10 Ağustos 2008 Pazar

FONDAN ŞEKER YADA DİĞER KEKLER

MERHABA

Pınarhisardan arkadaşlar bu mevsimde kek ile ilgili bilgi istemişler bilgim dahilinde aktarımda bulunmak istiyorum.

Sevgili okurlarım bal mevsimi bitti ve artık tüm kovanlarda birim arı başına daha fazlşa miktarda varova paraziti düşmekte. Bunun nedeni varova ömnrünün arı ömründen daha uzun olması. Mevcutlar bal dönemindeki kadar çok değil fakat güçlü buda sonbahar beslemesi yapmak için iyi bir zamanlama. Fakat yanlış ve bilinçsiz uygulamalar ile arıcılarımız bir anlamda sonbaharda genç bireyler yetiştirirken varovada yetiştirebilirler.

Sonbahar beslemesi biliyoruz ki bir nevi kış sigortası yerine geçiyor. Yanlız sonbahar beslemesi ile her göze atılan yumurta ile bir kaç adette varova yumurtası atılmakta böylece varova mevcudunun artışını körüklemiş olmaktayız. Yapılacak iş sonbaharda nektarında azaldığı baldan sonraki bu dönemde arı mevcudunun bol fakat yumuyrtanmın az olduğuı dönemde öncelikle varova mücadelesi yapmak olamlıdır.

Bir çok varova mücadelesinde kullanılan ilaçlar mevcut kesemize ve becerimize uygun olan bir çok ilacı kullanmak mümkün. Kullanım önerilerine uygun şekilde kullanılan her nevi ruhsatlı ilaç işimizi görecektir. Böylece kovan içerisinde varova temizliği yaparak yeni nesil varovaların üremesini ortadan kaldırmış olacağız.

Artık sıra beslemede yeni nesil işçi arılarımızın ömrü yaz dönemindekilere göre daha az çalıştıklarından daha uzun oluyor. Buda ancak sağlıklı bir kolonide çok yumurta atılması ile kışın bize fayda sağlar. Baharda hem ölümlerin azalmasını hemde arı ürünlerinin artmasını sağlar.

Bal dönemi sonunda hem nektarın azalması hemde varova miktarının çok olması neticesinde uygulanan varova ilacının ardından hemen mevcut çoğaltma işlemine girişilkmelidir. Elbetteki yapılacak iş besleme olacaktır.

Besleme yapılırken bilinenin aksine ve genelde yapılanınm aksine sizlere kek verilmesini önereceğim. Bir çok nedeni var. Arz edeyim.

Arılar bu dönemde nektar azalması söz konusu olduğundan yağmacılık eğilimi çok yüksektir. Yağmacılık eğilimini ortadan kaldıran en iyi besleme tarzı kek ile beslemedir. Bu şekilde verilen besleme neticesinde arıcı her gün yada fasılalı olarak yaz sıcağında ve arıların hırçın olduğu dönemde besleme çalışması yapmamış olacak ve arılar huzursuzlanmadan daha sakin bir şekilde daha uzun bir zaman süreceinde kesintisiz beslenme durumu ile yumurta atmaya zorlanmış olacaktır. Şekerle yapılan şurup ile besleme daha zor ve yağmacılığı tetikleyen bir besleme oluşturur. Beslemeye şurup ile daha ileride yani kekle beslemeden daha sonra yapmak ve eksik olan bal kemerindeki bölümün eksikliğini ortadan kaldırmak için dopink besleme yapılarak kışa girmek gerekmektedir. Dopinkli besleme koyu olmalı ve şerbetin ekşimesi ortadan kaldırılmalıdır.

Keklerin d oğal olmasına içerisinde arıların zorlanacağı katkı maddelerinin olmamasına özen göstermelisiniz. Keklerin içine konban katkı maddeleri hayvansal değil bitkisel kaynaklı olmalıdır. Süt tozu ve süt kullanılmamasına dikkat ediniz.

En iyi kek bal ve pudra şekeri ile yapılan kek olmakla birlikte sizin yapacağınız kektir. Lakin bu da ekonomik değildir. Fondan şeker adında yapılan kek hem çok ucuz hemde arılarca rahat tüketilen ve zararsız % 100 şeker pancarından üretilen bir üründür. Üstelik şeker pancarı üreticilerince kurulan bir fabrika tarafından üretildiği düşünüldüğünde onlara destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sevgili okurlarım arılarımızı Tekirdağdan İstanbula pürenlik alana getirdik ve hemen dinlenmek üzere Kastamonuya Abana ve Bozkurt ilçelerine geri döndük. Hepinize buradan sonsuz selamlar.

Ürünlerinizin bereketli olması temennisi ile ....

2 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel ve faydalı bir konuda bizi aydınlattın teşekkürler devamını bekliyoruz
trakyalı arıcılar

Adsız dedi ki...

Ben henuz arıcıcılık yapmıyorum ama cok fazla ilgim var ve devamlı okuyorum teşekkür ederim.. kütahyadan sevigiler coşkun...

arıcı olmasamda dogayı ve arıların yasamını seviyorum..