6 Haziran 2008 Cuma

BİR SORU VE CEVAP

SORU: İki katlı arımda günlük yumurta yok .kapalı meme var.anasız kalmış. birden fazla meme bıraksam oğula gidermi ne yapmalıyım .tşk.

CEVAP: İki katlı olupta hiç yumurta olmaması bu arının en az 21 gün önce ana kaybettiğinin bir göstergesidir.
Burada muhtemelen kapa meme olduğuna göre kapalı yumurta var. Bu durumda kapalı memenin olması için en az 6 gün önce bu meme kapanabilir.Böyle olunca halen larva görülebilmelidir.

Böyle kovanlarda memenin çerçeve üzerindeki yerine dikkat etmek daha elverişli oluyor. Eğer çerçeve ortasında ise ve birden çoksa ana kaybından dolayı olmuş olduğunun göstergesi fakat erkenden ana yapma düşüncesi ile arılar 3-5 günlük larvalardan ana yapmaya çalışıyorlar.BU durumda arıcı ilk kapanan memenin erken çıkacağını düşünerek vasıfsız ana elde etmeyi adeta körüklüyor.

Birden fazla kalan memelerden bazen vasıflı birden çok ana çıkarsa oğul da diyebileceğimiz şekilde bir miktar arı anayı takip ederek kovanı terk edebiliyor. En doğrusu kaliteli üretilen ana arıların teminine gidilip, ana kazandırma yöntemleri ile kovana intibakının sağlanması olmalıdır. Bu hem erken gelişmeyi hemde olası riskleri ortadan kaldırmayı sağlar.

Biraz kapsamlı cevap vermeye çalıştım.Kolay gelsin.

Hiç yorum yok: