9 Ekim 2009 Cuma

HABER.........................

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz:Yetiştirici birleşmeyince bal ucuza ihraç ediliyor
07-Ekim-2009 Çarsamba- Haber Merkezi

İklim şartlarının mevsim normallerinde seyretmesi arıcıların yüzünü güldürdü. Çam balı üretiminde geçen seneye göre yüzde 70 artış sağlanarak 80 bin tona ulaşıldı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, bu sene havaların yağışlı olması sebebiyle bitkilerin bol çiçek açtığını, arıların iyi oğul verdiğini belirterek, arı sayısının da geçen yıla göre artığını kaydetti.
Artışın bal üretimine de yansıdığını belirten Yılmaz, her kovandan yaklaşık 20 kilo bal alındığını ifade etti.
Yılmaz, Türkiye'de Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 3 milyon 670 bin arı kovanı bulunduğunu belirterek, 150 bin ailenin geçimini arıcılıktan sağladığını aktardı.
İlkbaharın yağışlı ve hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesinin arıcıları bu sezon için yüzünü güldürdüğünü eden Yılmaz, "Önceki yıla göre çam balı üretiminde yüzde 70 bir artış sağlandı. Geçen sene 10 bin ton çam balı alınırken bu sene 17 bin tonu buldu. Çiçek balı ile birlikte yıllık bal üretimimiz ise 80 bin tonu geçti." bilgisini verdi.
ARICILAR BİRLEŞMEYİNCE BAL UCUZA İHRAÇ EDİLİYOR
Yılmaz, çam balının büyük çoğunluğunun yurt dışına ihraç edildiğini dile getirerek, ihracatçıların birleşememesi sebebiyle balın ucuza gittiğini vurguladı.
Yılmaz, "Şu anda çam balı kilosu 3 Euro'dan ihraç ediliyor. Eğer ihracatçılarımız birleşse bu 4-5 Euro&ya kadar çıkabilir " dedi.

Hiç yorum yok: