16 Mart 2006 Perşembe

İLKHBAHAR ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

İlkbahar şerbeti arılar üzerinde yapılacak en önemli çalışmalardan biridir. Yapılacak çalışma yanlış uygulanırsa yarar yerine zarar da verebilir. Arılara her akşam yada iki günde bir 100-200 gr şerbet vermek arılarda sürekli bir nektar akımı olduğu hissini uyandıracak ve atılan yumurtaların beslenmesi için bol miktarda polen toplamayı teşvik edecektir. Arılar üzerindeki bu olumlu çalışmayı verilecek şerbeti uygun şekilde yapıp vermeli ve arılarımızın bu işten zarar görmelerini engellemeliyiz.
Arılara yapılacak şerbet ölçüsü her mevsimde farklılık arz eder. İlkbaharda yavru beslenmesinde sulu şurubun olması arıların yavrularını beslemesinde kolaylıkla şerbeti kullanmalarına yardımcı olur. Şerbet içerisine katılacak bal şerbetin daha da hızlı bir şekilde alınmasını sağlar. Arıların uyandırılması ile atılan yumurtaların beslenmesinde çalışan kış arılarının ömürleri de hızlı bir biçimde azalmaya başladığından kovan içi mevcudunda bir azalma görülmesi normaldir. Fakat kovan içi sıcaklığının muhafazası için tedbirler alınmalıdır.
Yapılacak şerbetin oranı sulu olmakla birlikte baharın erken dönemlerinde fazla su oranı olan şerbetin arılarca alınması zor olabilmektedir.
Arıcı tüm uygulamalarını ve zamanlamayı kendi tecrübeleri ve gözlemleri ile ayarlamalıdır. Bu çalışmayı yaparken de zamanlamaya çok önem vermelidir.
Arılara verilecek ilkbahar şerbeti için ne ölçü kullanılırsa kullanılsın bir ölçü suya bir ölçü şeker kullanmalı ve içerisine de bir miktar bal koymalıdır.
Şerbet yapımında kullanılacak su kaynatılmalıdır. Kaynatılmış su içerisine konan şeker karıştırılıp eritilmeli ve ılımaya bırakılmalıdır. Ilık bir vaziyette bulunan şerbet içerisine bal az miktarda bal katılmalı ve istenirse arılar için imal edilmiş vitaminlerden konulmalıdır. Bal ve vitamin sıcak şerbete koyulduğunda vitaminsel değer ortadan kalkacaktır. Bunu bertaraf etmemelidir.
Uyandırma şerbetlemesinin ardından ana arının attığı yumurta kapasitesi koloninin gücünü belirleyecektir. Unutulmamalıdır ki yaklaşık baldan kırk gün önce atılan yumurtalar bal mevsiminde tarlacı arı olacak ve bal toplama kapasitesini oluşturacaklardır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tesekurler verdiginiz bilgi icin