17 Şubat 2006 Cuma

TÜRKİYENİN BİTKİLERLE İLGİLİ FARKLILIĞI


Erken ilkbaharda açan yer çiçekleri (solda) ve badem ağacı(sağda)
Sevgili arıcılar
Sizlerle bu yazımızda ilginç bir konu üzerinde duracağız. Türkiyenin dünya üzerindeki coğrafik,iklimsel,jeopolitik özelliklerinin yanında bir gen kaynağı olduğunu duymuşsunuzdur muhakkak. Nedir bu gen kaynağı meselesi ve neden bizi ilgilendiriyor?
Dünya üzerinde sayısız çiçekli bitki vardır ve insanoğlunun bu bitkisel çeşitlilik her zaman ilgisini çekmiştir.Ülkemiz dünya üzerinde öyle mükemmel bir yerde yer almıştırki bu bitkilerin yaşaması için ideal bir ortam sağlamaktadır. Durum böyle olunca çeşitlilikte artmaktadır. Verilecek olan rakamlar çok dikkate değer. Tüm avrupa devletlerinde 15 bin tür bulunmasına karşılık ülkemizde 12 bin tür bulunmaktadır . Ayrıca bu bitkilerin %35 i yani 5 bin kadarı endemiktir.Endemik demek bulunduğu bölgeye özgü sadece bu bölgede yaşıyor demektir. Ülkemizdeki bu farklı ve dünya üzerinde başka bir yerde yaşamayan bitkilerin bulunması bu bölgelerde elde edilen balların farklılığını ortaya koyan en büyük kanıttır.
Bitkilerin farklı bölgelerde farklı sayıda bulunması bu bölgede bulunan gen kaynağının zenginliğini gösteren bir durumdur. Gen zenginliğinden başka bu bölgedeki gen kaynağının başka yerlerde olmaması bu bitkilerin salgıladığı nektarlardan oluşan ballarında farklı bir yapıya sahip olmasına sebep olmuştur.
Sahip olduğumuz bu bitkisel çeşitlilik zenginliğini anlamalı , ballarımıza kattığı kıymeti dünyaya iyi anlatmalıyız. Ülkemizdeki çiçekli bitkilerden elde edilen zengin mineralli ve vitaminli ballarımızın kıymetini bilmeli tanıtımını buna göre yapmalıyız .

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel özellikle kış bilgileri çok güzel.birde arı üretimi doğal oğul alma konusunda bilgiler verirseniz daha güzel olur.Teşekkürler

Adsız dedi ki...

hocam mesajını aldım çok teşekkür ederim arıcılar birliğinde sizi görmek çok iyi olur kayış dağı tarafına yolunuz düşerse beklerim sizin yazılarınıza yorum yapmak çok zor tek yorum hepsi cok harikahocam bu gün arıların yanına gittim polen getiren vardı etrafta çiçek yok nereden buluyorlar hayret iyi akşamlar hocam bahtiyar kor