4 Mart 2006 Cumartesi

ESKİ VE BOZULMUŞ MUMLARIN ERİTİLMESİ

Elimizde bulunan eski ve kabarmış çerçevelerin eritilerek, plaka halinde mum satışı yapan işletmelerde değiştirerek kullanabilirsiniz. Bu işlem için cüzi bir işçilik vermeniz gerekebilir. Fakat siz bu değişim sırasında almış olduğunuz mumların katkı maddesi içermediğini belirtir test yada tahlil belgelerini istemeyi unutmayın . Bilmelisinizki içine katılabilecek olan yanlış bir maddeden dolayı sizin ürünleriniz insanlara sağlık verecekken , hastalık verebilecektir. Bunun da sorumlusu satan firmalar değil bunu sormayıp alan sizler olursunuz.
Mumları eritmenin bir çok yolu varken burada bir tanesini gösteriyoruz. Farklı yollarda mum eldesi için kullanılabilir.
Öncelikle ocak üzerine konulan teneke içine su koyulur ve mum parçalarının bu su içinde kaynayarak erimesi sağlanır.















Erimiş ve süzülebilir hale gelmiş mum sinek telinden yapılı bir torbaya, içinde su olan bir leğen yada kab üzerinde boşaltılır.















Delikli torba içine boşaltılan erimiş mum leğen içine akarken posa diye adlandırdığımız kısımlar torba içinde kalır. Posa içeriği çerçeve teli, gözlerdeki arı larvalarının gömlekleri ve bazı erimeyen ilave parçalardan oluşur.















Torba içinde bulunan posa yapısal itibari ile mumu tutacaktır ve hatta donma noktasına gelme durumu sözkonusu olabilecektir. Bu esnada torba üzerine sıcak su dökerek olaya devam edilebilir. Ayrıca işlem sırasında ellerimize çok dikkat etmeliyiz. Sıçrayan bir mum damlası elimizden çabuk çıkmaz ve değdiği noktada yanık durumu oluşturur.















Torba iki sopa arasına bağlanmış bir ipin yardımı ile sıkılarak mumun aşağıya daha çabuk akmasına yardım edecek şekilde sıkılırken torbanın üst boğaz kısmından da çevirilerek sıkıştırılır.Böylece torba içinde sadece posa kalmasına, leğene mum çıkmasına çalışılır.














Sıkılarak süzülmüş mum bir kenarda soğumaya bırakılmalıdır. Daha sonra altındaki kirli kısım temizlenmeli ve saf mum plaka halinde kullanabileceğimiz mumlar şeklinde firmalardan değiştirilmelidir. Muhakkak kaliteli olan mumların alınmasına gayret göstermeliyiz. Çünkü kalitesiz mumlarla üretilen ballar ve bu mumlarda yaşayan arılar hastalık mikroplarını taşıyabilir. Bu durum sağlığımızı ve arılarımızın sağlığını olumsuz yönde etkiler
Unutmamalıyızki biz arıcıların sorunlarını ortadan kaldıracak kişiler arıcıların ta kendisidir. Bu tür soruşturmaları yapmaz isek balınızı ne kadar kaliteli üretirseniz üretin bilinki arı ürünleri sizin emeğinizin karşılığında satılmayacaktır.
Yakınmalara neden olmamak için çözüm sizin elinizde bizim balların fiyatını bize ekipman sağlayanlar değil , üretici olan bizler belirlemeliyiz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın hocam,bu şekilde mumun eritilip,elde edilişinin gösterilmesi gayet yanlış.Dünyanın her yerinde mum eritme makinalari var.Güneş enerjisinle eritenlei var.Sitenizi başkalarına da tavsiye ediyorum.

Yalçın Sezer dedi ki...

SİTEMİZDE UYGULAMA ÇEŞİTLERİNİN HEMEN HEPSİNİN GÖSTERİLMESİNİN GEREKLİLİĞİNE İNANIYORUM. YILLAR BOYUNCA MUM ERİTME İŞLEMİ OLARAK KULLANILAN BU YÖNTEMİN DIŞINDAKİ DİĞER YÖNTEMLERİDE SIRASI GELDİĞİNDE GÖSTERECEĞİZ. İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜRLER.
YALÇIN SEZER