5 Mart 2006 Pazar

ARI ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER

Yeni arılı bir kovan alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlara göz atacak olursak aklımıza ilk olarak ana arının genç olması gelmelidir. Kovanın anasız olması durumunda çok büyük sorunlarla karşılacaşılacaktır.

Kovan içinde bulunan ana arının en önemli vasıflı özelliklerinden biri gözlere eksiksiz yumurta atmasıdır.




Koloni mevcudu çerçeveleri tam sarmalı ve kovanda sıkışık görünümlü olmalıdır. Yayılmış bir arı görünümü ve her çerçevede az arı ama yumurta iyi bir durum değildir.















Çerçeveler içinde bulunan mum gözleri işçi arı gözlerince yoğun olmalı ve çarpık düzensiz olmamalıdıKovan koloni için yaşamaya elverişli olmalıdır. Kalabalık mevcut her açıdan başarılı olmamızı sağlayacak bir durumdur.
Arıcılığa yeni başlayan bir kişi muhakkak TSE standartlarına uygun olan kovanları kullanmalı ve kesinlikle farklı tip kovanlar arılıkta bulundurmamalıdır. Bu yüzden en ideal kovan tipini standartlara uygun olarak arılığında kullanmalıdır. Bu durum iş gücünü artırıcı bir unsurdur.








Bunun yanında hastalıksız ve varroa zararlısına karşı tarım bakanlığının izin vermiş olduğu ilaçların kullanılmış olduğuna emin olduğumuz kovanlar satın alınmalıdır.

Kovanların erken ilkbaharda alınması durumunda kesinlikle balının olmasına olası soğuk havaların geleceği düşünülerek gıdanın yetmesi gerektiğine dikkat etmelidir.

Hiç yorum yok: