22 Kasım 2008 Cumartesi

MAYE PRATİK ÇERÇEVE

3 yıllık denemelerimizde pratik çerçevenin özelliklerini test etme imkanını bulduk. Pratik çerçeve kullanım kolaylığı açısından arıcıya zaman kolaylığı kazandırıyor. Ahşap kovanlar ile pratik çerçeve karşılaştırıldığında en büyük avantajının uygulama kolaylığı olmasında.

Şöyle bir düşünelim ahşap bir çerçeveyi yaptırma için harcayacağımız zamanı hiç düşünmeyelim. Satın aldığımızı farzedelim. Hatta çerçeveyi çakma için harcayacağımız zamanıda düşünmeyelim çakıldığını düşünelim.

Elimizdeki hazır çakılı bir çerçeveye tel deliği açma, bu deliklere tek geçirme, telin gerilmesi ve gergin halde çerçevede durmasını sağlama, bu tele ve çerçeveye mumun sabitlenmesi ayrıca mahmuzlanması ve arı kovanı içerisine verilmesi en pratik ve hızlı bir biçimde yapılsa yaklaık 15 dakikanızı alır. Bu saatte 4 adet çerçeve demektir. Pratik çerçeveler ise soketlerinden çıkarılan çerçeve iki parçası arasına mum konur ve kapatılır. Soketler yerine geçirilir. BU süre en fazla 10 saniyenizi alır. Diyelimki 1 dakikanızı alsın saatte 60 çerçeve hazırlamışsınız demektir.

4 çerçeve nerde 60 çerçeve nerde.yaklaşık 15 katı. Yani bir saatte 4 arı için gerekli çerçeve için harcayacağınız zamanı 60 kovan için hazırlamış oluyorsunuz. 60 kovan için 15 saat çerçeve yapmak gerekirken, 15 saatte 900 kadar pratik çerçeve hazırlamak mümkün olabilir. Buda 900 arı kovanına verilebilecek olan çerçeve hazırlanmış demektir.













Çerçevenin ortasında petek tutturucuları bulunduğu için mumun mahmuzlanmasına gerek olmamaktadır.
Çerçeveler arılıkta anında hazırlanıp kovanlara hemen verilebilmektedir.


Pratik çerçevelerde de ahşap çerçevelerdede arıcılara önemli uyarı mutlaka arı çerçeveye ihtiyaç duyduğunda yeni mumlanmuş çerçeveler verilmelidir. Zamanından önce verilen mum nektar akışı olmadığında arılarca tahrib ediliyor. Bu durum piyasada aldığımız mumların içeriğinde katkı maddelerinin yoğunluğundanda kaynaklanabiliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak içinde özel mum kazanları kaynatılmasını talep ediniz. Bir kaç arıcı bir araya gelerek yaklaşık 300 kg gibi mum özel olarak kazanda ürettirilebilir.


Arıcının çok arılı kovanı var ise çerçeve imalatı için harcayacağı zamanı arılarının diğer hizmetleri için harcarsa çok daha fazla arı kovanı ile ilgilenebilecek zamana sahip olabilir. Netice itibari ile çok daha fazla bal elde edebilir.
Güçlü koloniler sağlayabilmek için kovan düzenlemelerini çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilme fırsatını bu şekilde yakalamış olur.




Plaka mumu çerçeve arasına yerleştirin işlem tamam. Arıya vermesi kalıyor.















Yanlardaki soketleri çıkartın daha sonra mumu yerleştrin soketler yerine işlem tamam.











Türkiyede malumumuz her kurum ve her arıcı kendine uygun bir standart geliştirip ayrı bir çerçeve ölçüsü ortaya koymuş. Bu durumda sıkıntı ortaya çıktığı malum. Dadant ve langsthrot çerçevelerin ölçüleri dünya ölçüsüne göre bellidir ve her yerde aynıdır. Bunun yanında yüksekliği değişen her çerçevenin ölçüsüne uygun olabilmesi için ayarlanabilir pratik çerçevede bulunmakta. Apimaye olarak üretilen bu ürünün dünyada ilk olması bizim ülkemiz için bir gurur vesilesi. Üretimde emeği geçenleri tebrik ediyor ve Türkiye ve Dünya arıcılığında bir devrim olarak kabul ediyorum.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

1 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

senin sayende bu çerceve ve kovan fabrikasını görmüş misafir edilmiş idik satış başladıgını bilmiyorduk bizimde bir sürü düşünce ve alma hesaplarımız var bize fiyat ve ürün kotologunu gönder veya atla gel be özleştik valla bekliyoruz