13 Şubat 2008 Çarşamba

MEMLEKETİM KASTAMONUNUN DAĞLARI VE BİLGİLER.

Sitenin müdavimleri bilirler geçen yaz kuyu kebabı yapılan yerden resimler yayınlamıştım. Bu görkemli dağın eteklerindeki mesire yerinden çekilmişti o resimler.
Buradanda dağların tepelerinden bakıldığında görülen Karadeniz. Hava biraz sisli olduğundan fark edilmiyor. Bir çok kişi Kastamonuda deniz olduğunu bilmiyor. Belirtmek isterimki Karadenizde en uzun sahili olan il Kastamonudur. Birde en çok balıkçı barınağı Kastamonuda bulunuyor.

Yeri gelmişken bir kaç bilgi daha vermek istiyorum. Kastamonu ile ilgili.
İstanbulu fetheden Fatih Sultan Mehmetin annesi Kastamonu Devrekani ilçesindendir.
İstanbulun fethi sırasında karadan Haliçe indirilen gemilerin karadan nakli sırasında kullanılan domruklar Kastamonu ormanlarından getirilmiştir. Dünyadaki en eski ormanlardan olan bu ormanlar, Türkiyenin de en eski ormanları olma özelliğinde. Türkiyedeki en geniş ormanlık alanda Kastamonu ve Sinop bölgesinde bulunuyor. Almanyadaki ormanların %80 i yapay orman, bizim ormanlarımızın % 80 i doğal ormandır.

Osmanlı döneminde eyalet şehri olan Kastamonu topraklarının sınırı çok ilginçtir İstanbul Üsküdara kadar dayanıyor. Üsküdar Kastamonu toprakları içinde yer alıyor.

Bu yapı kuyu kebabının yapıldığı yerde. Kar yaklaşık bir metre kadardı. Bu bölgeye yörede Yaralıgöz deniyor.
Bu ormanlar o denli memleketini seven insanların gözetimi altındaki inanamayacaksınız. Bölgede orman yolu açan bir orman bölge müdürünün ormanlara zarar verdiği noktasında şikayet üzerine şikayetle tayininin çıkmasına neden olunmuş.
Bu bölge Türkiyenin en büyük ve en yaşlı ormanlarına sahip olmasına rağmen kovanlar 100 ytl ye, çerçeveler 1, 5 ytl ye satılıyor. Kaçak kesim kesinlikle yok. Kastamonu insanı o denli temiz ve dürüstür ki kendisine zarar veren insanlar olmasına rağmen dürüstlükten vaz geçmez. Osmanlı devletinin ilk Lisesi Abdurrahman Paşa Lisesi burada kurulmuştur. Kültür çok ileri düzeydedir. Biliyoruz eskilerde medreslerde eğitim görülürdü. Şeyh Şabanı veliler; Mehmet Fezi Efendiler burada yaşamışlar ve ilim irfan yayan vakıflar kurmuşlardır. Belki inanamayacaksınız 17 bin evliya yaşamış bu topraklarda. Kayıtları var. Bu evliyalar ile ilgili kitaplar bile var. Geçmişten günümüze gelen manevi baskı kentin her yerinde hissediliyor. Göç geçim sıkıntısı içinde olan her yerde var. Buralardan da deniz yolculuğu yapan dedelerimiz, İstanbula göç etmişler. Dedemin babasıda onlardan biri. Büyük dedelerimizden bir kısmı İstanbul doğumlu. İstanbul nüfusunun 1/5 inin Kastamonulu olması sonradan değil geçmişten beri süregelen bir olgu.
Kastamonu halkı daima saygılıdır. Karşısındakini dinler, yanlışları söylemekten çekinmez, cesaretlidir. Kahpeliğede pirim vermez. İneboludan Ankaraya, Eskişehire cephane götüren ninelerimiz çocuğu üzerinden battaniyeyi alıp cephane üzerine koymuştur. Bizler o anaların torunlarıyız. Kurtuluş savaşında 250 bin şehidin yarısına yakını Kastamonu çocuklarıdır. Askerleridir. İspatı Çanakkaledeki şehitlikteki mezar taşlarıdır. Kayıtlarda bu bilgiler saklıdır. Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kurarken her eyaletten bir akıllı adam ister. Kastamonuya gelir sıra tutuğunuzu getirin der. Şapka devrimi her halde cahillikle uğraşan bir bölgede değil, kültürünü aşan bir bölgede gerçekleşmesi gerekir.

Lakin bu güzel cennet vatan köşesindeki, düşman ayağı deymeyen, kurtuluş günü olmayan bu kentin dürüst, ilkeli ve haysiyetli insanları daima kahpe, aşağılık ve haysiyetsiz insanların ağızında kendi reklamları için ve kendi kişiliklerini tatmin için malzeme yapılmak istenmektedir. Bölge konuşma şivesini ağızlarına dolayan, asılsız bir takım hakaret içerikli tabela söylemlerini dile getirenlermi yoksa itham edilenlermi acaba sorunlu. Bazen Türbanı ortaya koymaya çalışan ama diğer sıkıntıları örtpas edenler gibi.

Birlikteliğimiz ve beraberliğimiz baki olsun. Bal üreticilerinin yüzleri güleç, kalpleri huzurla dolsun.

Kalın sağlıcakla.

Yalçın SEZER.

1 yorum:

Gültekin Bilgin dedi ki...

Sevgili Yalçın Bey;
Bugün sitenizi gezdim. Benim de fahri izleyici olarak katıldığım Olağan Kongrenizle ilgili haber ve resimlerinizi gözledim. katıldığım halde aynı heyecanla okudum ve resimleri seyrettim.
Ayrıca Kastomonu ve inebolu civarındaki, arıcılık, avcılık ve harika tabiat resimlerini doya doya seyrettim. Çok keyif aldım.
Başarılarınızın devamını diler, Size ve tüm Arıcı kardeşlerime bol hasatlar temenni ederim.
Saygı ve sevgilerimi sunarım.
Dr.Gültekin BİLGİN
Veteriner Hekim