6 Mart 2006 Pazartesi

ANA ARI VE ÖZELLİKLERİ

Ana arı kovanın en önemli bireyi ve koloni devamının yegane unsurudur. Koloni içinde arı sütü dediğimiz besini ömrünün sonuna kadar tüketen ve bu besin sayesinde işçi arılar 21 günde erkek arılar 24 günde dünyaya geldiği halde ana arı 16 gün içinde dünyaya gelir.İşçi arıların faal dönemde 35 gün durağan dönemde 3-4 ay ve erkek arıların 3 ay kadar yaşadıkları halde ana arıların yaklaşık 8 yıl kadar yaşamaları dikkat çekici bir durumdur. Bu besin sayesinde bir çok nesiller yetiştirebilen ana arı faal olan bahar döneminde günde yaklaşık 1500-4500 arası yumurta atabilir. Yüksek sayıda yumurta ağırlığı, ana arının ağırlığına denk olabilmektedir.
Ana arı kovan içindeki bir grup refakatçı ile güneş hareketleri ile kovan içinde çerçeveden çerçeveye doğudan batıya doğru gün boyunca hareket eder. Bu esnada refakatçi işçiler anayı temizler, besler, ve ona dokunarak ana arıdan bir koku alır buna bilimde feromon deniyor. Bu feromon sayesinde arılar ana arının varlığını anlıyorlar ve kovanda bir huzursuzluk söz konusu olmuyor. Bu feromon kovanda ana arının yokluğu nedeni ile olmaz ise anasızlık anlaşılır yada ana arı yaşlanır ve bu feromon koloni bireylerine yetecek miktarda üretilemez ise ana değişim işleri de gerçekleşir.Ana arı kovan içinde kabul edilebilmesi için iri , genç, kanat bacak gibi uzuvları sağlam ve yıpranmamış ayrıca geçliğini gösteren hareketli bir tavır sergilemeli kılları dökülmemiş olmalıdır.
Ana arılarımızı mümkünse her yıl değiştirmeliyiz . Bilinmelidirki bazen ana arıları 2 yaşında olan arılar daha başarılı olmaktadırlar. Bu durum ananın fazla yumutlama yapmadığını gelecek mevsimde yumurtlama potansiyelini güçlü bir biçimde gerçekleştirdiğini anlayabiliriz. Bilinmelidirki ılıman iklimde analar daha uzun sürede ve çok yumurta yapmakta bundan dolayıda yıpranmakta ve çabuk yaşlanmaktadır. Ana arı üretimi yapan kurumlardan ana alırken hangi ırk anaları aldığınızı, özelliklerini, anaları nasıl vereceğinizi ve kalite belgesini kesinlikle isteyin. Anayı kendiniz yetiştirmiyorsanız üretici firma yada kişilerden ana arıların vasıflı olması için ne tür çalışmalar yaptıklarını öğrenin. Vasıflı ana arıları almak için kesinlikle çaba sarfedin. Koloni başarısı için vasıflı ana kesin şart bir özelliktir.
Ana arıyı kendimiz yapmıyor , bir firmadanda almıyorsak doğal oğullarda bulunan ve iri gösterişli ana memelerini kullanarak ana arı ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Kapalı memelerin bölmelere verilmesi ile yada bu memelerden ana arılar çıkmadan üzerindeki arılarla çerçevelerin arılıktan 5 km dışarı çıkılması ile yeni bölmeler elde edilerek ana arıların elde edilmesi sağlanabilir.
İster kendimiz ister firmalardan alalım ana arı üretimlerinde dikkat edilecek çok önemli unsurlar vardır. Ana arı namzeti larvaların oluşacağı yumurtanın yaşından besleneceği besin maddesine ve mevsimsel özelliklere kadar dikkat edilecek bir çok konu bulunmaktadır. Ana arıların üretilmesinden sonra döllenmesi , döllenmiş ana arının yumurtlama kapasitesinden , döllenme kapasitesine ve kovanlarını şaşımamasına kadar dikkat edilecek bir çok birçok önemli nokta bulunmaktadır.
Başarı oranı düşük larva transferi yapılmış ana arı yetiştirme yüzüklerinin görünümü.

Arazide ana arı yetiştirilmesi için kurulmuş bir işletme fakat ana kutuları çok sık ve renk farklılığı az nispette olduğu için şaşırma eğilimini artırıcı unsurlardan olayı kullanışsız bir ana arı işletmesi.

Hiç yorum yok: