5 Mart 2008 Çarşamba

ARILARDA HİJYEN

Hijyen kelime anlamı ile temizlik ve mikroplardan arındırılmış olarak kullanılır.

Kovanda arılar yaşam olarak kullandıkları yerleri antimikrobiyal olarak bildiğimiz maddeler ile dezenfeksiyon yaratıyorlar. Mikroplardan arındırdıkları yaşama alanlarındaki çalışmalarının yanı sıra özellikle kış aylarında yapılan beslenme ve ilkbahardaki beslenme neticesinde bal üzerinde bulunan sır mumlarının kemirilmesi esnasında kovan tabanına mum kırıntıları toplanır. Arıların bir çoğu bu kırıntıları baharda yada havanın güzel olduğu günlerde kovanlardan uzaklaştırırlar.

Şimdi evlerini temiz tutan insanlar olduğu gibi, dağınık ve pis tutanlarda vardır. Biliriz. Kimiside dağınıktır. Düzen dağınıklığı diyedebiliriz bu duruma))))). Demek istediğim arılarda da bu durum var. Bazısı kovan temizliğine daha fazla dikkat eder. Sonuçta kovan tabanında mum güvelerininyetişebileceği bir ortamın oluşması engellenmiş olur. Eğerki arılar diğerlerine göre temizlik konusunda daha hashas iseler bu tür koloniler diğerlerine göre daha temiz ve hijyenik de denilebilir.

Ayrıca Koloni içerisinde bulunan kapalı yumurtalı alanlarda beli bir bölge öldürüldüğünde örneğin bir iğnenin ucu ile yada tahribat ile çeşitli ırklarda çeşitli temizlik çalışması görülüyor. Bazısı çok süratli bazısı ise çok geç bir hafta sonra bu temizlik işşini yapabiliyor. Bu anlamda kovan içinde mikropların çoğalmasına ve yavruların kokuşmasına zemin hazırlayan bu durum hijyenik yada hijyenik olmayan arıların tespitinde kullanılıyor.

Eğer arılığımızda hijyenik tip arılardan ana arı yetiştirirsek bilmeliyizki arılarımızın bu genetiksel özelliği de nesiller boyu devam edecektir. Burada dikkat edilen nokta hijyenik kriter ile birlikte varova ve diğer bir takım kriterleride bir araya getirip ideal bir ekotip arı ortaya koymaktırki yeni nesil arıclıkta bu teknik çalışmalar bize ıslah kavramı olarak karşımıza çıkan bir çalışma olacaktır.

Herkese çalışmalarında sonsuz başarılar dilerim.

Hiç yorum yok: