12 Kasım 2007 Pazartesi

MUM GÜVESİ

Siz sevgili arkadaşlarımla önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz son iki yıldır yüksek lisans tezimin çalışmaları ile birlikte arı sayımında bir hayli olması nedeni ile yaz döneminde sizlerle internet sitasinden pek fazla seslenemdim. Kestane balı sezonunu da bu yıl seçimler dolayısı ile ağustos ayı sonlarında gerçekleştirmek zorunda kaldım. Ballar süzüldü ve bir miktar kabarmış çerçeve ve arasında bir miktarda polenli çerçeve var idi depoda bıraktım ve haftaya gelerek bu çerçevelerin düzenlenmesi üzerinde çalışacaktım. Lain memlekete bir türlü gidemedim öbür hafta olmadı bir dahaki haftaya derken depodaki çerçevelerin kelebeklendiği haberi geldi. Ramazanda geldi geçti ve depo bizim oldu kelebek yuvası. Tabi tahmin edebilirsiniz mum diye bir şey kalmamış ilavelerde. Resşmler pek düzenli olmamış sondan başlamış ama hiç yoktan iyidir. Bu iki resim dükyanın temizlendikten sonra kalan bazı kelebekleri ve larvaları ortadan kaldırmak için dükyan içinde yakılan kükürt dumanını gösteren resimler.

Bu kükürt gerçekten çok etkili bir duman veriyor ve kokusuda çok kötü daha sonra haber aldım çok sevdiğim Salim abim dükyanda duvarlarda bir tek kelebek kalmadığından bahsetti. İşin ilginç olanı 3 litre kadar larva öldürücü ilaç sıkmasına karşın bu kelebeklerin halen burada yaşıyor olması idi.

Çerçevelerin ne hale geldiğini görün. Larvaların her biri dolma gibiydi. Çinliler geldi aklıma yağda kızartıp yiyorlarmış bunları.

Dükyanın tabanında kelebek ölüleri aynı çekirdek kabuğu gibi görünüyordu.
Hala koza içinde olan bir çok kelebek namzeti vardı. Bunların temizlenmesi ayrı bir dert.
Larvaların mumları yedikten sonra çıkardığı bu siyah dışkı bizim yok olup giden mumların ta kendisi.
Az buz değil yaklaşık 20 kasa mum 14 kilo kadar mum heba oldu gitti anlayacağınız. Allahın dediği olur. Belliki bu siteye malzeme olacak resimleri çekmeye nasip olacakmış ve neticede belkide bir çok arıcının bu resimlerden faydalanarak zarara uğramalarına engel olarak kaybettiğimizden çok daha fazlası bizim için kazanç haline gelecektir.



Kelebekler güvelerin son hali ama bunlarda ölmeden önce yumurtalarını atmak için dip köşe bucak bulup yumurtalarını atıyorlarki geri dönmesi çok zor bir sirkülasyon başlıyor mutlaka mücadele yapılmalı ve sonuçta bu hayvanlarla mücadele etmekten çok tedbir alınmalıdır.



Bu resimler belkide bir çok kişinin dikkatli davranarak bu mum güveleirnden zarar görmeleri engellenmiş olacak. Aman dostlar arıcılıkta en önemli kon doğru zamanda doğru işi yapmak olmalıdır. EĞER Kİ ZAMANINDA YAPILMAZSA BİR ÇOK UYGULAMA ZARARA UĞRAMAMIZA NEDEN OLACAKTIR. Kalın sağlıcakla.


Hiç yorum yok: