4 Ekim 2007 Perşembe

ARILIK KURMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLERE BİR BAKIŞ

Merhaba sevgili arıcı arkadaşlar

Bu gün sizlerle yeni bir arılık oluşturulmadan önce yapılması gerekenleri bir hatırlayalım istedim. İster gezginci olalım isterse sabit arıcılıkla iştigal edelim arıcılar arılık tesisi kurarken bir takım zorluklar yaşarlar. Yada bu tesisi kurmada önce pekde önem vermedikleri için bazı sıkıntıları ilerleyen günlerde yaşarlar. Şimdi sizlerle bu tesis kurulmadan önce acaba ne türlü bazı eksiklikleri önceden düşünmelidir diye konuya bir bakmanızı ve daha sonra ortaya çıkabilecek olan sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olmaya çalışacağım.

Arılarımızı kışa girmeden önce nektarın yoğun geldiği pürenlik alanlara taşıdığımızı düşünelim. Arılık bir virane görünümde burada yapılması gereken en önemli iş hemen ortalıktaki gereksiz kalabalık oluşturan çöplerin ve malzemelerin bir kere arılıktan uzaklaştırılması gerekmektedir. Bunu hemen belirteyimki arılık içinde arılar olduğu vakit gerek bizim arıları incelemeye ayırdığımız vakiti daha fazla harcamayı sevdiğimizden gerekse arıların başka işlerle uğraşmamız esnasında bize sıkıntı yaşatmalarında dolayı arılıkta arı kovanlarının bulunmadığı zamanlarda bu temizliği çok rahat ve daha seri bir şekilde yapabilmek mümkündür.

Yeni bir arılık tesisi kurmadan önce arılığın konumunu iyi değerlendirmek gerekmektedir. Hangi yöne baktığı, yüzey eğiminin ne yönde olduğu güneşin nereden doğup nereden battığına dikkat etmelidir. Hatta yaz ve kış dönemlerinde güneşi,n doğuş ve batış noktasının da değiştiği gözardı edilmemelidir.

Öncelikle olması gereken ideal bir arılıktaki özellikleri sıralamak istiyorum. Mesela şu özellikleri taşıyan bir arılık süper bir durum arz eder.Kuzeyi kapalı olan yüksekçe bir tepenin güneye bakan yamacında tam vadide değilde az yüksekçe havadar olan günşin ilk ışıklarını sabah erkenden alabilen ve tabanda akarsuyu olup her tarafa vadi şeklinde ulaşbilme becerisi sunabilen bir yer en ideal arılığı oluşturabilir. Burada arılıktaki çalışmayı kolaylaştırması ve nakliye araçlarının buraya giriş ve çıkışına rahatlıkla izin verecek araba yolunun arılığa kadar girebileceği düz yerler de tercihler arasında olmalıdır. Nizamettin Kayralın meşhur kitabında aklımda kaldığı kadarı ile şöyle der. Yazın örtü kışın kuytu. Bu kuytu durumu mutlaka düşünülmelidir. Nedeni kış rüzgarları ile arıların telef olması engellenmelidir.

Görüşlerimiz doğrultusunda elde edilebilecek olan bir arılık yeri tespiti yapıldığında arıları derhal buraya getirmek yapılacak en tehlikeli işlerden biridir. arılığın yerleşim planı ve bu planlamada güneşin doğduğu yöne arazi konumunada dikkat ederek yerleştireceğimiz arı kovanlarının yerleştirileceği sehpaların durumu bizim için en önemli iş olmalıdır. Nedeni ise arılar getirildikten sonra arılıkta rahat çalışmanıza müsade etmezler.

Sehpa olarak ülkemizin çeşitli yerlerinde çeşitli yapılar kullanılır. Kimisi ağaçların uzun ve kalınca dallarından serkenler yaparlar. Kimileri 8X8 kalaslar üzerine koyarlar, Bazısı eski araba lastikleri üzerine bazısı tuğlalar üzerine yerleştirirler. Sizlere arıların kovanlarının üzerlerine konulan sehpahalarla ilgili resimleri daha sonra yayınlayacağım. Meyve sandıkları üzerine koyanlarda 3 yılda bir bu sandıkları değiştiklerini söylüyorlar.

Arılık yerindeki konumu ayarlanmış olan sehpahalar uygun bir şekilde arılıkta yerleştirildikten sonra arıların getirilip yerlerine konulması mümkün olabilir. Bu yerleştirme esnasında baharda yapılacak olan besleme çalışmalarında, ilaçlama çalışmalarında, kovan muayenelerinde rahat çalışmayı sağlayacak aralıkların kovanlar arasında bulunmasına eğerki kovanların kapak ve ilaveleri nakliye esnasında kilit yerine çivi kullanılarak sabitleniyoirsa o vakitte çivi çakmaya yardımcı olması açısından, çekiç ve çivinin rahatça çalışmasına imkan verecek şekilde kovanlar yerleştirilmelidir.

Hiç yorum yok: