20 Eylül 2008 Cumartesi

YOK OLAN SERVETLERİMİZ



Arıcılık, bal, polen,arı sütü, propolis üreticiliği vs...




Tüm arıcılık ürünleri az alanda çok büyük ekonomik kazanımlardır.




Arazisi olmayanların, büyük çaba ve gayretler göstermeden yapabilecekleri bir çalışmadır.




Güzel ülkemizin her alanında özel bir çaba sarf etmeden yapılabilecek bir faaliyettir ve kazanımı çok yüksektir. Bundan dolayı tarımla uğraşanların çalışmaları yanında yapılan ek bir iş olarak kendini gösterir.




Yaylalarda, meralarda, hatta büyük şehirlerdeki meraklı arıcıların yaptığı bu çalışmalarda çiçeklerdeki zenginlik tonlarca bal ve polen olarak elde edilir.




Küresel ısınma diye bir gerçek var. Sanayileşme, orman yangınları, çevre kirliliği, itici gazlar ozon tabakasının delinmesini ve küresel ısınmayı tetiklerken bitkilerin ve arıların metabolizmasında değişikliğin ortaya çıkmasına ve kitlesel boyutlarda arı ölümleri ve zamansız çiçeklenme ve erken kuruma peyoduna giren bitkilerle verim azalması ile karşı karşıya kalınmaktadır.




Doğa ikaz çanlarını çalıyor. Arıcılar tonlarca bal ve polen gibi ürünleri toplamak için daha sistemli ve bilimsel çalışmak zorundalar. Bu konu ilgili çalışmaları takip etmek ve kendilerini bilgi açısından yenilemek zorundalar.




Arıcılar birbirleri ile fikir alışverişi yapmalı ve kısır çekişmeler yerine gerek milli ekonomiye gerekse kendi ekonomilerine fayda sağlayacak şekilde çalışmalar icraa etmelidirler.




Ormanlaştırma çalışmaları, etkinlikler ve nektarı çok veren bitkilerin yetiştirilmesi kültürel tarım alanlarında üretilen ürünlerin alternatifi olmalıdır.




Islah çalışmaları ve konu ile ilgili paylaşımlara yardımcı olmak bütün arıcıların faydasına olacaktır.




Örgütlenme ve bu örgütlerden faydalanma çalışmaları sivil toplum faaliyeti olarak tez zamanda verimli olacak şekilde gerçekleştirilmelidir.




Servetlerimizin farkına varıp ana vatanı bizim ülkemiz olupta bu gün dışardan aldığımız banbus arısı, ankara keçisi va tavşanı gibi bir çok canlı materyal ve ürünü gibi yarın arı ürünleride olmasın. Zaten yurt dışından bal ithali de bunun sinyalleri olmuyormu.

Hiç yorum yok: