3 Şubat 2008 Pazar

FONDAN ŞEKER ADINDAKİ KEK ÜRETİCİLERİNE TEŞEKKÜRLER.

SEVGİLİ ARICI ARKADAŞLAR

Konya şeker fabrikasının ürttiği fondan şekeri denen arı keki arılarımızın ihtiyacı olan uyanma hareketini, üzerine düşen en iyi şekilde gerçekleştirmiş bulunmakta. Bu ürünün satışını yapmamız bir yana arıların severek tüketmesi, kovan içerisinde arılar üzerine eriyip onlara zarar vermemesi, içeriğindeki özellik nedeni ile arıların rahat tüketmesine imkan vermesi ve uçuş deliği önünde talaş yapmaması gibi özellikleri var.
Emsal piyasadaki kekleri ve evde yaptıklarımızı karşılaştırdığımızda fondan kekin üstünlüklerinin olduğu ortada. Fiyatıda uygun.
Kek içine katılan polen ikame maddelerinin arılarca tüketilmediği Profesörlerin aktardığı bilgiler. Özellikle kek içinde verilen polenlerin arılarca tüketilmediği konusunda. Poleni tüketebilmesi için polenlerin çevresinde bulunan sert tabakanın ancak arılarca yapılan bir seri işlevden sonra kullanılabildiği bilinmekte. Bizim verdiğimiz özelliklede taze olmayan polenlerin arılara verilmesi zarara neden olmakta imiş. Ayrıca kek içine konan soya unu gibi nişasta ikameli unsurlar arılarca parçalanamamakta ve arılar bu ürünü dışarı atmaktalar yani arılar un yemez, arılar nişasta birimleri olan şekerleri tüketir diye düşünenler yanılıyorlar. Aynı tavuk yiyen arılar olduğunu iddia edenler gibi. Kek içine katılan süt ise hepsinden daha vahim. Çünki arılar hayvansal besin ile değil bitkisel besinler ile besleniyorlar. Bünyelerinde sütü parçalayacak enzimlerde bulunamıyor.
Neyse ki arı besini olarak kullanabileceğimiz fondan şeker gerekli izinleri fabrikası sayesinde Tarım Bakanlığından almış ve işimiz artık hafifledi. İster kendiniz yapın ister başkasına yaptırın ister yapılmışını satın alın. Fondan şekeri denen kek ile yarışmak zor gibi görünüyor.
Kek ile ilgili ek bir bilgi vermek istiyorum. Keki uyandırma besini olarak veriyorsak çok fazla vermek anlamsız. Havalar çok soğuk iken de verilmemelidir. Arıların tüketebileceği miktardaki keki vermek en doğrusudur. Arıların tüketebilecekleri ve gelişmelerini tetikleyecek besleme az miktarda ve çabuk tüketebilecekleri kadar verilirse kısa süreli sıcak hava akımı dönemlerinde verilmesinde sakınca olmayacaktır. Ama çok fazla vererek arıların hararetlenmesine ve su almalarını teşfik ederek soğuk su ile karşılaşmaları neticesinde geriye gelemeyeceklerini düşünerek erken ve soğuk havalarda çok miktarda kek vermek anlamsızdır. Arılarımıza zarar veririz.
Kek satıyoruz diye yanlış bilgi verecek değiliz. Aman arılarımıza iyi bakalım. Onlar bizim ve toplumumuzun sağlığını koruyan canlılar. Sağlıklı arılar sağlıklı bal üretimi demektir.
Hoşçakalın.

Hiç yorum yok: