dan tamamen kurtulmanın mümkün olmayacağını bildikleri için, yıl boyunca mücadele yapılması konusunda tavsiyede bulunuyorlar.
Biyolojik mücadele yöntemleri ile birlikte yapılacak olan ilaçlı mücadelelerin cinsine göre mevsim değişmekte ve böylece yıl boyunca sürekli bir mücadele yapılarak varroa kovandan uzaklaştırma mümkün olabilmektedir.Bu şekilde arılarımız daha sağlıklı olmakta ve üretim seviyeleri artmıştır.
Yalçın SEZER
www.teknikaricilik.com
yalçınsezer@msn.com

Hiç yorum yok: