2 Kasım 2008 Pazar

EKİP SAĞLAM İŞLER SAĞLAM



Arıcılıkta kovan sayısını artırmak her arıcının ana gayesi olmuştur. Hatta yeni başlayanlar öncelikli olarak hep arı sayısının artmasını isterler. Kuvvetli kovanlar ve bol bereket hep hayalleri süsler ancak belli hedefler doğrultusunda çalışmalar yapmak zorunluluğu vardır.
Bir koloniden hem bal almak hem oğul almak hem arıların tamamının çok güçlü olmasını istemek istenen olaylardır fakat çoğu zamanda gerçekleşmez. Bunun elbette bilinen ama anlaşılmasını istemediğimiz bir çok nedeni vardır. Öncelkili olarakta zaman ayıramamak ve teorik olarak bilinen bir çok bilginin pratikte yerine oturmaması.
Size tavsiyem şu olsun amatörlerede profesyonellerede. Az arı fazla üretim. Elbette planlar dahilinde. Yapamayacağımız kadar kovan yerine yapılabilecek kadar kovana bakmak ve verimi yüksek tutmak.
Planlarınızı bir kış boyunca yapabilirsiniz. Eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Zamanı geldiğinde bunları hem düşünecek zamanınız olmayacak hemde koşturacak ve eksikleri tamamlayacak zamanınız olmayacak.
Arıcılık arı gibi çalışma gerektirir. Heleki arı kovanı sayınız fazla ise ve arıcılığı ek iş olarak yapıyorsanız şimdiden baharda ne zorluklar yaşayabileceğinizi ve sonuçtada hüsranla karşılaşabileceğinizi tahmin edebiliyorum.
Benim şansım nakliyeden tutunda, arı bakımında hazır kabarmamış çerçeveleri elime veren beslemede 5-6 saat süren besleme süresini yardımları ile 2 saate indirebildiğim çalışkan sağ kollarımın olması. Yemeğimizi yapan çamaşırımızı yıkayan, gelenlere çay veren, oğoul çıktığında alıp bu senin kovandan çıktı benim oğulum değil diyebilen yardımcılarınızın olması büyük şans.





Tüm arıcıların nakliyelerde ellerinin altında hazır bir kamyonet, yada bir nakliye aracının olmasıda elbette çok önemli. Arılıklarda tuvalet, su ve elektrik olması artı kazanımlar elbette istendiğinde projektörle arılığın incelenmesi ve nakillerde arılığın aydınlatılması hız kazandıran diğer ekstra kazanımlar. Bunların tümünü yapsak elbette büyük maliyetler ama işleri sağlam temellere oturtarak yapmak lazım.
Bir sonraki yıl neyi üreteceğim nasıl üreteceğim sarularına yapılacak çalışmaları planlayarak ulaşabiliriz. Şunuda unutmayalım bir atasözü aşağıda kullar plan yaparmış yukardan Allah onlara gülermiş. hedeflere ne kadar ulaşıldı ne kadar başarılı olundu bu ancak planlama ve plana uyma neticesinde sonuçta ortaya çıkar.
Planlarınız yüzünüzü güldürsün, herşey gönlünüzce olsun.

1 yorum:

ariciahmet dedi ki...

Yalçın bey iyi günler
Arıcılığı güzel yapıyor ve güzelde anlatıyorsun ama şu bal satma işinide bi anlatsan diyorum ben ürettiğim balların iki senedir yarısını ancak sattım elimde 800 kğr erzurum çiçek balı var 200 kğr kestane balı yapmıştım o hemen satıldı.,Yoksa kestaneye komşu geleblirim Ayancık kazası dedeağaç köyü 2 kız kardeşımın köyüdür.