24 Mart 2006 Cuma

ARILARIN İLKBAHARDA SU İHTİYACI

Arılarımız yavru yetiştirma faaliyetlerine başladıkları zaman yavruları yetiştirebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Arılık çevresinde su bulunmadığı zamanlarda arıların tmiz su ihtiyacını karşılayacakları suluklar yapmak gerekmektedir. Kovan içerisinde arılar yavrularını yetiştirmek için balın çözülmesinde su kullandıkları gibi yavrularınıda koyu bal ile değil nektar gibi sulı bir tatlı sıvı ile beslmek isterler. Bu halide kovanlarına taşıyacakları su ile gerçekleştirirler. Su çok sıcak dönemlerde kovan içinndeki sıcak havanın serinlemesi için kullanılabildiği gibi yavruların rahat bir şekilde yaşamasına yardımcı olmaktadır.
Unutulmamalıdır ki susuz hayat olamamaktadır. Ayrıca suyun canlı organizma için gereken en önemli unsur olduğunu tüm biyokimyasal tepkimelere giren ve çıkan unsurun su molekülü olduğunu görerek anlayabiliriz. Bir biyokimyasal reaksiyon özellikle sentez yani büyüme veya kitle artışı reaksiyonunda (ki burada arıların çoğalması ile bu reaksiyon son derece fazla miktarda gerçekleşmektedir) su reaksiyonda muhakkak söz konusudur. Gerekli enzimsel yapıların canlı bünyesinde aktif olabilmesi içinde mutlaka suya ihtiyaç vardır.
Arılığımızda arıların temiz su sağlayabilecekleri suluklar yapılmalıdır. Bu suluklardaki suyun kesinlikle durgun su olmamasına dikkat edilmelidir. Suyun akar vaziyet alması son derece önemlidir. Arılar sıcak havalarda temiz ve akar sulardan kullandıklarında çok daha sağlıklı olacak ve kovan iç hizmetlerinde çalışacak ve yeni oluşacak yavrularınada bu sulardan kullanmalarını sağlayacaklardır.

Hiç yorum yok: