6 Mart 2006 Pazartesi

KOLONİLERİN GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ



Baharda elimizdeki arı kolonisinin gücü çerçevedeki arı sayısı ile ilişkilidir.
Bir çerçevede bulunan arılar çerçevenin ön ve arka kısmını tam bir şekilde kaplamalıdır. Bu şekildeki arı mevcuduna bir çerçeve arı denilir. Arı kovanı içinde 9 çerçeve arı var denildiğinde 9 adet çerçevenin ön ve arkasında arı çerçevenin tamamını kaplamış olarak algılamalıyız. Bu durum daha çok oğul döneminden önceki zamanlarda ve ilkbahar döneminde geçerlidir. Bu zamanda çerçeveler sırası ile kenardan başlayarak ballı, polenli ballı, kaç adet yumurtalı çerçeve var ise sırası ile kapalı yada açık çerçeveler sonra yine polenli ballı , ballı çerçeve olmak üzere konumlanırlar. Kovan içinde bazen arılar yer darlığı ve ananın vasıflı olmasından ötürü polenli ve hatta ballı çerçevelere dahi yumurta atabilir. Yumurtalı çerçevelerle birlikte bal mevsiminden yaklaşık 2 ay önce 5 çerçeve arı her türlü arı ürününü bize fazlası ile verecek kıymetli bir potansiyeldir. Arılarımıza yapacağımız bakımın çok daha fazlasını onlardan alabiliriz. Bazen erken ilkbahar döneminde arılar daha yeni yumurtlamaya başladıkları sıralarda arı satın alırken arıların bahsedilen şekilde çerçeve ile mevcudunun algılanmaya çalışılması yanlış sonuç verir. Bu dönemde arılar daha kış salkımı halinde olabilirler ve arıların mevcudu daha az gibi görülebilir.
Yaklaşık olarak bal mevsiminden 1,5-2 ay önce 5 çerçeve kadar arı mükemmel bir gelişme ile her türlü ürünü bize fazlası ile sunar.
Arılarımızı erken ilkbaharda kekle ve bahar döneminde eriklerin çiçek açması ile birlikte şerbetle beslenme zarureti vardır. Bu besleme yapılmadığı zaman arılarda gelişme daha ileri dönemlere gitmekte ve belkide zamansız gelişme göstermesi ile bal mevsiminden önce yada sonra bal toplama kapasitesine ulaşmaktadır. Bu durum başarısızlık ortaya koymakta ve arıcıyı hüsrana uğratmaktadır. Bundan dolayı arıların mevcudu üzerinde yapılacak çalışmalar modern arıcılığın en önemli uygulama alanlarını oluşturmaktadır. Kovan içindeki yumurtalı çerçevelerin ve arıların sıcaklığı muhafaza edecek şekilde sıkıştırılması , besleme sonucunda artan nüfusa yetecek çerçeveler vererek yuvanın genişletilmesine yardımcı olmak koloninin daha sağlıklı gelişmesine neden olur.

Sağlıklı bir kafkas arı kolonisi gelişme döneminde verilen kabarmamış çerçeve üzerindeki yeni oluşan mum satıhı. Mevcudu kalabalık olmayan ve dışarıdan nektar gelmediği dönemlerde son derece zayıf bir mum kabarması gözlemlenir.

Her türlü arı ürününü başarılı bir şekilde üretebilmek için yöremize uygun arı ırkları ile çalışmalı ve ayrıca kalabalık kolonileri bulundurmalıyız. Zayıf kolonilerde risk oranı ve tedirginlik daha fazla olacaktır.
Yaklaşık olarak bir langstrot çerçevede 6500 kadar yumurta gözü bulunmaktadır. Bu çerçeve üzerinde gezebilen arı sayısıda 5 bin olarak kabul edilir. Bu rakamlar yoğun bir yavru üretiminin olduğu ileri ilkbahar dönemi için geçerlidir. Hatta çerçevenin içine mumun yapıştırılması için kıvrılan paylarla yaklaşık 1500 kadar yumurta gözü israfı ortaya çıkar.

Hiç yorum yok: