31 Mart 2006 Cuma

HER ARI HER BÖLGEDE BAŞARILI OLURMU?

Ülkemizde arıcılığın gelişmekte olduğunu yeni yapılan ana arı üretme işletmelerinin artması ile anlıyoruz. Bu işletmeler ticari kazançlar ile birçok ana üretmekte ve bunun sonucu bir takım olumsuz durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Bakıldığında sanki arı bal yapmak için görevlendirilmiş canlılar olarak akla gelmektedir. Arının bal yapmasını ortaya koyan bir çok etken vardır. Arazide kovanların yerleşiminden koloni içindeki tarlacı sayısına,iklimsel yapının özelliğinden arının cinsine kadar birçok unsur.
Bizim burada üzerinde durmak istediğimiz konu her cins bal arısı her bölgede aynı işi yapabilirmi? Şüphesiz hayır. Arılarda diğer canlılar gibi bulunduklarık ortama adapte olup o ortam şartlarında gelişmelerini hızlandırır yada yavaşlatırlar. Bir kutup tilkisinin nasıl ekvatorda yaşaması mümkün görülmez ise sert iklime alışmış bir ırkın sıcak iklimde başarık göstermesi mümkün değildir. Farklı yerlerde her arının üstün başarı göstermesi mümkün olmadığına göre yapılacak iş bölgemize uygun arılar ile çalışmak olmalıdır.
Tabiatları gereği balını eylülde çam balı yapmaya adapte olmuş bir muğla arısına siz kestane balı yaptıramazsınız . Kestane haziran ayık içerisinde olmaktadır. Bu süre içinde gelen balı muğla arısı tamamen yumurta haline getirmektedir . Bunnun nedeni biliyorki bu arı çam balı eylülde gelecek fakat bulunduğu noktada çam balı elde edecek ormaları bulamayınca hüsrana uğrayacak ve kalabalık mevcudu ile kışlayacak bal şöyle dursun kendi yaşamını idame ettirecek balı bulamayacaktır. Çoğu zaman arıcı arı mükemmel kalabalık yani çok güçlü ama bir gr balı yok diyerek üzüntüsünü bildirmektedir.
Yapılacak iş doğru zamanda doğru işi yapmak ve gerektiği zamanda gerektiği işlerle meşgul olmak. En önemliside yöreye uygunarı ırkları ile çalışmaktır.

Hiç yorum yok: