13 Aralık 2007 Perşembe

ORMANDA ARI AVI YÖNTEMİ

Pınarhisar ziyaretimizde uzun yıllar arıcılık yapan yöre arıcılarının uyguladıkları bir yöntemi arz edeceğim.

Pınarhisar bal üreticileri birliği başkanı ve Kemal beyin anlattığı yöntemde ormanda bir miktar bal ile yada şekerli su ile yanan bir körük olması yeterli imiş. Yöntemde baldan yada şekerli sudan daha da önemli olan unsurun duman veren körük olması beni şaşırttı. İddiaya göre yanan dumana arı çok kısa sürede gelirmiş. Özellikle de ilkbaharda ve sonbaharda yağmacılılığın olduğu dönemlerde dumana arı gelmesi bilinen bir durum imiş bu bölgede. Bu yöntemde dumana bal gelmesinin sebebi İlçe tarım müdürlüğünden emekli Kemal bey tarafından şu şekilde açıklandı. Yıllar süren arıcılık çalışmalarında arılar duman kullanılan arılıklarda yağma varlığını genlerine işlenmişçesine öğrenirler ve duman hissedilince yağmalanacak bir yer olduğunu düşünürler derhal oraya gelirler diyor. Bu neden den ötürüde yanan körük yanına tatlı maddeye konan kaba bir yağma başlarmış. Yağmalanan bal yada şekerli suya gelen arıların yol güzergahı incelendiğinde doğal arı yuvası çok rahat bir şekilde bulunurmuş.

Bu bölgede arı avcıları öyle teknikler geliştirmişler ki yakılan körüğe gelen ilk arının kaç dakikada geldiğine dikkat ederek arı barınağının körüğe olan uzaklığını bile tahmin edebiliyorlarmış.

Hiç yorum yok: