19 Kasım 2007 Pazartesi

BAŞARILI ARICILIK BİR SÜREÇTİR.


Sevgili arkadaşlar!


Başarılı arıcılık bir süreçtir. Yıllar geçer ve daima bu süreci yakalama çabası içerisine girenler hatalar peşinde koşmaktan yada yeniliklere açık olamamaktan dolayı sürekli başarısızlık yaşarlar. Lakin biz arıcılar sürekli olarak bin nasihat bir nusubete bedeldir uygulamasından vazgeçmeyiz hiç. Her alanda bu böyle her nedense.

Fazla söze gerek yok. Denemeler ve yapılan uygulamalardaki olumlu sonuçlar her noktadan eksisi ve artısı ile değerlendirmeye alınabilir. Neticede objektif olarak ortaya konulan her türlü uygulama diğer uygulayıcıların geçirdikleri süreci tekrar yaşamamızı ve vakit kaybına uğramamamızı sağlar.

Bilimde böyledir. Ortaya atılan bir hipotez değerlendirmeye alınır çözülmeye çalışılır. Bir çok sorular sorulur. Kontrollü çalışmalarla gözlem ve denemeler yapıldıktan sonra bir sonuç çıkarılabilir. Çıkarılan sonuç ister olumlu ister olumsuz olsun bu bilgilere değer gösteren kişilere fikirler verir. Böylece vakit kaybı ortadan kalkmış olur.

Bir çok denemeler biyolojik çalışmalar Mendelin yaptığı gibi çok çabuk döl verebilen canlılar gibi türler üzerinde yapılır. Bezelye ve bakteri kullanılmasının tek nedeni çok kısa zamanda çok fazla döl verebilme yetenekleridir. Arıcılıkta bu süreç çok uzundur. Bir yıllık bir süreç arı neslinin başarılı olup olmadığı yada uygulamaların bir yıl sonraki sonuçları bize bir fikir ortaya koyacağından dolayı tekrar Amerikayı keşfetmenin bir gereği yoktur. Yapılması gereken bilimsel çalışmalara değer vermek ve bu uygulamaları yörenize ve becerinize uygun olacak şekilde yapılmasına çaba sarfetmek olmalıdır.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

saygıdeğer hocam,dediklerinize harfiyen katılıyorum bu arada tüm mesele akademisyenlere düşüyor,yol gösterici olarak,bilimin sınırları yok.Ne kullanılıyorsa hangi teknoloji yararlıysa o üniversitelerin öncülüğünde halka indirgenmeli diye düşünüyorum.İşlerinizde başarılar diler saygılar sunarım.