25 Ocak 2008 Cuma

3 HAFTA SÜREN ARICILIK KURSUMUZU GÖZDEN GEÇİRELİM.

Kursumuzun ilk günü idi herkes çok heyeceanlı ve meraklı idi.
İlk ders arasında tanışmalar başladı, bilgi alış verişleri herkes yaptığı uygulamaların yanllışlığını yada doğruluğunu konusunda uzman hocalardan duyduktan sonra yorum yaparak birbirine anlatıyor idi.
Kurs müdür baş muavini kursun genel hatları ile ilgili bilgiler verdi. Sınav ve devamsızlık bilgileri verilmesine gerek yoktu. Her kursiyer kurs başlama saatinden bir saat önce hazır bir şekilde kurs merkezinde bulunuyor idi. Hatta kurs bitiyor ve herkes sohbete bilgi alışverişine devam ediyor idi. Hocalar sorularla adeta bombalanıyor idi. Sorulara verilen doyurucu cevaplar kursiyerlerin başarılarına başarı katıor idi.
Kursun açılmasında öncü grup İstanbul Bal Üreticileri Birliğ Üyeleri.
BAkırköy Halk Eğitimi Merkezi İdari personeli her türlü ihtiyaçların giderilmesi noktasında bizlere her an yardımcı oldular.Kaloriferli, havalandırmalı, pırıl pırıl binada projeksiyon makinelerindeki slayt showlar ile konuların görsel bir biçimde anlatılmasına özen gösterildi. Kulağa, göze, dile, dokunmaya dayalı eğitim verilerek, beş duyuya dayanan öğrenme modeli uygulandı.


Kırklareli Tarım İl Müdürlüğünden emekli Ziraat Mühendisi Kemal bey 600 ( Altı yüz) arısı ile yaptığı gezginci arıcılığın kendinde yaptığı birikimin ve teorik bilgilerin aktarımında kursiyerlerin seviyelerine ve bilgilerine uygun bir uslupla herkesin gönlünü fethetti.
Arıcılık yapmak üzere bir kitap almak isteyen amatör arıcının ilk karşılaştığı kitaplar Nizamettin Kayralın kitaplarıdır. Kursumuzu şenlendiren, bir başlangıç konuşması ile kursiyerleri tebrik eden ve Kemal beyin anlattıklarını çok beğendiğini söyleyen Nizamettin Kayral bizlere mutluluk verdi.
Kitaplarından ikişer tane kursiyerlere armağan eden ve imzalayan Nizamettin Kayrala çok teşekkür ediyoruz.
Dersi dikkatle takip ederek çok beğendiğini söyleyen ve bizleri tebrik eden hocamızın ellerinden öpüyoruz.

Allah nice sağlıklı uzun ömürler versin.


Samsun İl Tarım Müdürlüğünde Şube Müdürü olan Dr Ali Korkmaz bir arı doktoru. Yanlış duymadınız doktorasını arıcılık üzerine yapan bir akademisyen. Bizlere gönderdiği kitapçıklar ve slaytlar için tüm kursiyerlerim adına teşekkürü bir borç biliyorum.
Dr Ali Korkmazın ders anlatma uslubu kendine has zenginlikte. Bir dinleyen anlayabilir. Anlatılmaz yaşanır o biçim bir tarzı var.

Her bir noktayı ayrıntıları ile anlatmaya gayret etti.



İstanbul Bal Üreticileri Birliği Ekibi her an eksiklerin tespitini yapıyor ve ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.
Sayın hocamız Ziraat Mühendisi Kerim Yener Arı Hastalıkları konusunda bizlere derin bilgilerini aktardı.
BU kitap benim babamın d oğduğu yıllarda yazılmış ve dilimize çevrilmiş eski bir tarihi eser.Aşağıdaki resimde bulunan İnebolu Fakas lı hemşehrim Ali bey tarafından bize getirilen ve inceleme fırsatı bulduğumuz özel bilgilerle dolu değişik bir anlatımı olan bir kitap.
Ali beye çok teşekkür ediyoruz. Paylaşımcı olmaktan korkmayan arıcı arkadaşlar diliyoruz. Paylaşım yapanlarada emeğinin karşılığını ziyan etmeyen paylaşacak dostlar temennisi ile.

Sısası ile soldan Muhsin Arslan, Dr Ali Korkmaz, YAlçın Sezer, Bekir bey,Üzeyir Erdoğan. Kursumuzun son gününda arı hasatalıkları ve zararlıları konusunda görsel bilgiler veren Kerim Hocamız demostarasyon yöntemi ile arıcılarımıza varova ilaçlanmasında uygulanacak olan pratik ölçme metotlarından bahsetti. Kendisinden çok memnun kalan kursiyerler Kerim Yenerden aldıkları bilgilerin ayrıcalığını yaşarken Kerim beyde Kurs Müdürümüzün arıcılara gösterdiği yakın ilgi ve alakaya hayran kaldığını arıcıların daima kurumlarda hak ettikleri değeri göremediklerini kursiyerlerin böylesi nezih bir atmosferde aldıkları eğitimden dolayı müdür beye gösterdikleri gayretli çalışmadan ötürü tebriklerini sundu.
Kurs müdürümüzün kursa katılımın düzenli seyretmesinden ve kurs başlama tarihinden sonra yoğun bir taleple karşılaştıklarını, öncülüğünü yapan İstanbul Bal Üreticileri Birliği yöneticilerine gösterdikleri gayretli çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Halk Eğitiminde gösterdikleri ciddi ve gayretli çalışmalar ışığı altında yetişkinlerin eğitiminde öncü olmaya çalıştıklarını ve bu bağlamda çalışma isteğinde olan herkese deteklerinin tam olduğunu bildirdi.

Kursun arı hastalıkları ve zararlıları ile ilgili bilgilerinin anlatıldığı son gün, nefesler kesilmiş ve herkes Kerim hocayı soluksuz dinliyor idi. Bir çok kişi elindeki hazinenin kıymetini bilemez. Elimizin altındaki kıymetli maden Kerim hocamızın mümkün olsada her hafta ayrı seminerler ile bilgilerini aktarabileceğimiz sunumlar yapabilsek.
Demostrasyon yani gösteri şeklinde eğitim . Hafızada kalan unutulmayı ortadan kaldıran bir eğitim şeklidir. Birde uygulama şeklini kursiyere yaptırsanız en mükemmel eğitim şekline ulaşmış olursunuz.
Tahtayı, slayt show'u, kompozisyonu ve diksiyonu ile Kerim hoca bir yana bilgisi ile diğer bir yana. Hocamıza sonsuz teşekkürler.
Amerikan ve Avrupa yavru çürüklüğü, Kireç ve taş hastalığı, Nosema anlattığı hastalıklardan bir kaçı.

Anlaşılan Kerim Hocamızla arıcılarımızın hastalıklar ile mücadelesinde yardımcı olması konusunda bilgilerini sunacağı bir seri eğitim projesi hazırlamamız gerekecek.





Hıfsısıhhadaki yetkili müdür ve laboratuvar şefi Veteriner hekim Gültekin Beyin sunumunun olduğu gün fotoğraf makinesini getirmeyi unutunca bende arşivden bu resimleri buldum. İlgisine ve gayretli çalışmasının ürünü olan hazırladığı slayt show için kursiyerler adına bir kez daha teşekkürü bir borç biliyorum.
Arıcılığa bu yıl tekrar baştan başlayacağız Gültekin bey ile,kursta gördüğü bilgiler ışığı altında sanıyorum dahada bilinçli bir bal üreticisi olacakç Arı yetiştiricliği, bal üreticiliği, polen üreticiliği ve mum ile propolis üreticiliği bu saydığımız ürünlerin tamamı ve üreticilik, yetiştiricilik bilgisi ayrı ve uzmanlık isteyen çalışmalar. Önüne gelen kendini bilgili ilan etiği için sorunlar bitmiyor. YAnlış ilinen ve doğru sanılan bilgiler bir çok kişiye yanlış aktarılınca ileride yanlışlıkların ortadan kaldırılması son derece zor oluyor.
Kursumuzda bilginin kişiye özgü olanlarının yani alanında öncü ve uzman olanlara söz vermeye gayret ettik. Gültekin bey ile balın TGK ne ( Türk Gıda Kodeksi) göre ne özellikler taşıması gerektiği konusunda detaylı bilgiler aldık. Artık tarşiş edilmiş ballar ile doğal ballar arasındaki farklılığı üreticilerimiz daha iyi savunabilecekler.
Arıların dünyasını öğrenerek balı daha sağlıklı nasıl yapacağımızı hep beraber bir kez daha tekrar ettik. Bilmeyenlere aktardık.

4 yorum:

HB dedi ki...

Gültekin hocanın arıya ne oldu ki?

Ayrıca o eski kitabın güzelce fotolarını alalım da müzeye atalım.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili hocam kursiyerlere ve sizlere başarılar dilerim.Eğitim alanında bayağı gelişmeler var.Zonguldak,Ümraniye,Bakırköy daha bilmediklerimizde vardır,emeği geçen herkese saygılar sunuyorum.

Yalçın Sezer dedi ki...

Halil bey Gültekin beyin kovan çevredeki arılarca yağma edilmiş. Bu yıl kovanını tekrar arılandıracağız.

Kitabın fotokopisini istedim, tekrar mümkün olursa farklı resimlerini de çekmeye çalışırım.

Kalın sağlıcakla.

Yalçın Sezer dedi ki...

İlhami bey temennileriniz için teşekkür ederiz. Eğitim uzun soluklu bir iş, arıcının ve toplumun bal ve arı ürünleri ile ilgili eğitimlerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Tüm engellere rağmen,Pınarhisarlı arıcı Ali Osman Çalığın dediği gibi inatına üretim çalışması içerisindeyiz.

Hoşçakalın.