17 Aralık 2007 Pazartesi

KESTANELİĞE GELDİK VE YERLEŞİM ŞEKLİNİN BİR DİĞERİNİ DENEDİK.

SOLDAN SAĞA
YALÇIN SEZER, YALÇIN ERDOĞAN, CENGİZ KOCA
Savaşa gelmiş askerler işe başladılar. Bu daha ilk günleri ama çalışma hızlı ve gayretli. Yer belleme uçuşu yapanlar, polen toplayanlar ve çevreyi tanıyanlar ortalığı birbirine kattılar. Lakin en güzel yanı bu kalabalıkta arılar bizi fazla rahatsız etmediler. Hepsi dışarıda malzeme bol olduğu için kendi işine bakıyor.
Makinem bu aralar falso vermeye başlamış idi meğersem teknik bir arıza varmış. Yaklaşık 4-5 ay daha dayandı ve sonra beni tamire götür dedi. İngiliz atasözü çok doğru ucuz mal alacak kadar zengin değilim. Gerçekten güzel söz. Firma makinede çıkar sorunu kendileri halledeceğini söyledi. Ücret istemediler. Parça bekleniyor. Meğer ne kadar çok alışmışız bu alete.
Bir kaç yıldır arılıkta farklı kovan yerleştirmeleri deniyorum. İster çok ister az olsun kovan sayınız ; çalışmaya göre, araziye göre, çalışma stratejinize göre arılıkta çeşitli kovan yerleşimi yapmak mümkün. Yanlız önceden planlamak hem hız hem praiklik sağlıyor.

Bu yıl kovanlar arasında bir kovan kadar boşluk bırakarak yerleştirmeye çalıştım. Verimli bir çalışma imkanı sağlıyor. Bu arılıkta 100 kadar arı kovanı var.
Yerleşme şekilleri bir kaç türlü olabilir. Örneğin
1- Yanyana dizilebilir. İp gibi bir sıra halinde yerleştirilen kovanlarda sıra başlarına arı akımı oluyor. Tarlacılarda kayma söz konusu olabiliyor. Kovanlar ahşap ise ve kilit sistemi yok ise mutlaka keser veye çekiç kullanılırken zorluk oluyor. Eğer kovanlar arasında çivi çakmaya imkan tanıyacak mesafe var ise bu seferde bal alımı sırasında çok yakın olmaktan dolayı yönteminize göre zorluk söz konusu olabiliyor. Eğer yerden yükseltme sehpahaları 2 adet 8x8 kereste üzerinde ise çivileme işileminde arıların huzursuzlanmasına neden olur. Her darbede diğer kovanlardan arılar dışarı çıkar.
Arazide daha az yer kaplıyor ve yanınıza alacağınız bir boş kovan ile az sayıda arı ile rahat çalışma imkanıda tanıyabilir. Bal alımında hızlı birden bal alınacağına , zamana yayarak almak yağmacılığı azalttığı gibi rahat çalışmayı sağlar.
2- Resimde görüldüğü gibi tek tek ve aralarında bir kovan kadar boşluk bırakmak. Bu tür yerleşimde çivileme rahat olur. Çalışmada rahattır çünki geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Tek sorun malzeme arılıkta sanki çok yayılıyor. Malzemelerin taşınması ve arılıkta gidiş geliş mesafesi bir miktar artıyor.
3- İkili yerleşim modeli. İkinci saydığımız yerleşim modelinde kovanlar ikili yerleştiriliyor. Bu yöntemde Muhsin hocamızın ortaya koyduğu destek koloni sistemine benzer yardımların kovanlar arasında yapılması söz konusu olurken. Koloni düzenlemeleride yanyana duran iki koloni üzerinde yapılabilir. Oğul kontrolü, bölme yöntemi ile arı sayısı artırma, bal eldesi, yer şaşırmalarının engellenmesi, çalışma yaparken sıkışık kovanlar arasında çalışmayı ortadan kaldırma gibi avantajları vardır.
Arazi durumu, kovan sayısı, çalışma yaparken rahat ettiğiniz düzen sizin en ideal yerleşim şeklinizi oluşturacaktır.
Kalın sağlıcakla.

Hiç yorum yok: